Formtoppning med diet

Det kan tyckas som att jag upprepar mig. Men eftersom jag nu under min formtoppningsvecka befinner mig i en rätt så extrem diet kan det vara på sin plats att förklara lite mer om mina principer för viktminskning och varför jag kör med detta upplägg.

PicsArt_1373994133315
Dagens lunch vid Hesburger.

I ett tidigare inlägg skrev jag om viktens betydelse för resultaten när det gäller löpning. Det är ingen som helst tvekan om att vikten har en rätt så stor betydelse när det kommer till sträckor så långa som ett maraton. Extra kilon oavsett om det handlar om muskler eller fett innebär i dessa sammanhang både extra belastning samt mer massa att syresätta.

Jag har i flera sammanhang konstaterat att jag själv ännu har långtifrån den ideala kroppstypen för maratonlöpning. Jag har en relativt stor kroppshydda i jämförelse med många av mina kollegor på maratonsträckan. Speciellt överkroppen är överdimensionerad. Att omforma sin kropp och köra bort musklerna är dock inget som man gör över en natt och därför får detta ske över en längre tidsperiod.

Då det gäller uppbyggnaden inför ett maratonlopp på kort sikt finns det dock vissa saker som jag känner att jag kan påverka. Därför finns det vissa principer som jag försöker hålla mig till när det gäller kosthållningen.

För det första försöker jag att få i mig mycket protein- och kalcium under de veckor när jag tränar hårt. Detta gör snarare att man ökar i vikt än minskar, men det är upplagt för att bli skadad om man under dessa veckor med hård träning försöker spara in på dessa viktiga byggstenar. Både muskler och leder behöver all den hjälp de kan få för att orka med den belastning som det innebär att ligga en bra bit över 100 löpta kilometer i veckan. Även för att orka träna och klara av att återhämta sig mellan passen behövs en hel del med energi i form av kolhydratrik föda. Därför är det heller inte ändamålsenligt att köra med en hård diet i samband med hårda träningsveckor.

När man ställer sig på vågen under dessa veckor kan man ibland förundra sig över hur man kan gå upp i vikt med två löppass om dagen även om man äter hälsosamt. Egentligen är det inte speciellt märkligt, speciellt inte ifall man inte har speciellt mycket fett att ta av från första början. Man bör dock komma ihåg att kosten är minst lika viktig som hård träning när det gäller viktminskning. Att unna sig något gott efter varje löppass kommer knappast att leda till speciellt bra resultat även om träningen i sig leder till att kroppen förbränner mer fett även under vila. Därför bör man ibland även ta sig en titt i spegeln ifall vikten inte förändras på önskvärt sätt under perioder av hård träning.

Den egentliga dieten inför ett maratonlopp börjar jag med först i samband med formtoppningen 2 veckor innan tävlingen. Detta innebär att själva dietfasen endast blir drygt en vecka lång eftersom formtoppningen även inrymmer en 3 dagars kolhydratuppladdning.

En vecka kan tyckas vara en alltför kort tid för att hinna kapa bort speciellt många kilon från kroppen. Det är säkert sant också, men jag har märkt att det är oerhört svårt att orka fokusera 100 % på en strikt diet i en längre tid än så. Istället ser jag till att vara riktigt strikt och målmedveten under denna vecka.

I huvudsak innebär dieten avhållsamhet från kolhydrater och en halvering av mängden protein i kosten. Jag äter nog rätt normala portioner under perioden, men undviker bröd, pasta och feta måltider. Det blir en hel del sallad och grönsaker under dietveckan, men inte så mycket frukter eftersom fruktsockret i dessa även innehåller en hel del kolhydrater.

Innan kolhydratuppladdningen till Stockholm Marathon påbörjades lyckades jag på en vecka kapa rätt många kilon med detta upplägg utan att jag kände att det skulle ha påverkat prestationen. I dagsläget väger jag drygt 68 kilo och skulle behöva komma under 65 kilo för att känna att jag är i matchvikt. För att det skall räknas skall denna vikt gälla oavsett vilken tid på dygnet jag väger mig. Ingen lätt uppgift jag har framför mig, men jag har goda förhoppningar om att lyckas även denna gång.

PicsArt_1373994283595
Dagliga morgonpromenader hör till mina rutiner denna vecka.

PicsArt_1373994328772
Hyfsat fint ännu på morgonen.

PicsArt_1373994498180

PicsArt_1373994392674
Lite av det jag stoppar i mig på morgonen.

PicsArt_1373994228363
Morgongröten som är fullstoppad med bär, kli och linfrökross. Ser väl inte sådär väldigt aptitligt ut. 🙂

PicsArt_1373994449031
Ännu lite laxsallad innan kvällens träning som var 3×400-300-200-100 meter. Med uppvärmningen på 4,5 km och nedjoggningen på 4 km blev det totalt 11,5 km löpning ikväll.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *