Sänkta förväntningar

Nu är jag inne på min 5:e sjukdag och med tanke på förberedelserna inför mitt nästa maratonlopp är detta långt ifrån en optimal uppladdning. Man måste även beakta att jag inför halvmaratonloppet för snart två veckor sedan hade två lugna veckor. Därför har jag nu en månad med väldigt få effektiva träningspass bakom mig. När jag gjorde upp träningsprogrammet inför Vanda Marathon var det en väldigt tajt tidsram jag räknade med, som endast innefattade 3 tuffa träningsveckor innan toppformningen återigen skulle påbörjas. Inom ramen för en sådan uppladdning finns det inte utrymme för speciellt många sjukdagar.

Det är ju i sig väldigt frustrerande att vara sjuk, men när man dessutom har så lite tid att förbereda sig inför ett lopp blir det extra stressande. Under de senaste dagarna har jag alltmer börjat fundera på att ställa in mitt deltagande och bara avsluta säsongen. Med tanke på att jag knappast kommer att kunna göra mig själv rättvisa och ens sikta på ett personbästa känns det alternativet väldigt lockande just nu. Just nu beror väldigt mycket på hur träningen förlöper resten av denna vecka och nästa vecka.

Alltför bra ser det inte ut just nu. Jag hade helvila i två dagar efter lördagens långpass och försökte mig på ett lugnt distanspass igår. Eftersom jag som nämnt ännu har lite känningar av förkylningen påminde dock löppasset mer om ett gångpass. Idag försökte jag öka lite på tempot, men att köra kvalitetspass i maratontempo är ännu otänkbart. Totalt sprang jag 15 km idag, varav sista 10 km gick i en snittfart på 4:14 min./km.

Egentligen är det helt emot mina principer att alls springa när jag har förkylning i kroppen. Med åldern har jag blivit betydligt mer försiktig med tanke på alla de risker som det innebär för bland annat hjärtat. I min ungdom skulle jag utan vidare ha dragit ett tempopass i maxfart redan igår. Men numera är inte idrottandet så viktigt att jag skulle vara redo att riskera min hälsa på grund av detta.

Nu känns det i alla fall lite bättre, så nu hoppas jag att jag är fullt återställd imorgon så att jag kan köra ett kvalitetspass i maratonfart igen.

En sak är i alla fall säker. Jag får nog sänka på förväntningarna gällande mina resultatmål i Vanda Marathon. Nu får nog allt som går under mitt nuvarande personbästa betraktas som ett bra resultat. Men för att ens nå dit behöver nog träningen löpa på väldigt bra de närmaste två veckorna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *