Dags för nya löparskor

I och med att jag nu börjar vara en bra bit över 1000 km med mina Adidas Boston länkskor börjar det vara dags att söka efter nya skor. Tidigare år har jag varit till 100 % trogen Asics och helt nöjd med deras utbud. Framförallt var jag mycket nöjd med fjolårets modell av Asics Kayano och de förändringar som gjorts på denna. Eftersom jag ännu ifjol var relativt tung och dessutom hade kämpat med svaga ledband i fötterna en längre tid kände jag att jag behövde en sko med ordentlig dämpning och pronationsstöd.

Då jag varit nöjd med Asics lättare Trainer-modell som tävlingssko under tidigare år var det ingen tvekan om vilken sko som skulle bli min tävlingssko för säsongen. Jag märkte dock rätt snabbt att den rätta känslan aldrig infann sig i skon. Den saknade både den rullning och den spänst som utmärkt tidigare modeller av Trainern. Den troliga förklaringen var att denna modell hade gjorts mycket med hållbar vilket påverkade även löpegenskaperna hos skon.

Efter att jag testat skon i ett halvmaraton tog jag beslutet att köpa en lättare sko med bättre fartkänsla och fastnade för Asics Racer. Denna har jag endast gott att säga om och jag har använt denna till mina banträningar och till Jakob Marathon som jag löpte ifjol. En lättare sko är svår att hitta på marknaden, vilket naturligtvis gör att den heller inte är en av de bäst dämpade på marknaden. Tunga löpare bör därför hålla sig borta från modellen.

I höstas gjorde jag det drastiska beslutet att övergå från Asics till Adidas. Framförallt var det nämnda försämringar hos Asics samt det faktum att Asics samtliga modeller ligger klart högre i pris än konkurrenternas motsvarande modeller som gjorde mig villig att testa på alternativ. Adidas Boston kan sägas vara Adidas motsvarighet till Asics Trainer-modell när det gäller dämpning och vikt. Skillnaden är att Adidas Boston har en hårdare botten och saknar pronationsstöd. Den känns även betydligt lättare och mer avskalad.

På basis av den träningsperiod som jag haft nu på hösten lutar det mot att jag ger Adidas förnyat förtroende. Jag har inte haft några som helst problem med mina fötter under hösten trots att jag ökat rätt mycket i kilometermängd de senaste veckorna. Något som kan tyda på att ett pronationsstöd är helt överflödigt för min del. Jag tror nämligen att jag börjat landa allt mer rakt ner på foten i min löpning, samt att jag inte vrider foten så mycket som tidigare vid uppskjutsfasen.

I samband med detta lägger jag även upp en ny undersökning över vilka skomodeller ni använder. De flesta brukar vara trogna endast ett märke, men eftersom det även förekommer löpare som använder flera olika modeller samtidigt möjliggör jag flerval i undersökningen. Dessutom kan ni själv fylla i andra modeller ifall ni inte använder någon av de i undersökningen nämnda.

[polldaddy poll=6750584]

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *