Bästa verktyg för dig som vill bli framgångsrik som bloggare

bästa verktyg online för bloggare

I mitt tidigare inlägg med bästa SEO-tips gav jag dig några verktyg som ger dig förutsättningar till att bli en framgångsrik bloggare. Här tipsar jag om ytterligare verktyg, både gratisverktyg för bloggare som gör livet enklare samt betaltjänster som tar ditt bloggande till nästa nivå.

I ett av mina tidigare inlägg skrev jag om att jag under året kommer att automatisera en hel del av mina processer under detta år. Här berättar jag mer om hur jag går tillväga och vilka verktyg jag använder mig av.

Hur tjäna pengar som bloggare?

Det finns många sätt att tjäna pengar som bloggare. Jag nämnde några av dessa tidigare. Jag har dock bara skrapat på ytan gällande vad som är möjligt inom området. Jag har gjort mycket rätt på vägen, men även mycket fel. Att vara bloggare handlar till stor del att pröva sig fram för att se vilka metoder som passar just för dig.

För den som har karisma och utstrålning kan det fungera bra att bygga upp ett Brand kring detta och bli en stor Influencer. Om du har hundratusentals eller miljontals följare kan det finnas möjlighet att leva på endast sponsrade poster. Om du som mig har karisma som en stekpanna och/eller inte känner att du vill bygga ett Brand kring din personlighet finns även andra vägar att gå.

Affiliate-verksamhet och försäljning av länkar är det som jag i huvudsak lever på. Men det finns även andra sätt. Utvecklingen är snabb inom detta område och det är egentligen omöjligt att veta vad som kommer näst. Därför gäller det också att hela tiden hänga med i utvecklingen.

Vilka är största trenderna inom digital marknadsföring?

Jag väljer att kalla det område jag verkar inom “digital marknadsföring”. Det finns många aspekter av att ha bloggar/webbsidor. Dels är det att skapa intressant innehåll som lockar läsare. För att nå dit räcker det inte endast med att få fram bra material, utan även SEO-optimering behövs om du vill sälja som Affiliate.

Det som jag framförallt märker är hur snabbt teknologin ändrar förutsättningarna för att verka inom detta område. Alla nya digitala verktyg kommer inte bara att ändra förutsättningarna för bloggare och ägare av hemsidor. De kommer även att förändra förutsättningarna inom många olika branscher och bland många företag.

Det kan både vara skrämmande och spännande på samma gång. För dig som håller dig ajour med utvecklingen finns bättre förutsättningar än någonsin tidigare att skapa framgång på nätet. Bland annat har AI (Artificial Intelligence) redan nu revolutionerat flera områden för dig som verkar online.

Bli ett egen kraftfullt mediahus

Det finns en utbredd uppfattning om att du i sinom tid måste anställa någon när du växer som företagare. Till viss del är det sant. Men samtidigt finns mängder av smarta verktyg för dig som vill bli en större aktör utan att anställa någon. En av de största fördelarna med att vara helt din egen är att du aldrig kommer att behöva ansvara för någon annan. Det gör att du heller aldrig kommer att behöva ställa din tid efter andras schema.

En av målsättningarna för varje företagare bör vara att slippa från 9-17 tänket. Problemet för många nya företagare är att man bara skapar sig ytterligare ett 9-17 jobb, eller något ännu värre. Om du automatiserar vissa av funktionerna genom smarta verktyg finns helt andra förutsättningar att själv kunna bestämma över din tid.

Bästa verktyg online för bloggare/digital marknadsföring

Här tar jag fram några verktyg som jag redan tagit i bruk och som även kommer att ändra förutsättningarna för många inom branschen.

DeepL – översättning i toppklass

Det är ofta som vi fått ta del av historier där man skämtat om de översättningar som tjänster som Google Translate bidragit med. Det finns dock risk för att skrattet fastnar i halsen hos många i och med alla nya, intelligenta verktyg som numera finns tillgängliga.

Jag tog i bruk proffsversionen av DeepL i slutet av förra året. Det finns en gratisversion av DeepL, men om du vill översätta längre texter och få bättre resultat kan dock DeepL Pro rekommenderas. Jag betalar 29€ i månaden för DeepL Pro och är imponerad över resultatet. Det är ytterst få gånger jag behöver gå in och ändra något som jag genererat via DeepL Pro.

Det är ingen kvalificerad gissning att detta kommer att förändra landskapet gällande översättningstjänster i framtiden. Med utvecklingen av smarta AI-verktyg för översättning kommer sannolikt behovet av översättningstjänster att försvinna och begränsa sig till mer avancerat fackspråk – tills även detta utvecklats bland tjänster som DeepL. Även Google Translate blir bättre och bättre med tiden.

Jarvis AI – generera artiklar med artificiell teknik

En annan tjänst som jag använder mig av sedan tre månader tillbaka är Jarvis AI. Jag använder mig av Jarvis Boss Mode som kostar runt 110€ per månad. Detta är ett verktyg som beskriver sig själva enligt följande:

“Jarvis hjälper copywriters, marknadsförare och entreprenörer att bryta skrivkrampen och skapa texter med hög konverteringsgrad”

Detta är troligen det mest underutnyttjade av alla verktyg jag använder mig av, trots att det är det dyraste. I den mån jag använt verktygen har det varit främst för att generera idéer gällande ämnen jag inte känner till så bra. Det fungerar också rätt dåligt på svenska i dagsläget. Men som lösning på detta problem har du DeepL, där du snabbt översätter texten till perfektion.

Jag märker dock hur snabbt detta verktyg förbättrats bara under de få månader jag använt mig av det. Redan nu kan Jarvis AI generera unika och välskrivna texter på upp till 1000 ord utan desto mer assistans. Jag skriver unika, eftersom det även ingår en Plagiat-kontroll inne i verktyget som kollar hur unikt materialet är.

I dagens läge hittar du närmare 60 olika mallar inne i Jarvis, med allt från Long-form Assistant som skriver hela artiklar från början till slut på basen av kommandon du ger i beskrivningen till Content Improver och Blog Post Topic Ideas. Det finns även funktioner som “Explain it to a Child” och andra mallar som hjälper dig i skrivprocessen.

Om du snabbt vill få fram texter, utan att behöva genomsöka hela internet för idéer är Jarvis ett utmärkt verktyg. Jag skulle aldrig använda Jarvis för att skriva hela artiklar, men det kan hjälpa mycket för att få idéer i skrivprocessen och för att fram råkopior som försnabbar processen.

Under stora delar av fjolåret anlitade jag skribenter via sajter som Topcontent och Upwork när jag inte själv hann skriva. Det är relativt prisvärt eftersom du betalar i snitt 7 cent per ord, men med alla nya verktyg har jag helt slutat beställa artiklar och det är en stor kostnadsbesparing för mig.

Det är ingen vågad gissning att många andra sajtägare kommer att gå samma väg som mig, något som även kommer att ändra förutsättningarna för många företag som lever på att förmedla skribenter och andra uppdrag för så kallad Content Creation.

Grammarly – förbättra dina texter

Ett verktyg som jag kör jämsides med Jarvis AI är Grammarly som är en sajt som fokuserar på att förbättra din grammatik och ditt språk. Jag betalar ca. 120 € per år för tjänsten. Denna tjänst är även smart på det sättet att du kan ladda ner verktyget på din dator så att den automatiskt rättar ditt språk medan du skriver. Det oavsett om du t.ex. skriver inne i admin-området på din blogg eller ett mail.

Nackdelen är Grammarly ännu inte är så välutvecklat på svenska som engelska ännu i dagsläget, men även det är bara en tidsfråga. Du hittar också en Plagiarism-kontroll inne i Grammarly. Det är något som jag hellre använder mig av än den hos Jarvis AI, eftersom jag gärna vill kolla upp via en tredje part innan publicering.

TranslatePress – automatisk översättning av din sajt

Det nyaste av alla verktyg som jag tagit ibruk är TranslatePress. Jag betalade 199€ per år för detta verktyg när jag valde den mest avancerade versionen TranslatePress Developer. Detta är ett tillägg som du kan ladda upp gratis via WordPress, men om du vill ha tillgång till en version som automatiskt översätter dina sajter utifrån besökarens IP-adress måste du köpa en proffsversion eftersom du behöver en API-nyckel.

Även i gratisversionen hittar du smarta verktyg där du t.ex. kan gå in och ändra språk om ditt WordPress-tema inte är anpassat för ditt språk. Om du har en utbyggd webbsajt/blogg kan detta vara en riktig guldgruva som snabbt expanderar din sajt på nya marknader. Jag har räknat ut att denna investering betalar sig tillbaka snabbt i endast ökade Adsense-intäkter… för att inte nämna all den potential som ny trafik ger din sida.

Även detta är ett exempel på alla smarta AI-tjänster som snabbt utvecklas för att skapa nya möjligheter online. TranslatePress använder sig av bl.a. DeepL som ger dig bra översättningar. Om du har stora mängder internationella besöker kommer du dock att behöva betala extra eftersom DeepL och deras API-nyckel endast bidrar till en miljon gratis översatta tecken.

Canva – mångsidigt visuellt verktyg

Har du problem att hitta bilder du kan använda till din blogg/hemsida? Canva har ett stort bibliotek av bilder där de samlat bilder från alla gratisverktyg som Unsplash och Pexels – bara för att nämna några. Det finns också proffsbilder som är unika för Canvas användare i utbudet. Jag betalar ca. 9€ per månad för Canva.

Hos Canva kan du också enkelt själv skapa logon, banners och infografik. Det finns även ett stort bibliotek av olika typsnitt och bakgrunder som du kan använda när du skapar visuellt.

Canva är det verktyg som jag använt allra flitigast sedan jag tog det ibruk. Helt klart ett av de mest prisvärda verktygen för bloggare och ägare av webbsajter.

Ubersuggest – mångsidigt SEO-verktyg

Om du är professionell bloggare behöver du ett bra SEO-verktyg som både hjälper dig hitta rätt sökord och håller koll på dina konkurrenter. Du behöver det också för att veta vem som länkar till dig och vilka möjligheter till nya länkar som finns därute. Jag använder mig just nu av Ubersuggest för ändamålet eftersom jag anser att det är ett prisvärt alternativ. Jag betalar 29€ i månaden för Ubersuggest. De mest kända verktygen och troligen det bästa för ändamålet är troligen Ahrefs, men månadskostnaden för detta ligger betydligt högre.

Bästa gratisverktyg för bloggare

Detta var några av de betalverktyg som jag nu kan komma på att jag använder mig av. Det finns säkert fler och jag fyller på listan om jag kommer på dem. Men det finns också en rad användbara gratisverktyg för bloggare som jag kan rekommendera. Här är några av dessa:

Compress-or-die – komprimera dina bilder

En oerhört viktig del av SEO nuförtiden är läsarupplevelsen. Hit hör definitivt hur snabbt sidan laddar (Ursäkta de långsamma laddningstiderna på denna sida, jobbar på det). Ett av de enklaste sätten att försnabba laddningstiderna på din sida är att se till att komprimera dina bilder. Gör det till en vana att alltid komprimera alla dina bilder som du laddar upp på din blogg.

Det bästa verktyget för detta ändamål är Compress-or-die där du både kan ladda ner JPEG och PNG. Problemet med detta verktyg är att du endast kan ladda upp bilder enskilt. När jag vill göra en gruppuppladdning på många bilder samtidigt använder jag istället Tinyjpg.

Photopea – För redigering av bilder

Som alternativ till Photoshop är gratisverktyget Photopea alldeles tillräckligt för de flesta. Här kan du använda dig av flera användbara funktioner som t.ex. lager-på-lager redigering och urklipp och liknande. För egen del har dock Canva ersatt de flesta funktioner även på detta område.

Answerthepublic – ta reda på vad människor söker på

För SEO-ändamål är Answerthepublic ovärderligt. Detta bör vara en del av din sökordsanalys om du siktar på att skriva SEO-optimerade inlägg. Du har två gratis sökningar per dag.

Pixabay och Unsplash – gratis bilder online

Om du inte vill betala för Canva finns det även andra sajter som erbjuder gratis bilder. Unsplash och Pixabay är några av dessa. I jämförelse med Canva är dock utbudet rätt begränsat. Men för generiska bilder kan det vara alldeles tillräckligt.

SmallSEOTools – kolla plagiat

Om du använt många olika källor för ett inlägg bör du alltid kolla din text för plagiat hos t.ex. SmallSEOTools. En viktig del av din rankning på Google utgörs av originalitet i dina texter och då måste texten vara originell. Det finns en tumregel som säger att allt över 15% är för mycket plagiarism. Ju lägre procenten är, desto bättre.

DR Checker – kolla auktoritet

Speciellt för dig som försöker bygga upp din auktoritet är länkbygge viktigt. Inom branschen används DR (Domain Rating) rätt flitigt för att bestämma olika sajters auktoritet, även om det är högst tvivelaktigt hur högt Google faktiskt värdesätter detta som mått numera. En viss fingervisning gällande auktoritet har ändå Ahrefs DR. Här kan du kolla upp hur DR och hur många som länkar till en sajt helt gratis.

Yoast SEO och andra WordPress-tillägg

De flesta som väljer att ha en egen administrerad blogg under ett webbhotell väljer WordPress.org som bloggplattform. Det är alltså inte att förväxla med WordPress.com och andra gratisverktyg för bloggande. Starta aldrig en blogg under dessa gratis plattformar om du vill tjäna pengar!

När du startat en blogg med WordPress.org som bloggplattform får du även möjligheten att ladda ner mängder av tillägg (Plugins). Det finns tillägg för de flesta ändamål. Allt från att göra din sajt snabbare till att optimera ditt innehåll – bara för att nämna några funktioner.

Ett ovärderligt gratisverktyg är Yoast-SEO som hjälper dig optimera ditt innehåll samtidigt som du skriver. Det finns också en proffsvariant av tillägget som ytterligare hjälper dig på vägen. Jag använder mig av gratisversionen och det är också tillräckligt för de allra flesta.

Sammanfattning

Detta var några av de enligt mig bästa verktygen för bloggare på marknaden just nu. Nya kommer och befintliga utvecklas hela tiden. Jag nämnde tidigare att vinstmarginalerna ofta är mycket bra som bloggare. Ju mer du investerar, desto mer sjunker såklart dessa marginaler. Samtidigt gäller det också att komma ihåg att vissa verktyg kan hjälpa dig att bli mer framgångsrik. Ibland handlar det även om att våga ta risker om du vill utvecklas och bli bättre.

Framförallt verktyg som gör dig mer effektiv kan mycket väl vara värda sitt pris.

Hoppas jag hjälpt er en aning på vägen mot att bli en bättre bloggare!

Join the Conversation

1 Comments

  1. says: Jennie

    Intressant, känner igen ett av mina bästa tips där.

    Det blir dock stora bäckar små med alla dessa verktyg så vi kanske kan dela på något av dom.

    Jag kör mycket Ahrefs har även Jarvis, skribent. Däremot något som skäl mycket tid är ju tiden att publicera inläggen skulle jag säga.

    Man får inte glömma Googles egna verktyg Keyword planer. Jag tycker Screaming frog är grym med för hålla kolla på brutna länkar även fast man kan se det mesta i Ahrefs.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *