Nytt år med nya möjligheter

löpning i vinterlandskap

Det nya året började rätt segt träningsmässigt eftersom vi denna gång överdrev en aning med firandet. Inte med alkohol, det dricker jag alltid med måtta nuförtiden. Men eftersom vi är ut så sällan satsade vi denna gång på att gå “all-in” och kom oss i säng först vid 7-tiden på morgonen(!). Bra så, nu känner man inte behov av att festa på ett tag. 🙂

Därför blev det en lätt uppstart med träningen, med vila på tisdag och fredag och sammanlagt 90 km löpning den första veckan för året.

Den andra veckan har jag dock börjat med en bra inställning till träningen. Jag har kört två pass om dagen måndag-onsdag och sammanlagt 69 km löpning. Idag torsdag blir det dock endast ett pass eftersom jag planerat att köra mitt första riktiga kvalitetspass under uppbyggnaden inför nästa maraton.

Jag har visserligen haft fartökningspass och kortare intervaller på schemat, men det har varit mer sporadiskt och utanför något egentligt träningsschema. Mitt egentliga träningsprogram kör jag igång med först denna vecka.

Det kommer att bli mycket mängd de närmaste två månaderna. Beroende lite på hur träningen förlöper bestämmer jag nästa maratonlopp utgående från detta. Om träningen går riktigt bra blir det eventuellt Hamburg Marathon 28.4.2019. Om jag får problem när jag nu börjar med en mer intensiv träning kan det tänkas att jag skjuter på maratondebuten för året och istället satsar på några kortare lopp på våren.

Det känns visserligen riktigt bra i benen just nu. Det känns som att jag konserverat en del av den mängd som jag lade in under förra året och när benen nu dessutom är fria från smärtor både i ljumskar och vader finns det goda förutsättningar för bra träningspass.

Det återstår dock att se hur kroppen reagerar nu när även intensiteten i passen höjs. Det är ju en helt annan sak att endast nöta in mängd i lugn takt och att alternera det med mer intensitet. Låt oss hoppas att kroppen orkar med mitt träningsprogram så att jag kan delta i ett maraton så fort som möjligt.

Åtminstone är det inget fel på motivationen just nu och det känns mer lustfyllt än på länge att springa. Jag var orolig där ett tag efter min skada, men nu börjar det äntligen kännas som det gjorde under fjolåret när jag sprang som mest och när jag även blev i den bästa formen som jag haft hittills i min “löparkarriär”.

Nu är det riktigt snart dags att bege sig på ett kvalitetspass på löpband. Ett av nyårslöftena var att hålla denna blogg uppdaterad flera gånger per vecka och det skall jag se till att hålla denna gång!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *