Nya tävlingsskor

Med drygt en månad kvar tills nästa maratonlopp börjar det vara dags att köra in de skor som man tänker tävla i. Jag hade tänkt att jag skulle ha tävlat i Adidas Adios 2 liksom i Paris ifjol, men eftersom den äldre modellen inte finns att få tag på i hela världen verkar det som att jag får ändra på de planerna.

Numera tillverkar ju Adidas endast löpskor med boost-botten och det är något som aldrig fallit mig i smaken. Boost-bottnen känns nämligen helt livlösa och stumma enligt mig. Jag föredrar en mer rullande känsla i tävlingsskorna.

Därför fick jag fundera om och var därför och införskaffade den nyaste modellen av Asics Racer från Intersport i lördags. En sko som jag tävlade i för några år tillbaka. I ärlighetens namn har jag tyckt betydligt bättre om Adidas Adios 2-modellen, men med dessa har jag redan löpt en bra bit över 1000 km så därför är det en viss risk att de tappat formen.

Det verkar i alla fall som att det gjorts en del förbättringar på Asics Racer-modellen på senare år. Den nyaste modellen heter förresten Asics Gel-DS Racer 10. Bottnen är hårdare och bättre utformad på den nyaste modellen. Bland annat har man tagit bort hålen från bottnen som stenar ibland fastnade i tidigare. Dessutom är bottnen tätare vilket även kan vara till fördel under regniga dagar. Men det viktigaste är ändå löpegenskaperna på skon och där verkar det som sagt som att det skett en del förbättringar under senare år.

Om dessa skor inte motsvarar förväntningarna får jag väl helt enkelt plocka fram mina inkörda Adios och hoppas på det bästa. En närmare recension av mina Asics Racer kommer lite senare när jag testat dem under några tempopass. Imorgon har jag mitt följande tempopass med 4×4 km i maratonfart på schemat.

PicsArt_1425923472693

De senaste tre veckorna har jag kört mina återhämtningspass och långpass i dessa skor av märket Nike Zoom Structure 18. Det är första gången jag använder löpskor av märket Nike och jag har varit positivt överraskad över löpegenskaperna hos dessa skor. De är överraskande lätta och rullande för att vara så “välbyggda” och dämpade. Framförallt passar de utmärkt åt plattfotade löpare som mig.

PicsArt_1425924767258

Eftersom vi närmar oss nästa tävling med stormsteg har jag även skärpt till mig ytterligare gällande kosthållningen. Detta var lunchen efter långpasset på lördag. Nu är det ju inte så att jag tänker tugga i mig sallad resten av dagarna fram till maratonloppet, men jag försöker i alla fall se till att få i mig mängder av nyttigheter för att hjälpa kroppen både med den hårda träningen och med att mota alla sjukdomshot.

PicsArt_1425924187145Lite nyttigheter från hälsokostaffären från lördagens shopping.

PicsArt_1425925738219

Jag belönade mig själv med en klocka idag eftersom jag kände mig duktig. 🙂

PicsArt_1425924483725

Långpasset på 24 km från i lördags. Det var kortare än vanligt eftersom det alltså var en återhämtningsvecka.

PicsArt_1425924516916

Jag började med 21 km i en snittfart på 4:40 min./km och drog sedan de sista 3 kilometerna lite snabbare än maratonfart. Snittfarten på avslutningen blev 3:47 min./km och snittfarten på hela sträckan 4:33 min./km.

Join the Conversation

3 Comments

 1. says: Staffan

  Bra val! Jag använde DS Racer 10 som tävlingssko hela förra säsongen, två maror, en halvmara och några millopp blev det och jag är väldigt nöjd med löpkänslan och känslan i skorna överhuvudtaget, även marathon gick hur bra som helst, tänkte knappt att de satt på fötterna, vilket väl är det bästa betyget som går att ge 🙂

  Den släta sulan kan vara lite hal på vått underlag och min enda oro är väl hållbarheten då sulan redan är märkbart sliten efter 220 kilometer, även ovandelen känns ganska tunn men förhoppningsvis håller den någon säsong ytterligare.

  Jag är sugen på att ersätta dem med Asics Hyperspeed som jag hört mycket gott om!

  1. says: Benny

   Det var roligt att höra! Jag tyckte att de kändes bra på fötterna när jag testade dem i affären. Det egentliga testet återstår ju ännu, men man brukar nog ändå rätt snabbt få en känsla redan när de sitter på fötterna och den känslan var att de verkar snabbare än tidigare modeller. Framförallt gillar jag att sulan känns hårdare och mer rullande på denna modell än de som jag hade tidigare.
   Synd dock om de inte håller så bra. Adidas Adios som jag tränat i den senaste tiden ser ju nästan nya ut även om jag redan överskridit 1000-km strecket med dem.
   Men huvudsaken är ju ändå om de kan användas i Rotterdam! 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *