Förberedelser inför ett långpass

Inför ett maratonlopp kan det vara bra att förbereda sin kropp enligt samma mönster som man tillämpar på tävlingsdagen. Eftersom långpasset är det närmaste man kommer själva tävlingen i träningsväg är det ett utmärkt tillfälle att prova olika drycker, tilltugg och rutiner.

PicsArt_1366442398355

Jag undviker gärna för fiberrik frukost inför ett lopp och lämnade därför bort morgongröten och rågbrödet. Istället körde jag med ljust bröd och cornflakes ungefär tre timmar innan avfärd. Dessutom tar jag en banan strax innan avfärd.

Jag har inte själv kollat upp vilka drycker som serveras på Stockholm Marathon, men jag kan tänka mig att de kör med Dexal apelsin som under tidigare under samt alla möjliga tilltugg som banan, saltgurka, energistång, colakaffe och fruktsocker.

Jag tänker inte desto mer över vad som serveras på det aktuella marathonloppet, det viktigaste för mig är att så småningom börja vänja kroppen vid att överhuvudtaget dricka och äta under långpassen. Annars kan magen bjuda på obehagliga överraskningar när man väl kommer till tävling.

Det är inte heller en dålig idé att köra så gott som helt utan dryck och tilltugg som jag hittills gjort under mina långpass. Då får man verkligen känna på hur det känns när kroppen är helt utan energi och endast har fett att tillgå som bränsle. Från och med nu är det dock dags att börja köra i lite mer tävlingslika förhållanden…

Ett annat bra tips med tanke på det kommande marathonloppet är att starta sitt långpass ungefär under samma tidpunkt på dagen som starten går av det lopp man tänker delta i. Stockholm Marathon startar kl. 12.00 lokal tid och därför kan det vara en bra idé att starta sitt långpass ungefär vid den tidpunkten.

PicsArt_1366442515928
Förberedelse av min färdkost under långpasset. Jag blötlade Chiafrön för att för att få en energigel av dessa. Lade dessutom i lite sportdryck för att få extra salter och magnesium i blandningen.

PicsArt_1366442569997
Min färdkost under dagens långpass.

PicsArt_1366442620659
Genast efter frukosten var jag ute i det härliga vårvädret med Toffe för att mjuka upp mina ben.

PicsArt_1366443765178
Heidi på väg till sitt jobb.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *