Några magiska veckor

att leva på malta

Det börjar vara några veckor sedan jag var aktiv här på bloggen och det har sina orsaker. För det första var det ju flytt för min del förra lördagen och det finns alltid en del praktiskt att fixa i samband med en flytt även om jag denna gång slapp väldigt lindrigt undan.

Jag har ju inte så fruktansvärt mycket saker samlat på mig här ännu, så flytten var undan på några timmar.

Hittills trivs jag alldeles utmärkt på nya stället. Det är faktiskt så att jag trivs bättre för varje dag här även om jag har långtifrån allt klart här ännu. Jag har ännu inte fixat i ordning mitt arbetsrum och det lär också ta ett tag innan jag har allt annat fixat i ordning som jag önskar det.

Jag vill ju ha en del inredningsprylar i vardagsrummet, samt iordningställt en vinkällare/skåp i bottenvåningen. Dit vill jag också ha huvuddelen av mina kläder.

Men för tillfället får det gå lite på jobbens villkor eftersom jag har väldigt mycket att ta itu med just nu.

Just nu får köksbordet verka som tillfälligt hemmakontor.

Jobbsituationen just nu

På tal om jobb, så har jag funderat väldigt mycket fram och tillbaka den senaste tiden. Jag sade redan för några månader tillbaka att jag skulle börja ta det lugnare från och med juli månad.

Det är också ett löfte som jag kommer att hålla. Det är dock inget som är lätt att genomföra i praktiken med två jobb. Men jag hade ett slutmål när jag började jobba för företaget här på Malta. Det var att jag skulle sluta när jag uppnår samma nivå på affiliate-intäkter som jag har i lön i mitt jobb. Det målet nådde jag upp till under maj månad och denna månad kommer jag att överskrida detta med bred marginal. Jag jobbar ju i ett affiliate-företag och det verkar alltså som att jag lärt mig en hel del knep på vägen.

Med andra ord börjar det nu kännas som att det är dags att ta steget tillbaka som heltidsföretagare igen. Det är dock inget som jag gjort ett beslut på till 100% ännu. Jag har fortsättningsvis mycket att lära och gillar också mina arbetskamrater väldigt mycket.

Men i längden är det ju såklart ohållbart att köra dubbelt om man även skall hinna njuta av det vackra vädret på Malta. Att trappa ner på det egna känns inte aktuellt då jag i dagsläget ligger rätt långt över min lön i det företag jag jobbar i, med endast 1/3 av arbetsinsatsen.

Nu har mitt sociala liv börjat

En annan sak som jag önskat mig i flera månader är att få börja umgås med människor igen. Det blev möjligt för drygt en månad sedan när alla terasser öppnade upp igen och nu är faktiskt det mesta som normalt här igen.

Jag väntade dock i några veckor innan jag gick på mina första dejter. Förra veckan var det dock dags och nu har jag varit ute i dessa uppdrag flertalet gånger de senaste 1 1/2 veckorna. Jag har också hunnit med att träffa mina kollegor och vänner under de senaste veckorna. Faktum är att jag hade något program varje dag från förra torsdagen fram till onsdag denna vecka.

Det känns helt fantastiskt efter några månader helt utan mänsklig kontakt.

Jag har bland annat fått möjlighet att upptäcka vackra Msida och Valletta och deras terrasser. Det är något som jag kommer att minnas för alltid. Det är något magiskt att få uppleva detta med en från lokalbefolkningen här och ta del av hennes syn på tillvaron här.

På vandring och middag i vackra Mdina och Attard förra torsdagen.

Den som guidat mig runt på våra dejter är en lokal maltesiska och det känns roligt att äntligen ha fått en nära kontakt här på ön.

Visst har det funnits inslag i romans i det hela också. Men med tanke på min livssituation har jag inte bråttom att rusa in i någon relation. Det är något som klarnat för mig under de senaste veckorna. När man varit singel ett tag blir det naturligt att längta efter närhet och det kan göra det svårt att veta vad det egentligen är som man önskar.

På middag i Valletta denna tisdag.

Självklart vill alla människor ha uppskattning och närhet. Men det gäller att lära sig skillnaden på när det handlar om sann kärlek som det finns förutsättningar att bygga en framtid på eller när det endast är frågan om sökande efter spänning.

I detta sammanhang spelar säkert åldern in rätt mycket. Jag har lärt mig ett och annat genom åren och kan numera tolka både mig själv och andra rätt bra. Jag kan läsa varningssignaler hos andra och även mina egna känslor bättre än vad som tidigare var fallet.

På onsdagen blev det fotbollskväll med en kollega och vän. På måndagen fick jag också tillfälle att träffa mina kollegor på samma ställe för första gången på flera månader.

Det är dock alltid bra att träffa nya människor. Vad har du egentligen att förlora? Det gäller bara att modigt kasta sig ut i vimlet och ta chansen. Nu har jag fått en bra maltesisk vän här och det är jag väldigt mån om att hålla fast vid. Det är det absolut bästa sättet att på ett naturligt sätt komma i kontakt med maltesisk kultur och människor här.

Igår blev det en strandutflykt tidigt på morgonen.

Som nämnt är malteser inte de enklaste att få kontakt med. Men det handlar också mycket om inställning. Många som kommer hit har endast tanken att jobba här några år och sedan återvända till hemlandet. Det gör också att de sällan gör några ärliga försök att få kontakt med lokalbefolkningen. De håller sig mest med andra utlänningar som är i samma situation.

I detta fall tänker jag lite annorlunda eftersom jag ser Malta som mitt hem nu och jag har ingen tanke på att bege mig till något annat land.

Mycket på gång här nu alltså och jag hoppas snart att kunna uppdatera er om läget igen. Det hinner ske en hel del under en vecka här.

Träningen har förlöpt helt bra de senaste veckorna, även om jag inte riktigt haft tid att dra de längre passen som önskat. Ett pass med löpning och styrka får jag ändå in varje dag.
En motivationshöjare för styrketräningen är definitivt att det gym jag har medlemskap hos nu öppnat upp på takterrassen hos Preluna Hotel. Vackra vyer möter mig varje morgon på mitt dagliga styrkepass.
Det är fortfarande väldigt inspirerande att träna här i det varma vädret. Men som nämnt önskar jag nu lite lugnare tider så att jag kan satsa ännu mer på välmåendet.

Jag avslutar med tips om några av de inlägg som jag postat på min andra sajt under senaste veckorna. Gällande det andra på listan var det såtillvida intressant att jag deltog i mitt första Zoom-möte till Stockholm, något som erbjuder mig helt andra förutsättningar att rapportera från händelser där än vad som annars skulle vara möjligt.

Jag hoppas på mer sådant eftersom jag har ytterst begränsade möjligheter just nu att närvara på alla evenemang som erbjuds där. Det var en helt annan situation då jag ännu bodde i Finland. Till råga på allt finns nu coronaviruset att ta ställning till.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *