Världsrekordskon i Chicago Marathon 2023

chicago marathon world record shoes 2023

Precis som jag skrev tidigare var det upplagt för en strid mellan superskorna Nike Alphafly 3 och Adidas Adizero Adios Pro Evo 1 under Chicago Marathon 2023. Loppet skulle visa sig slå alla förväntningar när Kelvin Kiptum slog ett suveränt nytt världsrekord på 2:00:35, vilket blir en snittfart på 2:52 minuter per kilometer. Även i damloppet blev det en topptid när Sifan Hassan slog till med den nästnästa tid som någonsin sprungit i ett marathon på 2:13:44. Hur mycket inverkade de nya superskorna Nike Alphafly 3 på dessa tider? Det är svårt att svara på, men det är ingen fråga om att intresset är större än någonsin för de nyaste modellerna av löparskor med kolfiberplatta. Termen “Kelvin Kiptum skor” trendar redan online.

Redan i London Marathon tidigare i år visade båda löparna vad som vi kunde förvänta av framtiden från dessa löpare. Kelvin Kiptum var redan där nära världsrekordet och Sifan Hassan likaså, i hennes första maratonlopp någonsin.

Det nya världsrekordet kommer alltså mindre än en månad efter att vi såg Tigist Assefa slå världsrekord i marathon för damer i Adidas Adizero Adios Pro Evo 1. Det är inte så märkligt att intresset är stort för de nya superskorna med kolfiberplatta just nu.

Detta var samtidigt den första gången någonsin när vi såg prototypen till Nike Alphafly 3 in action på Sifan Hassan. Sedan dess har förväntan varit stor inför lanseringen av dessa skor på marknaden. Ännu så länge har dock Nike varit väldigt hemlighetsfulla gällande lanseringsdatum av Nike Alphafly 3, men det faktum att vi nu ser skorna på mängder av topplöpare världen över tyder på att de snart kommer att lanseras.

Lanseringsdatum för Chicago Marathons världsrekordsskor

Som vi tidigare skrivit om förväntas de löparskor som Kelvin Kiptum bar på Chicago Marathon, Nike Alphafly 3, lanseras denna månad, dvs. oktober 2023. Det lär endast handla om veckor eller dagar innan Nike presenterar de nya skorna i ett pressmeddelande för att meddela lanseringsdatumet för allmänheten.

Detta kommer att vara en enorm nyhet och skorna förväntas säljas slut genast när de kommer till försäljning i deras webbutik. Vi har redan sett exempel på detta när både Nike Vaporfly Next% och Nike Alphafly lanserades för första gången, så om man vill försäkra sig om att få ett par lär du behöva lägga upp en notification via Nikes hemsida för att ha en chans att få tag på skorna.

Vilket blir då priset för nya Nike Alphafly Next% 3? Det tidigare priset för Nike Alphafly har legat på drygt $300 eller drygt 3000 SEK, men vi kan förvänta oss att dessa skor kommer att ha en högre prislapp.

Nya Adidas Adizero Adios Pro Evo 1 har en prislapp på $500 och det skulle inte vara förvånande om prislappen för nya Nike Alphafly Next% 3 ligger på åtminstone $400 eller drygt 4000 SEK. Så pass många förändringar har det ändå gjorts på skomodellen och bevisligen så säljer dessa superskor trots den höga prislappen.

Chicago Marathon löparskor podium

Det mesta av fokuset gällande löparskorna kom att hamna på Nike Alphafly 3 tack vare världsrekordet, men när vi kollar på prispallen kan vi konstatera att även några andra superskor höll sig väl framme.

Här är prispodiet för löparskor på Chicago Marathon 2023:

Om Kelvin Kiptum

Kelvin Kiptum Cheruiyot (född 2 december 1999) är en kenyansk långdistanslöpare och världsrekordhållare i maraton (2:00:35), den enda personen i historien som har sprungit ett maraton under 2:01:00 i ett rekordberättigat lopp. Kiptum har tre av de sex snabbaste maratontiderna som någonsin sprungits.

Kiptum började sin löparkarriär i unga år och etablerade sig snabbt som en av de mest lovande talangerna i Kenya. År 2018 vann han Eldoret Half Marathon i Kenya med tiden 1:02:01. Han debuterade sedan internationellt vid Lissabon Half Marathon i mars 2019 och slutade femma med ett nytt personbästa på 59:54. I december 2020 satte han nytt personbästa på 58:42 och kom på sjätte plats i Valencia Half Marathon.

Kiptum gjorde sin maratondebut vid Valencia Marathon 2022 och skrev omedelbart historia genom att springa den snabbaste maratondebuten någonsin, med en tid på 2:01:53. Detta gjorde honom till den tredje mannen i historien att springa under två timmar och två minuter.

År 2023 gjorde Kiptum sin debut i en World Marathon Major och vann London Marathon på vad som då var den näst snabbaste tiden i historien, 2:01:25, 16 sekunder från det dåvarande världsrekordet.

Den 8 oktober 2023 sprang Kiptum världsrekordtiden 2:00:35 vid Chicago Marathon och blev därmed den första personen i historien att gå under 2:01 på en rekordberättigad bana.

Kiptum är fortfarande bara 23 år gammal och har redan uppnått otroliga saker i sin löparkarriär. Han anses vara en av de bästa maratonlöparna genom tiderna och har potential att slå ännu fler rekord under de kommande åren.

Förutom sina individuella prestationer är Kiptum också medlem i det kenyanska maratonlaget, som anses vara det bästa i världen. Han har tävlat i flera världsmästerskap och olympiska spel och har hjälpt Kenya att vinna många medaljer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *