10 bra böcker om löpning

bra böcker om löpning

Jag är något av en bokmal som helst av allt bara skulle lägga dagarna på att läsa. Jag är intresserad av all typ av litteratur, men helst av allt läser jag så kallade faktaböcker som självbiografier och inspirationslitteratur om ekonomi och självutveckling. I detta inlägg tipsar jag om några bra böcker om löpning som jag läst genom åren.

Bästa böcker om löpning 2023

bra böcker om löpning

Det var först i samband med att jag läste Born to Run som jag på allvar blev inspirerad av böcker om löpning. Efter detta började jag med ljus och lykta söka efter bra böcker med löpning som tema.

Nedan har jag sammanställt en lista på bästa böcker om löpning som jag tycker är värda att läsa.

1. Born to run, Christopher McDougall

bästa böcker om löpning 2023

“Born to Run” av Christopher McDougall är en fackbok som utforskar världen av ultralöpning och Tarahumara-folket, en avskild ursprungsbefolkning i Mexiko, som är kända för sin anmärkningsvärda uthållighet och förmåga att springa hundratals kilometer utan att vila. Boken följer McDougalls resa för att lära sig Tarahumaras hemligheter och förstå hur de har lyckats behålla sin löpförmåga genom generationer.

Boken är en fängslande och engagerande läsning som inte bara fördjupar sig i Tarahumaras historia och kultur utan även utforskar vetenskapen bakom löpning och människans utveckling som löpare. McDougall inkluderar också berättelser om andra ultralöpare och deras kamp och prestationer, vilket bidrar till bokens djup och mångfald.

På det hela taget är “Born to Run” en fascinerande bok som inte bara inspirerar läsarna att tänja på sina gränser utan också ger en inblick i betydelsen av löpning och människans koppling till naturen.

Det är inte utan orsak som denna bok har fått den internationella genomslagskraft som den fått. Oavsett om man tror på de teorier om barfotalöpning som framförs eller inte, så är boken oerhört läsvärd tack vare de människoöden som beskrivs i boken.

2. Running with the Kenyans, Adharanand Finn

running with the Kenyans bok

“Running with the Kenyans” är en fängslande bok skriven av Adharanand Finn, en ivrig löpare och journalist, som bestämde sig för att flytta sin familj till Kenya för att fördjupa sig i löparkulturen och lära sig hemligheterna hos världens bästa löpare. Boken ger en fascinerande inblick i livet och träningsregimerna hos kenyanska idrottare, som har dominerat långdistanslöpning i årtionden, slagit världsrekord och vunnit otaliga olympiska medaljer. Finns berättarstil är engagerande och informativ och ger liv åt de människor och platser han möter under sin resa.

Genom hela boken utforskar Finn de faktorer som bidrar till kenyanska löpares framgångar, bland annat genetik, kost, livsstil och den kulturella vördnaden för löpning. Han tränar med lokala idrottare, intervjuar tränare och forskare och deltar i lopp, och får på så sätt värdefulla insikter om vad som krävs för att bli en löpare i världsklass.

På vägen dit konfronterar han sina egna förutfattade meningar om löpning och upptäcker den omvälvande kraften av att fördjupa sig i en annan kultur. “Running with the Kenyans” är en inspirerande och tankeväckande bok som kommer att tilltala både löpare och icke-löpare och som ger en inblick i en värld där löpning inte bara är en sport utan ett sätt att leva.

3. What I Talk About When I Talk About Running, Haruki Murakami

What I talk about when I talk about running bok Murakami

“What I Talk About When I Talk About Running” är en memoar av den berömda japanska författaren Haruki Murakami. I boken delar Murakami med sig av sina reflektioner om löpning och hur det har blivit en viktig del av hans skrivrutin och livsstil. Genom sina personliga erfarenheter utforskar han förhållandet mellan löpning och skrivande och hur båda kräver disciplin, uthållighet och en känsla av målmedvetenhet. För mig som en kreativ person är detta mycket intressant läsning.

Boken tar läsaren med på en resa genom Murakamis liv, från hans början som romanförfattare till hans nuvarande status som hyllad författare och långdistanslöpare. Han reflekterar över de utmaningar han har ställts inför, de glädjeämnen han har upplevt och de lärdomar han har dragit av sina löpar- och skrivprojekt.

Boken kunde sägas vara en reflektion över kopplingarna mellan kropp, sinne och ande och hur det kan leda till ett mer tillfredsställande och meningsfullt liv om man följer sina passioner.

4. Eat and Run, Scott Jurek

“Eat and Run” är en memoar av Scott Jurek, en av världens mest framgångsrika ultramarathonlöpare genom tiderna. Boken beskriver Jureks resa från sin barndom på landsbygden i Minnesota till att bli en rekordstark idrottsman som vunnit ett flertal ultramaratonlopp, bland annat det prestigefyllda Western States 100-Mile Endurance Run sju gånger i rad. “Eat and Run” är dock inte bara en bok om löpning, utan också om Jureks kärlek till mat och hans växtbaserade kost.

Jurek är en övertygad anhängare av fördelarna med en vegansk kost för idrottslig prestation, och han delar med sig av sina erfarenheter av att byta till en växtbaserad kost och de utmaningar han mötte när han skulle upprätthålla den samtidigt som han tränade och tävlade. Boken innehåller ett antal veganska recept som Jurek utvecklat själv, och han betonar vikten av att äta hela, näringsrika livsmedel för att ge kroppen bränsle för topprestationer.

Vid sidan av Jureks personliga resa och filosofi ger boken också en inblick i ultramaratonlöpningens värld, med dess uppslitande utmaningar och intensiva mentala och fysiska krav. “Eat and Run” är en inspirerande och informativ läsning för alla som är intresserade av löpning, veganism eller strävan efter spetskompetens.

5. Once a Runner, John L. Parker Jr.

Once a Runner av John L. Parker Jr. är en klassisk roman som har hyllats som en av de bästa sportböckerna någonsin. Den publicerades 1978 och berättar historien om Quenton Cassidy, en begåvad men rebellisk löpare som drömmer om att bli olympisk mästare. Cassidy är en fiktiv karaktär, men Parkers levande och detaljerade beskrivningar av löparvärlden gör det tydligt att författaren känner sporten utan och innan.

Händelserna utspelar sig i början av 1970-talet och ger en nostalgisk titt på löparscenen under den tiden. Huvudpersonen Cassidy är en collegestudent som är känd för sina okonventionella träningsmetoder och sin vägran att anpassa sig till tränarens och lagkamraternas rigida regler. När Cassidys ambitioner växer börjar han fokusera all sin energi på träning och tävling, ofta på bekostnad av sina relationer och sin akademiska karriär.

Boken är inte bara en fängslande berättelse om en löpares strävan efter perfektion, utan också över de uppoffringar som idrottare måste göra för att fullfölja sina drömmar.

6. Ultramarathon Man, Dean Karnazes

bästa böcker om löpning 2023

Ultramarathonman: Confessions of an All-Night Runner är en memoar av Dean Karnazes, en amerikansk ultramarathonlöpare. Boken är en inspirerande berättelse om Karnazes resa från en stillasittande livsstil till att bli en världsberömd uthållighetsidrottare som kan springa ultradistanser. Boken är full av intressanta anekdoter från Karnazes personliga och yrkesmässiga liv, och den ger en detaljerad inblick i det tankesätt och de förberedelser som krävs för att bli en framgångsrik ultramarathonlöpare.

Genom hela boken delar Karnazes med sig av sina erfarenheter av att springa några av de mest slitsamma loppen på jorden, till exempel Badwater Ultramarathon, som sträcker sig 135 miles genom Death Valley i Kalifornien, och Western States Endurance Run, ett 100 mile långt lopp genom Sierra Nevada-bergen.

Karnazes beskriver också sin motivation för att springa dessa lopp, vilket inkluderar hans kärlek till att tänja på gränserna för mänsklig uthållighet, hans önskan att utforska gränserna för sin egen fysiska och mentala kapacitet och hans passion för naturen. På det hela taget är “Ultramarathon Man” en inspirerande bok som kommer att motivera läsarna att tänja på sina gränser och fullfölja sina drömmar, oavsett hur omöjliga de kan verka.

7. Running with the Buffaloes, Chris Lear

Running with the Buffaloes är en fackbok skriven av Chris Lear som berättar om 1998 års säsong för herrlandslaget University of Colorado Buffaloes. Boken ger en fascinerande och djupgående inblick i tävlingsvärlden inom terränglöpning, från de slitsamma träningspassen och träningsrutinerna till de känslomässiga topparna och dalarna på tävlingsdagen.

Lears skrivstil är engagerande och medryckande och tar med läsaren på resan när han följer laget under hela säsongen. Han ger levande beskrivningar av tävlingarna, lagets träningsrutiner och de enskilda löparnas personligheter, vilket gör att läsarna får en verklig känsla för vad som krävs för att tävla på högsta nivå inom collegelöpning. Dessutom ger boken en inblick i relationerna mellan lagmedlemmarna och deras tränare samt de mentala och fysiska utmaningar som de möter på vägen.

Det är en övertygande redogörelse för vad som krävs för att bli en framgångsrik distanslöpare och en hyllning till engagemanget och beslutsamheten hos de idrottare som pressar sig själva till det yttersta i jakten på sina mål.

8. The Perfect Mile, Neal Bascomb

bästa böcker om löpning 2023

“The Perfect Mile” av Neal Bascomb är en fängslande berättelse om en av 1900-talets största idrottsliga prestationer. Boken berättar om tre löpares strävan – Roger Bannister, John Landy och Wes Santee – att bli den första personen att springa en mile på under fyra minuter. Berättelsen ger en inblick i dessa idrottares tankesätt, träningsregimer och taktik när de obevekligt strävade efter sitt mål.

Boken fokuserar inte bara på själva loppen utan går också in på löparnas personliga liv, deras tränare och det politiska klimatet vid den tiden. Bascombs detaljerade forskning ger en fascinerande inblick i 1950-talets idrottsvärld och vetenskapen bakom löpning.

Han skapar också skickligt en känsla av spänning när de tre löparna var påfrestande nära att bryta barriären, var och en med sitt unika tillvägagångssätt och sina styrkor. På det hela taget är “The Perfect Mile” en spännande och inspirerande läsning för alla som är intresserade av sport, historia eller mänskliga prestationer.

9. The Long Run, Matt Long

“The Long Run” är en memoar av Matt Long, en brandman från New York som skadades allvarligt när han blev påkörd av en buss när han cyklade till jobbet. I boken beskrivs hans återhämtningsprocess, som var långvarig och slitsam, samt hans liv före olyckan. Long var en skicklig idrottsman som hade genomfört flera maratonlopp och triathlonlopp, och hans hängivenhet till fitness spelade en avgörande roll för hans återhämtning.

Longs historia är ett bevis på kraften i uthållighet och beslutsamhet. Trots många motgångar och hinder vägrade han att ge upp sitt tillfrisknande och kunde till slut återgå till löpning och tävling i uthållighetstävlingar. “The Long Run” är en inspirerande bok som ger läsarna en inblick i en person som har mött ofattbara motgångar och kommit starkare ut på andra sidan.

10. Run or Die, Kilian Jornet

Kilian jornet bok

“Run or Die” är en memoar av Kilian Jornet, en legendarisk ultralöpare och bergsatlet. I boken delar Jornet med sig av sin personliga resa och sina erfarenheter som idrottare, från sin barndom i Pyrenéerna till sina många segrar i några av världens tuffaste trailrace. Jornets skrivstil är rå och ärlig, vilket gör att läsaren får känna de fysiska och känslomässiga topparna och dalarna i hans idrottsliga strävanden.

Jornets passion för bergen och uthållighetssporter är uppenbar i hela boken. Han skriver om den glädje och frihet han känner när han springer i bergen, liksom om de enorma fysiska och mentala utmaningar han ställs inför under loppen. Jornet delar också med sig av sin inställning till träning och näring och erbjuder värdefulla insikter för både löpare och idrottare.

“Run or Die” är en inspirerande läsning som kommer att lämna läsarna motiverade att tänja på sina egna gränser och fullfölja sina passioner.

Join the Conversation

4 Comments

    1. says: Benny

      Har följt med Marcus Nilssons blogg och även sett att han skrivit en bok. Ser riktigt intressant ut! Tack för tipset!

  1. says: Raz

    Haruki Murakamis bok är den bästa bok jag läst på temat löpning! Jag önskar nästan att jag hade den oläst så jag fick läsa den för första gången igen.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *