Morgonträning m.m

Dagen påbörjades med tidig väckning, redan kl. 5.15 hade jag väckarklockan att ringa och hämtade sedan träningskläderna som jag hade på tork från gårdagens träning. Kl. 5.30 var jag sedan redo för att bege mig ut på en morgonlänk med syrran.

Vi brukar ha för vana att försöka få undan träningen redan från morgonen på fredagarna eftersom det känns bra att ha hela fredagskvällarna lediga för andra ändamål. För mig och flickvännen är fredagskvällarna oftast reserverade för mat, film och godis. En mycket lyckad kombination som inte sällan renderar i sockerbaksmälla dagen efter. Kanske inte helt optimalt med tanke på följande dags träning som oftast brukar vara långlänk från morgonen, men ändå…

På tal om morgonlänkar så kan jag inte direkt påstå att dessa hör till mina favoriter även om jag är en morgonmänniska. Brukar istället föredra att vara tidigt i jobb för att ha några timmar ostört innan den värsta rushen bryter ut. Inför den nya säsongen har jag dock beslutat mig för att försöka få in fler morgonpass i programmet och t.o.m få in några dagar i veckan med dubbla pass när kroppen tillåter. Det skulle i så fall bli efter nyår när mängden är som störst.

Om dagens träning kan nämnas att det annars kändes bra, men jag hade lite känningar på utsidan av knät igen. Med lite is på efter träningen fick jag ändå snabbt ner inflammationen. Måste börja fokusera på stretching och styrketräning igen för att se om det skulle hjälpa. Vila verkar inte ha någon effekt.

Positivt är att jag nästan helt sluppit den styvhet i ryggen som jag i allmänhet brukar ha på morgonlänkar. Detta brukar vara den enskilt största orsaken till att morgonlänkar dras i rätt makligt tempo. Nu fick vi ihop dryga 9 km i helt bra tempo, även om man sällan fokuserar på tid på de länkar som dras mellan kvalitetspassen. Ett tempo som inte gör en mer andfådd än att man kan diskutera brukar vara en indikation på att tempot är det rätta under dessa pass.

Efter passet blev det morgonmål i traditionell stil med rågbröd och gröt som jag blandar i russin, chiafrön, linfrökross, lingon, blåbär, svarta vinbär och råg-,havre- och vetekli samt vetegroddar. En riktig vitaminbomb med andra ord. I samband med morgonmålet brukar jag även ta mina dagliga vitaminer bestående av främst C, B och D-vitaminer, men även Zink, selen och Omega 3. Under tider med hård träning brukar jag dessutom försöka lägga till glucosamin och/eller ingefära för att hjälpa mina leder på traven.

Jag är allt annat än någon Gunde Svan då det gäller morgonrutiner, utan tar det riktigt lugnt. Jag äter i lugn och ro, ibland ända upp till en timme (!) innan jag beger mig till jobbet. Morgonen är den bästa tiden på dygnet och skall inte förstöras med stress.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *