Bättre flyt med träningen

Ibland kan det vara oerhört nyttigt att glömma resultatmål och tävlingar och endast inrikta sig på att träna för att ha roligt och må bra. Visserligen har träningen nästan hela detta år varit lite av den typen, men det har ändå funnits en viss irritation i bakgrunden över att jag inte riktigt kommit i rätt form trots att jag tidvis kört med den träning som bevisligen borde fungera för att komma i form till ett maraton.

Eftersom jag nu helt släppt tankarna på några fler tävlingar för detta år har jag alltså tränat betydligt friare under den senaste tiden. Bland annat har jag börjat träna mer styrka där jag även tränar lägger mer fokus på att utveckla denna, snarast än att endast underhålla bålpartiet. Styrketräning på överkroppen har jag även infört efter att ha haft en paus på flera år från denna.

Responsen är ju naturligtvis väldigt snabb när man påbörjar styrketräning på allvar efter en längre paus. Jag var rätt stark redan som fotbollsspelare, men är inte alltför långt ifrån samma vikter nu trots att jag endast kört i lite över en månad. “Muskelminnet” är förvånansvärt långt.

Det är naturligtvis bra att känna sig stark, men sedan återstår det ju att se om det har någon nytta för mig som löpare. Jag har inte sett alltför många maratonlöpare i samma viktklass som mig, men då finns det ju också alla möjliga typer av löpare. Jag har ju aldrig haft den optimala löpstilen eller optimala löparkroppen. Åtminstone inte efter att ha spelat fotboll i så gott som hela mitt liv.

Men å andra sidan har jag andra styrkor, dit viljan och råstyrkan väl kan anses vara några av dessa.

För tillfället tänker jag dock inte speciellt mycket på vad som är optimalt ur löparens synvinkel. Jag tänker bara på att ha roligt och tränar med fokus på vad jag vill göra just den dagen jag kör igång. Fokuset ja. Det är något som jag också hittat de senaste veckorna. Och då är det faktiskt betydligt roligare att träna.

Från förra söndagens löppass där jag körde 10 km med fartlek.

Igår hade jag ett av de roligare passen på länge. Först 13 km med 5×2 km inbakat i 18 km/h, med vila 90 sekunder mellan. Sedan 90 minuter styrketräning där jag körde så hårt som kroppen bara orkade för dagen. Roligt!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *