Nytt från Malta – pandemiläget, träningen och annat smått och gott

vädret på malta

Nu är det rätt så exakt ett år sedan vi packade ihop våra grejor för att påbörja jobb på distans. Ännu i det läget kunde man inte ana hur långvarig pandemin skulle bli eller vilka följder den skulle få.

Det är mycket positivt som hänt “tack vare” pandemin. Utan den skulle jag inte träffat min flickvän och skulle heller aldrig ha kunnat jobba så fokuserat som jag gjort under det senaste året. Jag sparar oerhört mycket tid på att inte behöva gå till och från jobbet varje dag.

Trots allt positivt som hänt börjar det ändå kännas som att man nu vill återgå till ett mer normalt liv igen. Detta säger jag samtidigt som vi på Malta de senaste dagarna registrerat ett rekordantal i nya Covid-smittade. Igår nådde vi nämligen till över 300 nya fall.

Det är inte endast det att man är rädd för att någon närstående eller en själv skall drabbas. Man börjar också längta till att få uppleva Malta som det brukar vara. Jag är ingen festprisse, men visst vore det härligt att få en sommar med långa kvällar på terrasser utan att behöva fundera på social distansering. Inte ens under fjolåret kunde vi slappna av på riktigt trots att vi var så gott som befriade från Covid här på ön under sommarmånaderna.

Jag längtar även efter att få hit familjen på besök… eller att kunna besöka Finland utan att tänka på karantän eller andra begränsningar. Jag hyr ännu ett källarutrymme i Vasa där jag har en större boksamling och annat smått och gott. Det var tänkt att få den hit redan förra sommaren. Vi får se om jag ens får hit den denna sommar.

malta vyer

Men man skall inte klaga alltför mycket. Vi har det otroligt bra här så länge vi hålls friska. Vädret är underbart även under vintermånaderna och man kan fortfarande njuta av både löpturer och promenader. Vi brukar också sitta på terrasser och jobba under veckosluten.

livet på malta

I juni planerar vi också att flytta till ny lägenhet där ett av kraven är en stor uteplats för att i större utsträckning kunna njuta av vädret även under vinterhalvåret.

Träningen just nu

Det ordnas såklart inga tävlingar överhuvudtaget varken i Malta eller närliggande länder som Spanien eller Italien. Det har tagit bort motivationen att köra mängdträning. Istället blir det kortare löpturer på 10-20 km varje dag, kombinerat med styrketräning.

Det positiva med detta upplägg är bland annat att det är enklare att bygga muskelmassa. När man springer riktigt mycket är det lätt hänt att man förlorar sin rumpa. Genom massvis av övningar för bakdelen har jag igen lyckats bygga upp den.

löpning malta

Jag kommer sannolikt att fortsätta med detta upplägg på träningen ända tills det blir möjligt att tävla igen. Här är jag “in action” på en av mina lunchturer som jag brukar köra några gånger i veckan.

Det är enormt backigt här på Malta. Det gör det utmanande att få det rätta flytet på längre löpturer. Samtidigt är det lätt att hitta bra terräng för backintervaller.

Nu har jag äntligen fått mina Nike Air Zoom Alphafly Next% och skall skriva en recension av dem när jag testat dem lite mer. Första intrycket är bra. De var lite styva de första löpturerna, men nu börjar de mjukas upp.

Hälsan i övrigt

Det är mycket tal om hur dålig pandemin är för det mentala. Visst är det påfrestande på många sätt av ovan nämnda orsaker. Jag upplever ändå att både vädret och miljöombytet gjort så mycket gott för mig. Jag mår bättre än på mycket länge.

att leva på malta

Detta kan du också se på det rent fysiska. Redan för drygt 10 år sedan började det synas en kal fläck på huvudet, något som delvis är genetiskt. Det har inte accelererat i så snabb takt, men jag har ändå kunnat se att fläcken blivit större genom åren. Det är inget jag haft så stora komplex för eftersom jag alltid varit inställd på det.

Det som jag blev förvånad över är när min flickvän i flera månader påpekat att håret håller på att växa tillbaka. Jag har alltid avfärdat det som struntprat innan jag själv kollade det igår och kunde konstatera att det faktiskt är sant. Jag har fått mer hår på huvudet och det fortsätter växa.

Kanske är det ett tecken på att jag mår bra i solsken eller att jag mår bra med mitt nya liv på Malta. Det är säkert en kombination av många olika orsaker. Flytten till Malta är definitivt det bästa jag gjort i mitt vuxna liv!

utsikt över valletta

Från förra månaden

I övrigt hade jag födelsedag i början av februari. Då passade vi på och tog en brunch på lyxhotellet Phoenicia i Valletta. Det finns enormt mycket att upptäcka här på ön trots att jag varit här ett bra tag redan. Vi har mycket planer för de närmaste månaderna.

Vi får hoppas att pandemi-läget inte blir ännu värre, så att vi kan köra enligt planerna. Bland annat finns en långhelg i Gozo i planerna. Jag har faktiskt inte besökt denna vackra ö ännu under min tid på Malta.

Join the Conversation

1 Comments

  1. Hej
    ville bara säga att det är kul att följa din blogg och träning. Jag tar till mig av tips och erfarenheter.

    Visst är Malta vackert, jag var där 2007 och hoppas kunna åka tillbaka någon dag.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *