Formbesked på långintervallerna 10.000-4000-2000 m.

Idag uppvisade jag ett riktigt formbesked på mina långintervaller på löpbandet. Från att en vecka tillbaka ha varit 0 % sannolikhet till att kunna springa hela maratonsträckan i Barcelona så finns det i alla fall en mikroskopisk möjlighet i och med dagens besked.

20130210_144125

Jag började dagens intervaller med en uppvärmning på 3 km. Egentligen kändes det inte alls bra under denna uppvärmning eftersom det ännu gjorde ont i mitt högra ben när det slog ner i marken. Jag beslöt mig i alla fall att ge det en chans och körde en stegrande uppvärmning istället för att kasta in handduken.

Den första intervallen som jag skissat upp låg på 10 km, varav största delen skulle ligga i tröskelfart. Jag hade inga stora förhoppningar om att denna tröskelfart skulle ligga speciellt mycket under 4 minuter i och med mitt långa uppehåll från löpning. Till min stora förvåning märkte jag dock att kroppen svarade bra på farten och att jag inte alls kände någon ansträngning vid farter runt 15,5-16 km/h. Den första kilometer gick således rätt långsamt, kring 4:05/km.

Jag beslöt mig därför för att skruva upp farten rätt ordentligt och sprang resten av sträckan på farter kring 16,5-17 km/h. De sista kilometrarna var rätt kämpiga men jag lyckades ändå utan att ta ut det sista springa in på 36:50. Ett riktigt bra formbesked med tanke på att jag även hade en lutning på 1 % på löpbandet.

Efter denna intervall tog jag en vila på ca. 5 minuter innan jag drog följande intervall som bestod av 4000 meter. Denna drog jag på 14:50, som även det är en bra tid.

Vid den sista intervallen på 2000 meter började jag känna att jag inte hade mycket mer att ge för dagen, men lyckades ändå hålla upp tempot. Denna gick på 6:57.

Jag avslutade passet med en lugn nedjoggning. Hela passet blev idag 22,2 kilometer långt.

Jag är lite tudelad angående min planering för den närmaste framtiden och ett eventuellt försök på att springa hela sträckan i Barcelona. Om sannolikheten för att springa hela sträckan ökat från 0 % till låt oss säga 20 % på en vecka, skulle en bra träningsvecka nästa vecka kunna öka denna sannolikhet till 50 %. Det slutgiltiga beslutet kommer hursomhelst att tas senast en vecka innan själva loppet.

Oavsett fast jag nu skulle bli i löpskick finns det många faktorer som talar emot ett deltagande. Främst det faktum att jag i normala fall vid denna tidpunkt brukar börja trappa ner på intensiteten inför ett maratonlopp. Det är ju endast 3 veckor till starten går på detta maraton och vid denna tidpunkt brukar jag annars ha kört min hårdaste vecka för att därefter känna toppformen långsamt smyga sig på.

Ifall jag alls skall kunna göra mig själv rättvisa finns det inga möjligheter till ett sådant upplägg denna gång. Troligen skulle jag bli tvungen att köra ännu två hårda veckor och endast vila i en.

Nåja, nu skall jag inte ta så stor stress över detta maratonlopp. Jag kommer att fortsätta med det upplägg som jag hade förra veckan, vilket innebär att jag endast kör löpträning varannan dag och vattenlöpning varannan. Detta verkar fungera rätt bra med tanke på återhämtningen för tillfället, eftersom jag lyckats genomföra mina kvalitetspass på en bra nivå denna vecka.

Join the Conversation

4 Comments

    1. says: Bennysjo

      Tackar! Jag är mycket glad, men framförallt överraskad över att passet gick så bra som det gick. Formen borde ju inte vara den bästa efter ett såpass långt uppehåll från löpningen. Nu gäller det bara att skynda långsamt och inte överdriva träningen…

    1. says: Bennysjo

      Tack så mycket, det var roligt att höra. 🙂 Och tack det samma, riktigt inspirerande att följa din blogg och din träning! 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *