Hur man kommer igång på måndagarna

Vad är det med måndagar som gör det så förtvivlat svårt att komma igång? Troligen är det väl främst det faktum att man unnat sig att slappna av under veckoslutet som gör det segt att köra igång, men många gånger har jag märkt att jag även annars kan vara riktigt trött och omotiverad på måndagar.

Förutom att man ofta sover längre på veckosluten och kommer ur den normala rytmen, äter man också mer ohälsosamt och är mindre strikt med det mesta. Jag vet inte om det har att göra med åldern, men numera känns det som att man dagen efter att man fuskat med maten är helt ur slag gällande det mesta. 

Troligen är det dock mer mentalt. Med åldern har man ju blivit mer av en “välmåendejunkie” – numera känns det som att jag alltid måste vara pigg för att orka ta itu med något som kräver koncentration. Det kanske låter svårt, med tanke på hur mycket det ändå skiftar i välmåendet under en normal vecka. Det är ju inte alltid som man känner sig pigg och utvilad trots att man enligt teorin borde ha sovit tillräckligt. (Bland annat hunden ser till att det blir lite sömnrubbningar)

Det finns dock även flera positiva aspekter på detta. Om man vet att man inte kommer att få något gjort om man inte lever hälsosamt, så är tröskeln också oftast högre att fuska i livsstilen. Det gäller att lära känna sig själv och det är också oftast där problemet finns för en del. Om man inte prövat på att leva optimalt, med bra sömn, bra kost och träning kan man ha glömt hur det skall kännas när man mår riktigt bra. Det handlar kanske inte så mycket om okunskap, snarast handlar det om att man prioriterar fel när det blir för mycket fokus på annat.

Det har också hänt mig många gånger och i nästan samtliga fall har det handlat om för mycket jobb och allt vad det medför. Stressen över att inte hinna med allt man borde är en av de främsta orsakerna till att man glömmer bort hur viktigt det är att sköta om sitt välmående. 

Vad kan man då göra för att få bättre balans på sitt liv? Precis som jag nämnde är ju det viktigaste att man sköter om sömnen, träningen och kosthållningen på ett bra sätt. Idealet vore om man kan begränsa intaget av skräpmat till endast en dag i veckan. Det är även att rekommendera att man håller sig till regelbundna sömntider även under veckosluten.

Om man vill få en rivstart på den nya veckan är det också bra att ha gjort upp en klar plan för vad som skall vara gjort under veckan redan på söndag kväll. Jag har lärt mig att man inte kan lita på att inspirationen automatiskt skall finnas där genast efter ett veckoslut. Det krävs lite hjälp på vägen för att komma igång.

Men allt detta är ju lättare sagt än gjort. Själv är jag inget idealfall. Trots att jag vet precis vad som borde göras för att må på bästa sätt har jag ofta stora problem att leva som jag lär. Detta veckoslut sov jag för länge, åt för ohälsosamt och planerade heller inte för den nya veckan. Följaktligen var jag också helt oinspirerad att ta itu med den nya veckan när måndagen väl kom.

Istället blev det ett löppass och styrketräning genast när det blev ljust. Men det är väl inte helt fel det heller. En annan sak som jag lärt mig under åren är att aldrig ångra det som man gjort. Istället skall man alltid sträva efter att lära av sina misstag och bli en bättre version av sig själv.

Nu har jag äntligen börjat komma till en stabil mängd över 100 km löpning per vecka och nästa vecka är det dags att överskrida 150 km genom att tillämpa fler dubbelpass per vecka. Även om jag är långtifrån min optimala löpform är jag tacksam över att det äntligen känns bra i benen igen. Att ryggen och baklåren blir mindre styva för varje dag som går gör också att jag ser positivt på den närmaste framtiden gällande löpningen. Framförallt njuter jag äntligen av löpningen igen – och det är ju ändå det viktigaste ur hälsosynpunkt. 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *