Igång på allvar igen

Då var jag äntligen igång med träningen på allvar igen. Det har varit några tyngre veckor med feber, förkylning och allmän trötthet. Det beror säkert till stor del på att jag efter maratonloppet för tre veckor sedan har slarvat med det mesta, med allt från kost till sömn.

Även om jag har några roliga veckor bakom mig känns det oerhört skönt att återgå till den hälsosamma livsstilen igen. Framförallt gillar jag känslan man har i kroppen efter att ha tagit det sista ur kroppen med ett riktigt tufft tempopass.

Idag var inte känslan den bästa när jag genomförde mitt tempopass på 16 km. Denna vecka har jag återgått till mitt maratonprogram och har räknat bakåt i programmet utifrån antagandet att jag kommer att delta i Jakob Marathon 24:e juli. Det innebär att det är ungefär 12 veckor av träning som återstår tills nästa maratonlopp.

Jag kommer dock inte att slaviskt följa programmet eftersom jag känner att jag vill få in lite mer fart i träningen inför det halvmaraton som går av stapeln 27:e juni i Åbo. Dessutom tror jag att det är bra att variera träningen lite efter att ha följt ett och samma maratonprogram i över 5 månader i uppbyggnaden inför Rotterdam Marathon. Om inte annat så för att undvika skador.

Det innebär att det kommer att bli lite mer inslag av backlöpning och kortare intervaller i mitt maratonprogram. Som bekant består kvalitetspassen i det maratonprogram som jag just nu följer mest tempopass i maratonfart på mellan 8-16 km. För maratonsträckan är nog dessa kvalitetspass och långpassen fortsättningsvis grunden för all träning, men lite variation är alltid bra om man vill utvecklas.

Idag var det alltså tungt på mitt tempopass. Något annat kunde inte förväntas med tanke på att jag just blivit frisk efter en vecka med förkylning. Som tur var den fart som jag skulle hålla på dagens tempopass inte “övermänsklig”. 16 km på 66 minuter visade det på mitt program som syftar till att underskrida 2:45 på maratonsträckan. Det blir alltså en snittfart på 4:07 min./km.

I vanliga fall brukar jag försöka att med marginal underskrida de tider som finns i programmet. Men idag nöjde jag mig dock med att följa ovan nämnda fart och fick sist och slutligen en snittid på 4:06 min./km över hela sträckan. Nedan lite data från dagens tempopass på 16 km.

PicsArt_1430851493224

Tempodelen på 16 km. Vi började passet med en uppvärmning på 2 km och avslutade med en nedjoggning på 2 km, totalt blev det alltså 20 km idag.

PicsArt_1430851561354

Pulsen på dagens tempopass. Lite högre än normalt, vilket säkert beror på att det var första riktigt tuffa passet efter förkylningen.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *