Tufft långpass idag

Det var sist och slutligen inte speciellt mycket att fundera över var dagens långpass skulle äga rum. Förutom att det var riktigt kallt på morgonen hade det även utlovats en rejäl snöyra som troligen skulle ha börjat innan mitt långpass var över. Ett halt och oberäkneligt underlag är inget man vill ha ifall man skall dra ett långpass i bra tempo. Utmattningen som infinner sig efter att man löpt hårt ett tag gör att man inte är riktigt skärpt alla gånger, vilket kan vara ödesdigert med tanke på skaderisken.

PicsArt_1362240486961
Riktigt busväder idag, vilket å andra sidan underlättade mitt beslut om var jag skulle förlägga min träning.

Därför beslutade jag mig för att köra långpasset inomhus på löpband idag i simhallens gym. De har riktigt högkvalitativa löpband där och dessutom rätt okej inomhusluft tidigt på morgonen. Det som jag gillar bäst med dessa löpband är att dessa är kalibrerade och alltså motsvarar den fart som man håller i verkligheten.

Vissa av de löpband som finns i Wasa Sports Club är redan såpass utnötta att man får söka för att hitta löpband som håller måttet. De flesta går ojämnt och för slött, vilket lätt kan göra att man tror att man springer hårdare än man egentligen gör.

Jag började med 5 km uppvärmning i stegrande tempo och det kändes helt bra. Jag vet inte om det berodde på att jag smörjt in mitt ben med så mycket liniment att jag saknade känsla i benet eller om det faktiskt var såhär bra i skick.

Därefter började det egentliga jobbet och tyvärr måste jag säga att min form var allt annat än bra idag. Den form som jag hade förra lördagen då jag först drog 10 km på under 37 minuter för att sedan ännu dra två långintervaller efter detta var som bortblåst. Det kan tänkas att kroppen ännu inte riktigt är mottaglig för hård löpträning i samma utsträckning som jag är van med efter det långa skadeuppehållet från löpträning, vilket gör att återhämtningen inte är den bästa.

Om jag med lätthet kunde hålla ett tempo på ca. 3:40/km på min längsta intervall på 10 km förra veckoslutet, så fick jag kämpa rejält för att ens hållas under 4:00/km idag. Det kändes verkligen tungt i kroppen och jag funderade på allvar att ge upp redan efter några kilometer.

Som tur kom jag på bättre tankar och bestämde mig för att ge allt i detta pass oavsett min dagsform. De första 10 kilometrarna drog jag på strax under 40 minuter för att sedan sakta ner tempot en aning. Planen var att hålla 3:54-tempo i 12-15 km, alltså den maratonfart jag siktar på för att underskrida 2:45 på maratonsträckan, men jag kände rätt tidigt att det inte var realistiskt idag. Jag kom i alla fall rätt nära i de 10 kilometrar jag drog hårdare.

Totalt blev det hårdare partiet 21,1 km, alltså lika långt som ett halvmaraton. Detta drog jag på strax under 1:30, vilket är en bra bit från den fart jag körde ifjol när jag var som bäst i skick på mina långpass. Då brukade jag snitta mellan 1:24-1:25 vid halvmaratonsträckan för att sedan fortsätta ända fram tills jag löpt 30-35 kilometer. Då jag löpte mitt personbästa på 2:54 på marathon ifjol hade jag 1:24:30 efter halva sträckan.

Nu skall jag inte bli alltför nedslagen att det inte kändes alltför bra idag. Jag får vara nöjd att jag alls kan springa med tanke på att jag så sent som för några veckor sedan undrade om jag alls skulle kunna springa igen.

Totalt blev det 26,1 km löpning idag. Imorgon är planen att dra ett par långintervaller i tröskelfart och sedan köra lite styrka och vattenlöpning.

PicsArt_1362240748031
Bild från gårdagens myskväll där Toffe masserar min sambo Heidis huvud. Det är inte alla som skolat sin hund att göra nytta 😉

PicsArt_1362240613905
Min färdkost under långpasset.

PicsArt_1362239621606
Det är bara två veckor kvar tills Barcelona Marathon och det är därför dags att skärpa till kosten en aning. Ikväll ersätter jag godispåsen med en fruktbladning.

PicsArt_1362240130845
…men ölen väntar jag ännu en vecka med 🙂

PicsArt_1362240252504
Dagens shopping. Min sambo tipsade om att de är inköpta från Kicks, ett ställe som alltid erbjuder bra service. Bli medlemmar ni också så får ni bra rabatter 🙂 (Jag ska ännu fundera ut lämplig ersättning för reklamen :))

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *