Vad är ett riktigt jobb? Tips för hur du skapar ditt eget drömjobb

hur man skapar ett drömjobb

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg lever jag nu ett liv som jag är mycket lycklig över. Du kanske också befinner dig i samma situation. Om du dock känner dig vilsen och långt ifrån drömlivet har jag här några tips på hur du förbättrar din situation.

Ibland läser jag kommentarer på sociala medier hos någon av de större dagstidningarna som Aftonbladet och Expressen. Speciellt i artiklar gällande Influencers och bloggare märker man ofta en negativ attityd gentemot dessa – varför skaffar de sig inte ett “riktigt jobb”. Man kan också märka en negativ attityd gentemot större företag och deras lönepolitik både i Sverige och internationellt. Många klagar över sin situation och de låga löner som finns i olika branscher.

Vad är ett riktigt jobb?

Vi börjar från den första frågan. Det är ingen fråga om att samhället ändrat radikalt de senaste åren då det gäller arbetsmarknaden. Numera är det inte nödvändigtvis hög utbildning som avgör om du kommer att få ett bra jobb med bra lön. Det finns många saker som du kan lära dig online utan att ens behöva sätta din fot innanför en skola.

Hit hör t.ex. SEO-kunskaper (Search Engine Optimization) som är helt avgörande för hur bra du rankar på Google. Det finns tillräckligt med guider online för att du skall kunna lära dig allt du behöver om ämnet.

Dessa kunskaper är nödvändiga oavsett om du har en nätbutik där du vill sälja produkter eller tjänster, eller som mig leva på Affiliate-marknadsföring. Det faktum att jag i dagsläget har riktigt bra inkomster med minimalt med utgifter säger en del om den potential som finns inom området. Jag kan också jobba varsomhelst i världen och jobbar också kanske hälften så mycket som en “normal anställd”.

Med andra ord finns oerhört många vägar att ta inom arbetsmarknaden i dagsläget. Att säga att det finns normala eller onormala jobb är inget som längre gäller i dagens samhälle. Det behöver inte ens vara dyrt att starta upp ett företag, utan du kan starta upp ett företag i princip utan inköp eller kostnader och leva gott på detta.

Några ord om löner

Det som jag utvecklat en allergi mot är alla klagomål gällande löner hos olika företag. Delvis beror även det på mina egna erfarenheter, men jag har också haft denna inställning en längre tid.

Jag sade upp mig från mitt hyfsat välbetalda jobb 2016. Det var till stor del på grund av den tristess jag kände i jobbet. I det skedet hade jag väldigt små inkomster, men jag var fast besluten att ändra på min situation. När jag flyttade till Malta 2019 var läget betydligt bättre, men till största delen bestod mina inkomster till största delen av sponsrade inlägg.

Som jag nämnt här många gånger tog jag anställning hos ett Affiliate-företag här på Malta för att lära mig mer i ämnet. Lönen var ungefär hälften av vad jag tjänade på mitt tidigare jobb i Finland. Men jag klagade aldrig. Jag visste varför jag tog jobbet och bad aldrig ens en gång om löneförhöjning trots att chanser fanns.

Det är en av de lärdomar jag vill att du skall ta till dig om du vill ändra på din situation. Ta aldrig ett jobb endast för lönen. Fokusera istället på dina intressen och vad du kan lära dig från en anställning. När du väl har tillräckligt med kunskaper kommer du aldrig ens att behöva tänka på pengar, utan du har tillräckligt med kunskaper att antingen starta din egen verksamhet eller ta ett välbetalt jobb.

Det är ju nämligen så att om du kan påvisa att du har tillräckligt med kunskaper kommer det inte finnas någon brist på företag som vill betala bra löner för dina tjänster. Utbud och efterfrågan är något som avgörande även för löner. Ju enklare du är att byta ut, desto lägre kommer din lön att vara.

Kontoren allt mindre betydelsefulla

Det finns såklart många jobb som inte kan utföras på distans och jobb som det behövs formell utbildning till. Jag skulle t.ex. aldrig besöka en Youtube-doktor eller ett sjukskötare som hämtat sin kunskap på nätet.

Men det finns många exempel på att de stora kontorskomplexens tid är förbi. Vi ser många artiklar online just nu där man med krampaktigt försöker få fram förträffligheten med att jobba på kontor. För mig är detta mest ett panikartat försök bland företag att rättfärdiga de investeringar de gjorde i egna kontor innan pandemin slog till.

Detta är kontorsytor som nu kommer att minska i värde för varje år som går i takt med att allt fler företag väljer mindre kontorshotell eller andra mer flexibla lösningar.

Tips för hur skapar dig ett drömjobb

Det finns några gyllene regler för hur man skapar sig ett drömjobb och här tar jag fram några av dessa. Vi är såklart alla olika och inte alla vill ha ett eget företag trots all den frihet det ger.

För min egen del är frihet ledordet i allt jag gör. Jag vill själv bestämma över min tid helt och hållet. Ibland funderar jag över om det vore smart att ta in någon större expert än mig själv för att växa snabbare. Det innebär dock att du ger bort en stor del av din frihet för att kunna ordna upp allt som behöver skötas. Sannolikheten är med andra ord väldigt liten att jag kommer att ha några anställda i mitt företag.

Här kommer några tips för hur du skapar dig ett eget drömjobb. Jag har delvis berört ämnet tidigare i mitt inlägg om hur man blir framgångsrik, men repetition skadar aldrig.

Se till att vara lycklig

Vad innebär det egentligen att vara lycklig? På samma sätt som med framgång är det helt omöjligt att svara på eftersom vi alla är olika. Men du vet troligen bäst själv i vilka situationer du är som mest lycklig.

Jag visste för många år sedan att jag aldrig kunde bli helt lycklig i Finland. Det var inte endast vädret, utan även livsstilen som inte passade mig. Att byta omgivning var avgörande för min lycka och det gjorde jag i september 2019 när jag flyttade till Malta.

Ha rätt personer i din omgivning

Vilka människor umgås du med? Har du personer i din omgivning som hellre pratar om andra människor än om idéer? Möts du av negativitet och nej-sägare varje gång du pratar om dina drömmar?

Om detta är din realitet, då behöver du uppgradera din umgängeskrets. Jag säger inte att detta var min verklighet medan jag bodde i Finland, men visst ändrade situationen avsevärt även på denna punkt här på Malta.

Här är det ingen som höjer på ögonbrynen över storslagna målsättningar eftersom ön är fylld med människor som både lyckats inom samma område eller som drömmer om att göra det. Det finns ingen avundsjuka eller någon vilja att försöka få ner dig på marken. Istället slås jag av all nyfikenhet som finns hos de människor jag pratar med.

Sätt upp storslagna drömmar

Visualisering är ett sätt att göra dina drömmar mer verkliga. Jag jobbade med detta redan från dag 1 när jag flyttade hit. Jag drömde om hur jag skulle leva när jag återgår till ett liv som heltidsanställd och har friheten att njuta av dagarna som jag önskar. Jag visualiserade också hur jag skulle bo och till och med mitt sällskap.

Jag lade upp storslagna målsättningar för vad jag skulle tjäna och på vilket sätt jag skulle få in pengarna. Många säger att detta är ett perfekt sätt att göra sig själv besviken. Jag är av avvikande åsikt. Även om jag alltsom oftast missar mina målsättningar på både kort och lång sikt, så når jag betydligt längre än vad jag skulle göra utan målsättningar och strategier.

Sikta mot stjärnorna så når du trädtopparna är ett välkänt uttryck. I mitt fall har jag lyckats få ett betydligt bättre liv än jag kunde drömma om när jag först landade i Malta.

Jobba för dina drömmar

Om du har drömmar så räcker det inte med att du endast tänker på dessa. Det behövs också regelbundet jobb. Det betyder inte att du skall överdriva, men det går inte att vänta på motivation.

Om du har ett heltidsjobb måste du se till att hitta flera timmar per dag då du jobbar fokuserat på dina drömmar. Om du har turen att jobba med något som tangerar dina drömmar har du tur. Men i de flesta fall måste du även se till att jobba på något helt eget.

Jag jobbade enträget och målmedvetet tidiga morgontimmar och sena kvällar för att bygga upp min sajt medan jag hade ett heltidsjobb. På veckosluten lämnade jag bort festerna för att kunna jobba 6-8 timmar även på lördagar och söndagar. Allt detta var såklart enklare eftersom jag inte behövde lägga tid på att gå till och ifrån jobbet. Det sparade mig mycket tid. På så sätt var pandemin en riktig lyckospark i arslet på mig.

Det tog inte ens speciellt länge att nå mina mål när jag väl var fokuserad. På ett halvår hade jag nått mina målsättningar och det var dags att sätta upp nya.

Lyssna inte på andra

Det kommer alltid att finnas många människor som har åsikter om dig och hur du lever. Det kan handla om totalt okända människor, med det kan även vara vänner och bekanta. Till och med din familj kan ha starka åsikter om dig.

För min del har detta aldrig varit ett problem eftersom jag rätt enkelt kan isolera andras åsikter till ett icke existerande brus. Om det finns någon som har negativa åsikter eller kommentarer analyserar jag alltid orsaken till detta. I 90% av fallen handlar det om att personen ifråga är olycklig med sitt eget liv och har svårt att hantera detta utan att ta det ut över andra människor.

Den som är lycklig med sitt eget liv och har drömmar att uppfylla kommer i regel aldrig att tala negativt om andra. Lyssna på det som är värt att lyssna på och blockera allt annat.

Avslutningsvis – din tid är här och nu!

En sista punkt som jag vill ta upp är åldersfixeringen. Det finns en alltför stor fokus på vad som är möjligt och omöjligt att göra i vissa åldrar. Sluta tänka i banor som att pensionen är tiden då du kan njuta av livet till fullo. Många av oss kommer aldrig att nå denna ålder och ifall du gör det kommer du inte att vara i samma fysiska skick som när du är ung.

Se till att börja tidigt med att planera för ditt drömliv. Om du redan nått 40+ är det heller inget problem. I dagsläget kan du snabbt nå framgångar genom målmedvetet och fokuserat jobb. Till stor del handlar det om att våga drömma och se positivt på dina möjligheter. Du behöver också kapa bort all negativitet som finns i din omgivning.

Kanske du redan lever ditt drömliv? Om inte har du här flera bra knep som kommer att ta dig närmare dina drömmar!

Join the Conversation

1 Comments

  1. says: Jennie

    Verkligen, tycker även forum online är bra för nätverka. Nätverka är ju viktigt för lyckas med. Jag tänkte att SEO är det jag skulle göra resten av min karriär, men det är nog snarare bara jobba smart.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *