Nike Alphafly NEXT% är snart ute på marknaden!

nya alphafly next% ute på marknaden maj 2020

Nu är det riktigt snart dags för modellen Nike Alphafly NEXT% att lanseras för allmänheten. Det handlar om samma skor som Elioud Kipchoge använde sig av när han sprang det historiska maratonloppet på 1:59:40 i ifjol på hösten.

Då handlade det om en prototyp av Alphafly NEXT%, som var resultatet det samarbete som Kipchoge och Nike haft sedan år 2017. De som följt utvecklingen på det så kallade Sub 2-projektet vet att flera olika modeller lanserats under de senaste åren.

Innan de nu aktuella Alphafly NEXT% kom Nike ZoomX Vaporfly NEXT% ut på marknaden. Ett par skor som också jag fått tillfälle att testa under de senaste månaderna och som jag är mycket imponerade av. Det är en helt annan löpkänsla i NEXT% än i tidigare modeller i Vaporfly-serien.

nya nike vaporfly next%
Mina egna skor av modellen Nike Zoom Vaporfly NEXT%.

Ny färg av Vaporfly NEXT%

Snart kommer också Vaporfly NEXT% ut på marknaden igen med en ny fräsch färg. Det är denna sko som ALLA svenska löpare använt sig av när det slagit sina rekord i landsvägslöpning under den senaste tiden.

Det var också denna sko som Mustafa Mohamed använde sig av när han slog det svenska rekordet i maraton i början av året.

ny vaporfly next% ute maj 2020

Även David Nilsson använde sig av Vaporfly NEXT% när han några månader innan slog det dåvarande svenska rekord på maraton.

Andreas Almgren hade till och med dessa skor på sig när han gjorde svenskt rekord på 3000 meter inomhus! Det om något säger en del om hur mycket elitlöpare sätter sin tilltro till skon.

Det faktum att elitlöpare som har skokontrakt med andra märken ändå väljer att springa i Vaporfly NEXT% säger allt populariteten. De vill helt enkelt inte riskera att förlora i konkurrensen med andra löpare som ändå kommer att använda skon. Numera är det nämligen endast i undantagsfall du ser elitlöpare i landsvägslopp som inte har skon på fötterna.

nya vaporfly next% nike maj 2020

Vad är det då som är så speciellt med just Vaporfly NEXT% i jämförelse med tidigare modeller? I korthet kan konstateras att Nike lyckats med konststycket att få ännu mer dämpning i skon, samtidigt som de gjort skon lättare och ökat energiåtergivningen.

Genom uppdatering av skummaterialet Nike ZoomX och VaporWeave-materialet på ovansidan av skon lyckades Nikes designers skapa deras hittills mest hyllade tävlingssko.

I jämförelse med tidigare modeller, som då alltså hetter Vaporfly 4%, märker du en klar skillnad i mjukheten på sulan. Trots att jag redan tidigare gillat skon, så är det faktiskt svårt att återgå till att använda andra skor efter att du gjort ett långpass i Vaporfly NEXT%. Så pass överlägsen är denna skon på marknaden för tillfället.

Nya Air Zoom Alphafly NEXT% snart ute!

Jag är alltså väldigt imponerad av de förbättringar som gjorts till Vaporfly NEXT%. Vad kan vi då förvänta oss av Alphafly NEXT% som även den finns ute på marknaden?

Åtminstone lär inte utvecklingen ha gått bakåt med tanke på att det var i denna skomodell som Elioud Kipchoge slog världsrekordet på hösten. Det finns alltså stora förväntningar på skon och jag hoppas att jag får tillfälle att testa den snart efter att den lanserats.

Vad kostar Alphafly NEXT%?

Vi har inte ännu fått några prisuppgifter på Nikes officiella hemsida. Men med tanke på att Vaporfly NEXT % har ett pris på 2 949 kr, så kan vi förvänta oss att behöva betala över 3 000 kr för att få tag på ett par.

Teknologin i Alphafly NEXT% – vad är nytt?

Enligt Nike själva är Nike Air Zoom Alphafly NEXT% fulladdad med ny teknik och innovation, som skall få dig att flyga fram.

Något som tilltalar speciellt mig är att här bland annat finns två ultraresponsiva Zoom Air-kuddar i framfoten och Zoom X-skummaterial i hälen. Det är ju även i övrigt en av huvudorsakerna till att jag använder Nikes Zoom-modeller på löpskor. Den väluppbyggda dämpningen i framfoten gör så att jag helt slipper uppleva smärta från Mortons Neurom.

AtomKnit

Nu finns en helt ny ovandel på skon som heter AtomKnit. Designteamet upptäckte att extra skummaterial och två Zoom Air-kuddar ökade skons totala vikt.

För att bli av med några gram utvecklades en Flyknit-ovandel, som både skall vara lättare, bekvämare och ge bättre andningsförmåga – samtidigt som den har minimal vattenabsorbation.

Flyplate

köp nya Alphafly NEXT% vad är nytt

Det som ändå har varit mest fascinerande med skomodellerna inom Sub2-projektet är användningen av kolfiberplattan tillsammans med Zoom X-skummaterialet.

Nu har vi en kolfiberplatta i fullängd som tillsammans med Zoom X-skummaterialet och Zoom Air-kuddarna arbetar som skall leverera en snabb känsla i varje steg. Det som gjorts lite annorlunda i Alphafly NEXT% är att tjockleken anpassats efter varje storlek. Plattan är mer flexibel i mindre storlekar och blir stelare ju större skon är.

Zoom Air-kuddar och Zoom X-skummaterial

köp nya Alphafly NEXT%

Det som också är nytt i Alphafly NEXT% är två Zoom Air-kuddar i framfoten som skall leverera ännu mer responsiv dämpning. Det har även lagts till ytterligare Nike Zoom X-skummaterial i framfoten för att ge ytterligare mer energiåtergivning jämfört med tidigare modeller.

När kan man köpa Nike Alphafly NEXT%?

Nike har inte meddelat exakt datum när skon finns att köpas på deras hemsida. Men om du vill ha förutsättningar att hinna med rekommenderas att du lägger in en funktion där du får meddelande om när skon finns att köpas.

Av erfarenhet vet jag att vissa nummer av skon kan vara slut på några minuter, så därför är det en bra idé att genast kasta sig över skon så snabbt som det bara är möjligt.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *