Ryggsäckar för alla sammanhang

snyggaste ryggsäckarna

Nu när jag börjat jobba har jag verkligen fått erfara hur praktiskt det är med en bekväm ryggsäck. Tidigare i jobblivet har jag ofta använt mig av portfölj, men med ungefär 2,5 kilometers enkelväg till jobbet föredrar jag bekvämlighet framför stil och kör numera hellre med en ryggsäck.

Ett annat tillfälle när det ställs ännu högre krav på bekvämlighet och funktion är utflykter i naturen. Hit hör i allra högsta grad löpning i natur, som ofta även benämns Trailrunning.

Jag fick själv tillfälle att testa på denna, för mig annorlunda form av löpning i samband med bergsloppet Transalpine Run i Österrike ifjol på hösten. Där sprang jag som testlöpare två av sju delsträckor på drygt 70 km i bergsterräng. I dessa förhållanden där man är ute hela dagarna i krävande terräng testas utrustningen till det yttersta – inte minst ryggsäcken som både skall rymma nödvändig utrustning och samtidigt ge minsta möjliga belastning på kroppen.

Vad kännetecknar då en bra ryggsäck? Här kan man säga att det skiljer sig mellan om du skall ha den för löpning eller för vandring i naturen. En ryggsäck för löpning behöver vara mindre och sitta tätare vid kroppen än en ryggsäck som används för vandring.

En webbutik som specialiserat sig på friluftsliv är addnature.com. Köp ryggsäck på addnature.com för att hitta det bästa bland märken, oavsett om du är klättrare, cyklist eller löpare.

Alla som jobbar på Addnature är själva aktiva inom friluftsliv och det är en stor fördel om man undrar över något innan ett köp. Alltför ofta har man att göra med butiker, såväl fysiska som på nätet, där det framgår rätt tydligt att personalen inte vet speciellt mycket om produkterna. För den vanliga konsumenten är det kanske inte så märkbart, men desto större expert man själv är, desto snabbare märker man bristerna i kunnandet.

Hos Addnature hittar du personer som du kan kontakta om du undrar över något och som delar samma intressen för friluftsliv. Något som märktes inte minst då jag beställde en ryggsäck därifrån nyss för mina vandringar till och från jobbet. Inte direkt någon polarexpedition, men även här på Malta kan vädret överraska med plötsliga skurar och då vill man inte att datorn eller pappren inne i väskan skall förstöras.

Bild: Philipp Reiter

Själv fick jag tillfälle att testa Salomons löparryggsäck ifjol i samband med Transalpine Run. Det är en slimmad modell med två elastiska fickor fram för två vätskeflaskor på 500 ml. En modell som möjliggör snabbare löpning tack vare dess konstruktion som är som en sele. Här ryms ett par ombytningsplagg och det allra nödvändigaste som t.ex. telefon och nycklar.

En liknande typ av ryggsäck som min från Inov, med medföljande huvudfack på tio liter. Här finns plats för förstärkningslager skaljacka och första hjälpen-kit. För den som endast behöver plats för mobiltelefon, vatten och energitillskott blir det tätt omslutna huvudfacket en värmande löparväst. Här finns många småfickor i stretchmaterial för gel, bars, karta och kompass. En mångsidig ryggsäck för traillöparen.

Denna ryggsäck från Osprey är för längre vandringar och expeditioner, med ett bärsystem som gör långa vandringar med tung packning betydligt bekvämare. Här finns bland annat ett AntiGravity 3D-bärsystem som ger rörelsefrihet och en ryggpanel som är konstruerad för att flytta belastning till de större muskelgrupperna.

Här är den ryggsäck som jag valt att satsa på som jobbväska. En ryggsäck i återvunnet material som passar både till vardag och äventyr. Den har en väderresistent utsida, med ett speciellt fack för en laptop som även kan användas för vätskeblåsa. Den har ett stort toppmatat fack för en varm tröja eller andra skrymmande saker som t.ex. ett paraply, men framförallt är det väderskyddet som lockar mig om jag överraskas av regnväder på mina vandringar.

Detta var endast några exempel på ryggsäckar som finns marknaden just nu. Det har skett mycket utveckling även gällande ryggsäckar under de senaste åren och det kan vara värt att ta satsa lite extra på att få tag på just den som passar de egna behoven bäst. En ryggsäckar av hög kvalitet är en bra investering som håller i många år.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *