Stockholm Marathon nästa

Nu är det klart vilket som blir mitt första marathon för året. För ett par veckor sedan anmälde jag mig nämligen till Stockholm Marathon som äger rum 2:a juni. I år är det 40-års jubileum och man har i år satsat på en ny bansträckning, något som gjorde att jag blev speciellt intresserad av att delta i loppet.

Till skillnad från hur det varit under tidigare år har jag i år som bekant satsat mer på mängd och jag tror att det kan tjäna mig väl att få några månader extra att finslipa på farten innan mitt första marathon. Annars har jag haft för vana att delta i något lopp antingen i april eller i början av maj. Nu kommer jag att försöka få in något halvmaraton i april och maj för att finslipa farten.

Jag har också tänkt att jag detta år skulle hålla tävlingsformen över hela året och därför tror jag att upplägget med mycket grundträning kan vara ett bra recept för att detta år hålla hela vägen ut. Så är det tänkt i alla fall, sedan kan man ju aldrig gardera sig mot skador, sjukdomar och annat elände som kan dyka upp under resans gång.

Bilden överst är från det senaste maratonloppet jag gjorde i Stockholm år 2013. Med andra ord börjar det vara rätt länge sedan jag senast deltog i Stockholm Marathon. Det är definitivt en folkfest som jag ser mycket fram emot att delta i.

Resultatmässigt kanske ändå någon snabbare bana som t.ex. Valencia Marathon i november kunde vara det ultimata loppet att sikta mot för att nå resultatmålen för året. Men man måste se lite hur formen utvecklas under året. Det känns lite för långt fram att planera för ett lopp så sent på hösten ännu i detta skede. Formen är hursomhelst mycket bra just nu, så om formen utvecklas som den gjort hittills under året ser jag inte några orsaker till att inte nå bra resultat redan i Stockholm.

Denna vecka är det en återhämtningsvecka och idag var det dags för ett litet löptest. Egentligen var det tänkt att testet skulle ha ägt rum imorgon i Botniahallen i form av en tävling. Jag gillar dock inte att tävla på söndagar och därför var det inte något svårt val att prioritera bio + godiskväll och köra testet idag istället. Det blir inte samma sak att göra det på löpband, men en bra genomkörare blev det oavsett.

Ett halvmaraton på 1:13:40 där jag körde i en stegrande fart på mellan 17-18 km/h med en lutning på 1,5% löpbandet blev resultatet.

Innan löptestet blev det lite löpskolning. Det har jag försökt införa i samband med ett par av mina styrkepass per vecka den senaste tiden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *