Igång med träningen igen

Då var jag igång med träningen igen…eller kanske inte riktigt ännu. Gårdagens lugna löppass på 11,5 km gick riktigt trögt och det visade sig att mina ben inte riktigt var redo för löpning ännu. Idag fick det därför bli ett pass på min motionscykel hemma följt av lite styrketräning och ordentligt med stretching.

Imorgon försöker jag mig igen på ett lugnt löppass och på tisdagen är det sedan meningen att det första kvalitetspasset efter förra söndagens maratonlopp skall äga rum. Det är inte bara på träningsfronten som det sker stora förändringar från den gångna veckan. Veckan efter ett maratonlopp tillåter jag mig frossande i oerhörda mängder och jag äter i princip allt som jag inte tillåtit mig att äta en månad innan ett maratonlopp. Den sista månaden innan ett maratonlopp frossar jag maximalt en dag per vecka och drar ner rejält på kolhydratintaget. Inför Paris Marathon medförde detta att jag ner från en normalvikt på 72 kg till 66 kg under maratonveckan.

Jag äter nog rätt mycket även under denna period, men avsaknaden av kolhydrater gör att vikten går ner rätt snabbt. Jag gillar verkligen den lätta känsla som man har under de sista veckorna inför ett maraton. Under de sista veckorna innan Paris Marathon hade jag heller inga problem att träna utan kolhydrater, till skillnad mot hur det var ifjol. Då kände jag mig ofta helt kraftlös när jag försökte träna utan rejäla portioner, fyllda med kolhydrater.

Nu är det alltså dags att trappa ner på kolhydraterna igen och påbörja en hälsosammare livsstil veckorna innan min nästa tävling som alltså blir Helsinki City Run 10:e maj. Som jag nämnde tidigare har jag inte några speciella resultatmål på denna tävling. Orsaken till att det blev just Helsinki City Run är främst att Heidi och jag ville ha en Helsingfors-resa i maj och då passade det bra att ta det i samband med halvmaratonloppet där.

Det är klart att det skulle kännas bra att få underskrida 1:20-gränsen redan där. Men med tanke på att man inför ett maratonlopp tränar lugnt i 3 veckor och sedan vilar i en vecka efter ett maratonlopp gör ju att andelen effektiva träningspass inte blivit speciellt många den senaste månaden. Inte någon idealisk uppbyggnad inför en tävling som kommer så snabbt på med andra ord.

Men det känns hursomhelst riktigt motiverande att köra igång med träningen och en hälsosammare livsstil igen efter ett lyckat maratonlopp och en vecka med osundare leverne. Det är bara att hoppas att benen också samarbetar så att jag inte behöver uppleva samma smärta som under min träning inför Paris Marathon. Att jag hade sjuka ben under gårdagens löppass lägger jag på maratonloppets konto, men jag hoppas att det inte finns övriga skador som lurar bakom hörnet.

PicsArt_1397410464616
Det blev en dryg timme på konditionscykel medan jag kollade på London Marathon idag.

PicsArt_1397410598339
London Marathon ligger förresten rätt högt upp på önskelistan över våra nästa maratonlopp utomlands. Kanske redan nästa år?

PicsArt_1397410870052
Under veckan som gått har jag med säkerhet druckit mer öl än vatten. Som sig bör veckan efter ett maratonlopp. Då passar jag på att unna mig frossande i överflöd, så att jag tröttnar på livsstilen för ett bra tag framöver. Under veckoslutet passade jag på att ta mig några glas av Ardbeg efter ett whisky-uppehåll på nästan 2 månader.

PicsArt_1397411227829
Det blev även öl- och Fifa14-dag igår med några kompisar. För de som missat det är Fifa14 på Playstation ett av mina stora nöjen vid sidan av träningen. Jag hinner tyvärr inte spela så mycket som jag skulle vilja, men igår fick jag nästan en hel dag för detta nöje. 🙂

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *