Nyheter hos Nike – modellen Zoom Fly har fått ett rejält lyft

nike zoom fly kolfiberplatta

Det har skett en del sedan Nike lanserade alla maratonlöpares favoritsko Vaporfly 4 %. Dels kom följande uppdaterade modell i serien ut på våren i form av Nike ZoomX Vaporfly NEXT%, där man såg till att fixa till de problem som funnits i de tidigare modellerna av skon.

Hit hörde kanske främst sulan, som gjordes betydligt mer hållbar än i tidigare modeller. Greppmönstret i framfoten fick också en helt ny design som ger bättre grepp oavsett väder. Mönstret är djupare för att hjälpa löpare med balansen i snäva kurvor.

ZoomX Vaporfly NEXT% finns även ovandelen i Vaporweave som förutom att den ger hög tålighet och lägre vikt, inte suger åt sig vatten. Något som den tidigare modellen i Flyknit hade en tendens att göra.

För den som inte vill lägga ut nästan 3000 kronor på ett par löpskor kan det vara intressant att konstatera att Nike nu också valt att lägga in den revolutionerande kolfiberplattan i mellansulan på modellen Nike Zoom Fly 3.

Kolfiberplattan var till en början reserverad endast till Vaporfly, men hittas nu alltså också i den betydligt förmånligare 3:e utgåvan av Zoom Fly. Om det fanns något att anmärka hos tidigare modeller av Zoom Fly, så var det just dämpningen och fjädringen i sulan.

Mellansulan har materialet Nike React i fullängd, som är tillverkad av ett lätt och slitstarkt skummaterial. Skorna har även ett band kring hålfoten som fäster vid snörningen för att hjälpa till att minska trycket på insteget.

Hälen är vinklad bort från vristen för att minska trycket på hälsenan och även här kan man se en yttersula gummi både på framfot och häl för extra slitstyrka.

Hälkappan har gjorts lägre för att lättare forma sig efter foten och i jämförelse med tidigare modeller är denna betydligt tunnare.

Med tanke på förändringarna känns det som att Zoom Fly är ett betydligt mer mångsidigt alternativ för mängdträningen än vad som tidigare varit fallet. Även om jag personligen gillat även de tidigare modellerna med tanke på mina problem med Mortons Neurom, finns nu större förutsättningar för en skönare känsla i löpningen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *