Pandemin medför bestående förändringar i hur vi jobbar

malta vår

Samtidigt som det är lite skrämmande är det också rätt spännande hur snabbt allt ändrat på grund av pandemin. Det gäller inte minst i hur vi jobbar numera.

Det skriver jag om lite längre ner i inlägget. Först lite uppdatering om läget på Malta just nu.

Semi-lockdown på Malta

Förutsättningarna har ändrat rätt snabbt här på Malta. För några veckor sedan nådde vi över 500 nya fall på en dag. Det gjorde att vi gick in i en “semi-lockdown” som innebar att alla så kallade Non-essentail Shops var tvungna att stänga ner fram till den 11 april.

Det innebär att bland annat alla klädbutiker och liknande icke essentiella butiker är stängda för tillfället. Du kan heller inte sitta på restaurang eller terasser, utan all mat måste beställas som Take Away just nu.

Matbutiker är öppna som vanligt, men i övrigt är det väldigt strikta regler här. Ända sedan hösten har det varit masktvång genast när du är utanför dörren.

Nu har även religiösa sammankomster begränsats. Jag har svårt att förstå varför dessa varit ett undantag tidigare… hur religiöst landet än är.

Självklart skulle man önska att samhället återgår till det normala så småningom. Det verkar ju inte finnas någon ände på detta. Men jag känner ändå inte att det påverkar mig så enormt mycket så länge man kan springa och träna utan mask. Det är nämligen tillåtet ännu så länge.

Under våra lediga dagar sitter vi ibland också på picknick. Så länge du äter och dricker verkar det vara ok att vara utan mask.

Annars börjar man så småningom längta till ett varmare väder så småningom. Ända sedan årsskiftet har vi haft rätt typiskt finsk/svenskt sommarväder här på Malta. Medeltemperaturen har legat på runt 15 grader, med toppar på 20 grader som igår.

Jag längtar efter att återgå till mer normalt väder där du kan sitta i shorts och kortärmat dygnet runt utan. Minnet är rätt kort, men det lär inte vara speciellt långt borta innan detta blir möjligt igen. Jag ser verkligen fram emot årets värmebölja. Den är i allmänhet 8 månader lång, så det finns massor av tid att njuta för en värmeälskare.

Ett par bilder från Dingli Cliffs som vi besökte för ett par veckoslut sedan. Just nu kan vi inte besöka Gozo på grund av de nya restriktionerna. Vi får hoppas att det blir möjligt senast till sommaren.

Pandemin ändrar förutsättningarna för allt

Det är många branscher som lider just nu, men detta innebär samtidigt att samhället tagit snabba steg framåt i utvecklingen. Redan innan pandemin slog till var butiksdöden ett uttryck. Nu har allt flyttat ut på nätet betydligt snabbare än förväntat.

Det märks också hos mig som ju i huvudsak lever på dessa nätaktörer. Det har varit stressiga tider och just nu har jag lite svårt att hinna med alla uppdrag jag har på bordet. Men man skall inte klaga om det finns mycket jobb i dessa pandemitider.

När jag ser tillbaka på allt som hänt sedan jag kom till Malta är jag oerhört tacksam. Jag kan utan tvekan konstatera att jag aldrig någonsin tidigare i mitt liv lärt mig så mycket så snabbt som jag gör nu. Det hjälper såklart att mitt huvudsakliga jobb tangerar den verksamhet jag bedriver vid sidan om.

Om jag skulle ge ett tips för alla som vill bli företagare på sikt, så är det att aldrig ta jobbet med den bästa lönen om du inte måste. Ta alltid det jobb som du lär dig mest från. Det skapar de rätta förutsättningarna att bli framgångsrik på egen hand i framtiden.

Om du har ett brinnande intresse för att lära dig i ditt jobb kommer du att dra till dig kunskapen som en svamp.

Jag är också tacksam för att få jobba i en så internationell miljö som jag gör. Det är förresten en till positiv sak med Malta. Här finns väldigt många nationaliteter samlade på ett litet område. Bara i det team på 22 personer som jag jobbar i finns 10 nationaliteter samlade. Senast jag räknade var vi:

  • 5 svenskar
  • 3 finnar
  • 2 italienare
  • 2 från Ungern
  • 3 från Danmark
  • 2 från Norge
  • 2 från Malta
  • 1 från Tyskland
  • 1 från Irland
  • 1 från Polen

Du lär dig mycket genom att umgås och prata med människor från andra nationaliteter. Du ser också att det inte skiljer sig så mycket som man tror mellan människor oavsett vilket land man kommer från. Såklart gör det också mycket att det företag jag jobbar hos är skickliga på att ta in bra personligheter till organisationen. Det är lätt att trivas när alla de man umgås med är hjälpsamma och genuint trevliga.

För att återknyta till ovan nämnda rubrik – pandemin har ändrat förutsättningarna även i det företag jag jobbar hos. Tidigare var vi ett företag där vi jobbade på kontor varje dag och endast i undantagsfall på distans. Numera är vi ett “Remote First” företag, vilket innebär att vi endast i undantagsfall skall jobba på kontor. Med en personal på runt 140 personer har vi endast runt 20 platser reserverade hos ett företagshotell numera.

När vi rekryterar är det inte längre ett krav att de bor på Malta. Vi har rekryterat rätt friskt det senaste året och av dessa nya arbetstagare är det faktiskt inte speciellt många som bor på Malta just nu.

Pandemin har alltså ändrat förutsättningarna för allt även i vårt företag. Jag tror att det är många företag runtom i världen som upplever samma utveckling. Det finns knappast en återgång till hur det såg ut tidigare även om/när pandemin är över.

Jag tycker själv att detta är en positiv utveckling. Men jag kan även förstå om det finns de som önskar mer närhet till andra människor i det dagliga jobbet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *