Om kärlek och sånt

kärlek

Jag skrev redan tidigare om att det varit en väldigt lärorik sommar. Framförallt har jag lärt mig en hel del om mig själv, något som känts speciellt viktigt när man kommer från ett längre förhållande.

Det kan låta som en klyscha, men med facit i hand kan jag intyga hur viktigt det är att man verkligen lär känna sig själv innan man involverar nya människor i sitt liv.

Det är så lätt hänt att man känner sig desperat och tror att man måste ha någon ny genast efter ett förhållande och då blir det också ofta så att man glömmer bort sig själv i processen. Att bli kär i själva kärleken är ett vanligt problem, som ofta leder till problem lite längre fram när man kommer fram till att man egentligen inte passar ihop som personer.

Därför är jag glad att jag lyckats hålla mig lugn genom hela sommaren och inte genast hoppat in i något nytt. Som belöning har jag fått visdom som gör att jag numera vet betydligt mer om vad jag skall leta efter hos en kvinna.

Vi är alla väldigt olika som människor och vi har också väldigt olika behov – både i livet och i relationer. Det gör det också mycket utmanande när man söker efter en partner. Vad är egentligen oddsen att man träffar en människa som man tycker är attraktiv och dessutom delar samma värden i livet? Oftast handlar det väl om att kompromissa, men här är det viktigt att veta vad man kompromissar med.

Själv skall jag ärligt erkänna att jag alltför ofta fokuserat på den ytliga attraktionen. Självklart är det utseendet som gör att man ens kontaktar någon, men det tröttnar man rätt snabbt på om det inte finns något annat gemensamt. Speciellt om man varit med ett tag och kan urskilja vad som är ett bra eller dåligt förhållande – om det nu finns något sådant. Nu pratar jag inte om mitt senaste förhållande, utan mer generellt. Vi hade riktigt fina år tillsammans och såhär i efterhand uppskattar jag dessa väldigt mycket.

Men att börja söka på nytt är alltid en smärtsam och tung process. Man skulle inte riktigt orka efter ett långt förhållande, men förr eller senare måste man ge sig ut i “leken”. Då är all tidigare erfarenhet väldigt viktig eftersom man rätt tidigt lär sig urskilja varningstecken. Det säger jag trots att alla naturligtvis gör sitt bästa att visa sin bästa sida från början.

Jag har jag haft lite svårt att veta vad jag egentligen söker efter hos en kvinna, men nu vet jag lite mer. Delvis är det humor. Någon som får mig att skratta och må bra. Någon som inte tar sig själv eller livet på alltför stort allvar. Någon som delar min helsvarta humor och inte skäms för det.

Det är en av grunderna. Sedan finns naturligtvis mycket annat som skall fungera, men samtidigt behöver det faktiskt inte vara så jäkla komplicerat. Man tror att man vet så mycket om hur man vill att drömkvinnan skall vara, men sedan när man verkligen träffar någon man trivs med visar det sig ändå alltid att hon är precis motsatsen mot det som man hade tänkt sig.

Man lär så länge man lever, men detta är i alla fall en sak som jag kommit att uppskatta allt mer genom åren. Det gäller både hos de man umgås med och alltså även i kärlek.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *