Test av Asics Gel-DS Trainer 20

Största delen av fjolåret körde jag i triathlonskon Asics Gel-Noosa Tri 9 och var mycket nöjd både med löparegenskaperna och hållbarheten hos dessa skor. Därför sökte jag med ljus och lykta efter efterföljarna till denna modell inför denna säsong.

Hos Bikester, som är en butik med ett brett sortiment av allt från cyklar till löparskor hittade jag till sist den senaste modellen av dessa skor och mycket mer. Bikester är en ny bekantskap för mig och framförallt inom triathlon finns där allt som man kan tänkas behöva gällande utrustningen. Men även för de som endast inriktar sig på löpningen finns där ett stort utbud av förmånliga löparskor.

Efter en stunds sökande blev jag dock ännu mer nyfiken på den senaste modellen av Asics Gel-DS Trainer, eftersom de lagom till sitt 20-års jubileum av skon gjort en hel del uppdateringar på modellen.

Gel-DS Trainer är en klassiker som jag testat många versioner av sedan jag på allvar började springa för några år sedan. Mina första Trainers som jag kom i kontakt med var av modellen 16 och efteråt testade jag även Gel-DS Trainer 17 och 18. Dessa modeller har jag skrivit om tidigare här på bloggen.

Nu är det alltså dags för den 20:e upplagan av denna modell. I den produktbeskrivning som Asics släppte inför sitt 20-årsjubileum av skon beskriver man den enligt följande:

Jubileumsskon GEL-DS TRAINER har återinförts med DuoSole, en uppdatering av det ursprungliga materialet. GEL-DS Trainer 20 väger endast 250 gram och är 10 gram lättare än sin föregångare. I denna modell har en ny mellansula införts i materialet SuperSolyte. Pressa dina tider med flera sekunder och satsa på ett nytt personbästa. Om du gillar fart är DS TRAINER skon för dig – den levererar, oavsett om du bygger upp fart med intervallträning en gång i veckan eller satsar på att springa maraton under 3 timmar. Hur kan den vara så snabb? Till att börja med är den lättare än någonsin, för att foten ska lyfta snabbare från marken i varje steg. Tack vare sulans stabilisering kanaliseras också din energi till framfoten så att du får svikt i frånskjutet.

  • Spring snabbare på längre distanser, från 10 till 42 kilometer
  • Det lätta materialet i framfoten ger bra fäste i varje steg.
  • Perfekt för träningsrundor innan du byter till DS RACER för loppet
  • Den 20:e versionen i DS TRAINER-sortimentet.

Mina intryck av skon

Jag har testat skon i drygt en vecka nu och har avverkat närmare 100 km i skon. Jag testade aldrig fjolårets modell Gel-DS Trainer 19 och det är därför inte möjligt att göra en jämförelse med denna sko. Men i jämförelse med Gel-DS Trainer 18, som jag nötte ut 3 par av året innan har mycket hänt och detta främst i positiv bemärkelse.

Då det gäller den nu aktuella Gel-DS Trainer 20 har man alltså eftersträvat en ännu snabbare sko. Det första man lägger märke till är naturligtvis vikten som alltså slimmats med ytterligare 10 gram till nuvarande 250 gram (storlek 43). Ovandelen har också ersatts med ett helt nytt material som påminner om en strumpa eftersom den helt saknar sömmar.

I jämförelse med den tidigare modellen var Gel-DS Trainer 18 ett steg i rätt riktning i och med att skon blev mer strömlinjeformad och snabbare. Problemet med denna sko var att ovandelen och innermaterialet var gjorda i ett alltför mjukt material som gjorde att den gick sönder i förtid. Efter drygt 500 km i skon tittade alltid lilltån ut och innermaterialet var söndertrasat. För många kändes skon även för mjuk för att kunna klassas som en snabb sko.

Det känns som att dessa aspekter tagits i beaktande vid tillverkningen av den nyaste modellen. Ovandelen saknar alltså sömmar, vilket gör att den åtminstone inte spricker upp i dessa områden. Även innermaterialet har gjorts i ett hårdare och mer kompakt material som gör det mer slitstarkt och hållbart. Personligen tycker jag även att detta bidrar till känslan av en snabbare sko.

Då det gäller löpkänslan, som ändå är det avgörande gällande en löpsko, finns det mycket positivt att ta fasta på. I detta avseende är konstruktionen av sulan det absolut viktigaste. Det är oerhört svårt att beskriva vad som känns rätt eller fel när det handlar om löpkänslan hos en sko. Jag antar att detta beror på att vi alla har olika preferenser samt behov då det gäller löpskon och dess egenskaper.

För mig är det viktigt att en sko skall kännas kompakt, men ändå ha en viss svikt i framdelen av skon. Om skon är alltför mjuk över hela skon, från hälen ända fram till tån, känns skon lätt stum och livlös. Det är också orsaken till att jag inte gillar Boost-modellerna från Adidas.

Redan vid de första löpstegen kan det konstateras att sulan känns hårdare och mer kompakt än hos föregångarna, men ändå med en mjuk och skön svikt i framdelen av foten. På löparspråk brukar man säga att det är bra rullning i skorna. De små gummibitarna som placerats under sulan i avsikt att öka på friktionen och förbättra greppet vid löpningen påverkar också löpkänslan på asfalt överraskande mycket. Dessa känns verkligen vid frånskjutet.

gel ds trainer 20 botten
Det djupa mönstret på framdelen av skon som är avsett att förbättra greppet vid löpning.

På basen av mina första kilometrar med skon, skulle jag säga att det är en av de bättre skor jag haft för distans- och långpass. Den känns snabb och stabil. Man har verkligen lyckats med uppdraget att få till stånd en bättre fartkänsla och dessutom mer hållbarhet i skon.

Som hos alla skor finns det även svagheter hos denna sko. Det gummimaterial som finns på ovandelen av skon har vissa svagheter som troligen kommer att göra att det lossnar relativt snabbt. Detta torde dock inte inverka på löparegenskaperna hos skon, utan är främst ett problem av kosmetisk art.

I produktbeskrivningen sägs det att bredden på frampartiet av skon skall vara normal. Min uppfattning är dock att skomodellen är rätt smal. Därför skulle jag rekommendera att man hellre väljer Asics Gel-Noosa ifall man har en riktigt bred fot.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att detta är en ytterst lyckad uppdatering av Asics Gel-DS Trainern. Framförallt gillar jag att sulan känns hårdare och mer rullande än hos tidigare modeller. Något bidrar till känslan av att den är mycket snabbare än förut.

Vem passar den för?

Asics Gel-DS Trainer 20 kan rekommenderas åt erfarna löpare som söker en snabb och bra dämpad sko för distans- och långpass. För mindre erfarna löpare skulle jag som “mängdsko” dock rekommendera mer uppbyggda skor som t.ex. Asics Kayano eller någon motsvarande modell med bättre dämpning. Men som tävlingssko är den lämplig för de flesta i sträckor ända upp till maraton.

Om man varit besviken på de senaste modellerna av Asics Gel-DS Trainer kan denna vara ett skäl att återigen hitta tillbaka till skon. Enligt mig påminner denna rätt långt om Gel-DS Trainer 16, den första och även den bästa “mängdsko” jag haft hittills.

Tags from the story
Join the Conversation

1 Comments

  1. Åh vad roligt att läsa detta, jag blev helt kär i DS Trainer 16 och blev så ledsen när jag upplevde 17 som helt annorlunda. Kanske skall uppdatera skogarderoben med denna nu istället för nya Gel-Noosa… 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *