Sista långpasset inför Paris Marathon

Idag var det alltså dags för sista långpasset inför Paris Marathon. För några veckor tillbaka hade jag tänkt att det sista långpasset skulle köras i riktigt hård fart med de sista 10 kilometerna i maratonfart på under 4:00 min./km. Tyvärr har inte benen varit av riktigt samma åsikt den senaste tiden och jag har känt mig lite segare än vad jag hade hoppats vid denna tidpunkt inför maratonloppet. Framförallt är det de sjuka ljumskarna som gjort att jag fått vara lite försiktigare än vad som var planerat.

Det är ändå ingen fara med tanke på uppbyggnaden inför maratonloppet. Enligt mitt träningsprogram som jag följt under hela min förberedelse inför Paris Marathon var det ändå bara de sista 5 kilometerna där jag skulle köra i maratonfart idag. Då benen var i det skick de var idag gjorde jag därför beslutet att följa programmet och köra riktigt lugnt de första 25 kilometerna och sedan öka till maratonfart under de sista 5 kilometerna.

Den sista sträckan gick någotsånär enligt planerna. Jag började dock aningen för hårt och var nere på 3:35 min./km innan jag stabiliserade tempot. Det kan väl också ses som mitt största hot i Paris Marathon, nämligen risken att jag börjar för hårt. Jag tror nämligen att jag annars har rätt goda förutsättningar att kapa rätt ordentligt på mitt personbästa och nå en bra bit under 2:50 på maratonsträckan ifall jag kan ta det lugnt i början och fördela mina krafter på ett vettigt sätt. Den sista sträckan på 5 km skulle enligt mitt program gå på 19 minuter och jag hade 19:32, vilket alltså blir rätt exakt det maratontempo som jag borde ha för att klara 2:45 på maratonsträckan (3:54 min./km).

Även om jag hela tiden haft 2:45 som min målsättning i Paris Marathon så måste jag säga att allt under 2:50 skulle kännas som en riktigt fin prestation i detta skede av säsongen. Om jag bara får bort mina ljumskproblem i god tid inför maratonloppet tror jag också att den fina träning som jag haft under vintern kommer att ge resultat i Paris.

långpass 22.3.2014 resultat

Dagens långpass i sin helhet. De första 25 kilometerna körde vi i ett lugnt prattempo och de sista 5 kilometerna i maratontempo 3:54 min./km.

långpass 22.3.2014 joso
Syrran i farten under dagens långpass.

långpass 22.3.2014 jag
Vi har verkligen haft vädret på vår sida de senaste månaderna under våra långpass.

PicsArt_1395484940117
Idag hade jag med mig några nya energigels som jag införskaffade från Wasasport igår. Just dessa gillar jag väldigt mycket framförallt för att de är mer som en dryck snarare än gel. Jag har alltid haft lite problem att få i mig energigels under mina långpass då de är alltför söta. Utspädda varianter som dessa går dock helt bra att få i sig.

PicsArt_1395485019994
Jag hade även, min vana trogen, barnmat med mig under dagens långpass.

PicsArt_1395427687210
Det är egentligen otroligt att det hann bli så idealiskt löpväder och underlag till dagens långpass med tanke på hur det såg ut under gårdagens morgonpromenad.

PicsArt_1395427789371
På behandling vid Comfort Salon igår på morgonen.

PicsArt_1395427945605
På lunchpausen hämtade jag ut ett par löpskor som jag fått från det nyligen lanserade Keller-Sports.se. Dessa skall jag provköra efter Paris Marathon. Valet föll på Mizuno eftersom jag är väldigt nyfiken på detta märke som inte är alltför vanligt bland löpare här i Finland och Sverige. I USA är märket betydligt vanligare bland löpare och har en del trogna användare där. Vid en snabbprovning igår kändes de väldigt sköna. En närmare recension väntar efter Paris Marathon. Jag vill inte riskera något med att köra in nya skor såhär nära inpå Paris Marathon.

PicsArt_1395428034729
Äntligen mindes jag att beställa fredagskassen från Kaffehuset August som denna gång bestod av grönsaker och lax. Vinet var även det en riktig höjdare.

Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Johanna

  Satsar Josefin på ungefär samma tid som dig i Paris? Tänkte bara då ni verkar kunna springa långpass (delvis) i maratonfart tillsammans?

  1. says: Benny

   Nej, det gör hon inte. Jag tror att hon är nöjd med allt under hennes personbästa på 3:10, men siktar på en tid under 3:05. Även om jag hatar allt snack om kapacitet, så tror jag nog att hon kunde sikta på en tid under 3:00 redan i detta skede. Men det är onödigt att stressa med tider efter så långa skadeperioder som hon ändå hade under fjolåret. Det viktigaste för henne är att komma igång och få vara skadefri under längre perioder nu och det har hon ju lyckats bra med den senaste tiden så på det sättet ser det ju riktigt bra ut just nu.
   Oftast tränar vi på det sättet att vi kör uppvärmning och distanspass tillsammans och de kvalitetsspecifika delarna enligt våra egna maratonfarter.

 2. says: Daniel

  Kul att du testar Har själv ett par Universe 3, men dom börjar sjunga på sista versen så ett par Universe 5 och ett par Ekiden står högt på inköpslistan.
  Blir det något halvmara i år?

  1. says: Benny

   Mizuno Universe ser ju riktigt intressanta ut! Jag har faktiskt aldrig sett så lätta tävlingsskor från Mizuno tidigare. De skulle jag definitivt behöva pröva på. Jag har prövat mina nya Mizuno Wave Rider under några vandringar och de är nog bland de bekvämaste löpskor jag haft hittills…
   Jag håller på och planerar för några halvmaror för tillfället. Det lutar åt att jag ställer mig på startlinjen vid Helsinki City Run i början av maj. Men då måste jag anmäla mig senast nästa söndag eftersom anmälningstiden går ut då. Jag siktar nog hursomhelst på att delta i flera halvmaror i år eftersom mitt personbästa behöver putsas ordentligt på den sträckan…

  2. says: Johanna

   Okej, jag tänkte väl att det är ett lite stort hopp att satsa på tider långt under 3 timmar 🙂 Men om ni inte springer delarna i maratonfart tillsammans så är det ju en helt annan sak. Skoj dock att ni kan träna så pass mycket tillsammans!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *