På gång med maratonträningen

maratonträning på sommaren

Som jag skrev förra veckan är jag nu igång med en mer organiserad maratonträning igen och det blev en riktigt bra vecka träningsmässigt.

Det som gjort att jag nu kunnat börja fokusera mer på träningen igen är att det nu är lite lugnare med jobbet. Jag vet inte om man som företagare skall önska mindre jobb, men som det sett ut de senaste månaderna känns det faktiskt bra med lite andningspaus mellan varven. När jag började med detta på allvar i slutet av mars var min önskan att kunna ta en liten semester i juli och det verkar nu alltså lösa sig av sig självt – med undantaget att jag som företagare inte har semesterlön eller lön överhuvudtaget om jag inte jobbar.

Nu är det bara vädret som jag önskar en ändring på. Det var en helt usel juni månad vädermässigt och juli har börjat nästan ännu sämre. Det ser heller inte så mycket bättre ut för de närmaste veckorna. När man ser tillbaka på de somrar vi haft hittills är detta dock ingen ovanlighet. De flesta somrar är ju faktiskt helt bedrövliga i detta land. Sommaren 2014 och ifjol var endast undantagen som bekräftar regeln. Hoppas man får åtminstone några veckor av värmebölja i juli och augusti.

Sedan skulle det också börja vara dags att fundera över höstens äventyr. Så långt har jag inte hunnit planera ännu i all stress, men de närmaste veckorna börjar det nog vara hög tid för detta.

Så till träningen. Som jag skrev förra veckan rivstartade jag veckan med backintervaller och fortsatte med ett tempopass på onsdagen. På fredagen blev det för ovanlighetens skulle ett långpass på en fredag. 30 km i rätt bra snittfart på 4:25 min./km.

Det har varit sällsynt med långpass sedan mars och många hyfsat seriösa maratonlöpare skulle säkert ha haft lite panik över avsaknaden av kvalitetspass. Jag känner dock att det gjort gott för min kropp att få vila benen ordentligt från löpning de senaste månaderna. Den stora mängden styrketräning i kombination med sparsamt med löpning har gjort att jag fått betydligt bättre balans i kroppen.

Nu har jag haft tid att bygga på mig starka rygg- och magmuskler. Jag har också satsat mycket på att bygga upp sätesmusklerna de senaste månaderna. Allt detta har gjort att jag känner mig rätt stark i löpningen för tillfället. Speciellt i ryggen där jag inte endast byggt upp nedre ryggen, utan även satsat hårt på att bygga upp ordentligt med styrka i övre ryggen.

Allt detta gör att jag nu känner att det är lätt att hålla upp kroppen vid löpningen. Det känns som att jag aktivt använder varje del av kroppen för att ta mig framåt. Vissa springer ju mer på teknik, medan löpare som jag kanske mer använt mig att styrka för att ta mig framåt.

Nedan är en sammanställning på förra veckans träning:

Måndag 24.6:

5,5 km backintervaller i brant backe. Totalt 15 km med uppvärmning och nedjogg.

Tisdag 25.6:

15 km lugnt och 60 min. styrka

Onsdag 26.6:

Tempopass 16 km med snittfart på 3:54 min./km (tot. 20 km)

Torsdag 27.6:

15 km lugn löpning och 60 min. styrka

Fredag 28.6:

Långpass 30 km, snittfart 4:25 min./km

Lördag 29.6:

90 minuter styrka + 45 min. vandring

Söndag 30.6:

10 km lugn löpning

Totalt 105 km löpning och ca. 13 h träning.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *