Ett liv i isolering – Hur funkar det på Malta just nu?

hur är det att leva på malta

Jag har märkt att livet i isolering börjar vara utmanande för många. Det gäller både bland kollegor och vänner som är ute i arbetslivet. För mig personligen tror jag att den första tiden i isolering underlättats av att jag sedan tidigare varit van med att jobba ensam på dagarna. För mig har det snarast inneburit tidsinbesparing att inte behöva gå till och från jobbet varje dag.

Det är klart att man saknar att träffa kollegorna. Visst skapar det en helt annan motivation att hålla sig på tårna då du varje dag måste möta människor i din vardag. Då menar jag alltså inte det rent yrkesmässiga och det du presterar i jobbet, utan snarast hur det påverkar allt det övriga. Åtminstone för min del har jag en helt annan motivation att hålla mig vältränad och fräsch när jag varje dag måste bege mig iväg ut bland människor.

Nu måste jag hitta andra motivationskällor för att kunna ge mitt bästa varje dag. Hittills har det gått helt bra och på min andra sajt sammanfattade jag lite om mina tankar bakom detta.

Som jag nämnde tidigare var jag på väg att komma mer in i ett mer socialt leverne här på Malta innan corona-isoleringen slog till här på ön. Nu drömmer jag naturligtvis att få återuppta detta liv så småningom och försöker se till att vara i bästa möjliga form både fysiskt och mentalt då det är dags.

löpning på malta

För tillfället har jag faktiskt ingen brist på motivation då det gäller att ta hand om hälsan. Jag ser istället detta som ett utmärkt tillfälle att ta tag i precis allt som jag ibland slarvat med. In med vegankost, bort med all alkohol och sköt om sömnen på ett bra sätt.

Med andra ord ser jag detta även som ett det perfekta tillfället att få ordning på alla delar i livet som jag haft svårare att hinna med under de senaste åren. När det finns många frestelser i omgivningen kan det ibland vara svårt att hitta det rätta fokuset.

Visst finns frestelser även nu när det fina vädret återvänder. Men några terrasser är ju inte öppna, så där är väl den största tidstjuven av alla borta just nu – hur tråkigt det än kan låta.

Lugnt på Malta

Föga överraskande är det väldigt lugnt överallt här på Malta – precis som det skall vara. Trots det ser man att det diskuteras en del i tidningar och sociala medier om att det rör sig för mycket folk på promenaden, framförallt i Sliema på den populära sträckan framför där jag bor.

Det är enorma kontraster till hur det var endast för några veckor med fulla terrasser och stora folkmängder var man än rörde sig. De senaste veckorna har vi också haft flera dagar med dåligt väder här. Även det är stora kontraster till hur det varit hittills sedan jag kom till Malta.

Polisen patrullerar stundvis för att hålla koll på att människor inte rör sig i stora grupper. Grupper på större än 3 människor skall enligt teorin ge 100€ i böter – hur denna bötesgivning i praktiken nu skulle se ut…

Jag tror att det tog två månader innan den första helmulna dagen kom på det nya året, så därför känns det som att coronaviruset även tog vädret samtidigt.

Summa summarum. Än så länge har inte isoleringen varit några problem. Speciellt inte då vädret varit lite sämre. Det har bara inneburit lite mer tid att sköta båda mina jobb utan extra distraktioner. Jag har bara tyckt att det varit mysigt att sitta hemma och skriva samt planera i lugn och ro.

När man tänker lite längre fram finns ändå många orosmoment. Hur skall det gå att bibehålla isolering under en så lång tid som det pratas om nu, utan att alla samhällen faller ihop och det blir total misär? Det känns även synd att alla ens privata planer för sommaren nu verkar bli framflyttade. Det får dock ses som mindre viktigt just nu.

Framtida orosmoment… och möjligheter

Det är svårt att se något av det som händer i omvärlden på ett positivt sätt i dagsläget. Vi är redan i en recession och de som påstår att vi kan komma snabbt tillbaka från den har underskattat alla effekter som ett samhälle i stillestånd kommer att få även på längre sikt.

Både aktie- och bostadsmarknaden är kära samtalsämnen för både finländare och svenskar. Den allmänna uppfattningen är att det aldrig är en dålig investering att köpa in sig i någon av dessa marknader.

Nu kommer coranainfluensan snabbt att halvera priserna på bostadsmarknaden. Det gäller oavsett vilken stad man bor i. I tider av osäkerhet, arbetslöshet och permitteringar finns helt enkelt inga chanser att några bostadsaffärer blir gjorda. Det kommer att ta väldigt länge innan denna marknad återhämtar sig.

Detta innebär såklart även möjligheter för den som vill köpa billiga lägenheter. Nu är det definitivt köparnas marknad. Eftersom det inte finns någon efterfrågan är den som är tvungen att sälja helt maktlös i detta läge. Som jag konstaterade tidigare i veckan, så skulle jag inte köpa något i dagens läge utan att kapa priset på minst hälften vid en budgivning.

På marknader som Malta kommer vi säkert också att få se en del effekter. Det är ju väldigt dyrt här på de populärare platserna utefter havet. Men jag tror ändå inte att effekterna blir så stora som på många andra orter runtom i världen. Mycket beror på hur spelbranschen står sig, med tanke på att många är väldigt beroende av denna här.

Men om man jämför med tidigare år kommer vi såklart att få se en rejäl nedkylning på bostadsmarknaden i och med uteblivna turister och människor som brukar flytta hit såhär års.

Detta är ett av de områden här i Sliema som jag drömmer om att flytta till i framtiden. Enligt mig påminner den till viss del om några av kvarteren runt Central Park i New York… det är i alla fall den känslan jag får. 🙂 Men även där jag bor just nu är det otroligt fint och trivsamt. Det finns ingenstans jag hellre skulle bo på Malta än utefter kustremsan i Sliema.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *