10 underbara unisex nischparfymer 2024

bästa unisex nischparfymer 2024

Jag har alltid haft ett stort intresse för parfymer och har haft hundratals olika varianter genom åren. Tyvärr lämnade ett femtiotal parfymer hemma när jag lämnade Finland för Malta, men under de år jag levt här har jag lyckats bygga upp en ny parfymgarderob med nischparfymer. Här tar jag fram mina favoriter till bästa unisex nischparfymer 2024.

Malta är en underbar plats att bo på som parfymfantast. Här hittar man många nischparfymer som är svåra att få tag på både i Sverige och Finland. Numera finns det dock parfymbutiker online som Gents.se och Cedvard, där du hittar många av de bästa märkena i parfymvärlden.

Bästa unisex nischparfymer 2024 – Mina favoriter just nu

Bästa unisex nischparfymer 2024

Då det gäller val av parfymer är det ofta tillfället som avgör vad som är bra att bära. Djup gourmanddofter är kanske mest förknippade med utekvällar och tillfällen då du vill locka uppmärksamhet i din omgivning, medan du i vardagen kanske vill ha en mer diskret parfym.

En stor positiv förändring i parfymvärlden är att många numera satsar på unisexparfymer, vilket gör det enklare för båda parterna i ett hushåll att köpa gemensamma parfymer. Det faktum att de är unisexparfymer behöver dock inte betyda att de inte är mer lagda åt det maskulina eller feminina. Det betyder bara att de är framtagna med båda könen i åtanke.

Här är bästa unisex nischparfymer 2024 enligt mina tester:

1. Profumum Roma Acqua di Sale – Bäst i test unisex parfym 2024

Parfym som kvinnor gillar på män 2024

Detta är en parfym som jag alltid får komplimanger för när jag använder den – både bland män och kvinnor. Det är många män som funderar vilka parfymer som kvinnor gillar hos dem och här har du definitivt ett av de bästa alternativen på marknaden.

Profumum Roma är ett märke som jag skrev mycket om på Gentlemannaguiden tidigare och deras parfymer är kända för sin höga halt av parfymolja. De skall t.o.m. hålla för en dusch!

Det är också en av de bästa sommarparfymerna för både män och kvinnor 2024.

Det var dock inte innan jag flyttade till Malta som jag köpte mig en egen parfym från märket från Camilleri Paris Mode. Acqua di Sale är deras storsäljare och en parfym som verkligen håller vad den lovar. Jag har aldrig tidigare i mitt liv fått så många komplimanger när jag bär en parfym som när jag bär denna och ser alltid till att ha en flaska hemma. Jag är redan inne på min femte flaska på drygt 2 år.

Acqua di Sale är italienska för “saltvatten” och har cederträ och marina noter som sina främst utmärkande doftnoter. Precis som de andra av Profumum Romas dofter, sitter denna väldigt länge på huden.

Ytterligare en bra sak med denna parfym är att den uppenbarligen innehåller ren parfymolja och inga onödiga halter av konstgjorda kemikalier. Det faktum att du kan spraya denna parfym nära vår Dyson luftrenare utan att den ger utslag som dålig luftkvalitet i VOC (Volatile organic compounds) är ett tecken på detta.

En av få nackdelar med denna doft är att den är väldigt populär sommartid och kan vara svår att få tag på om den är slutsåld hos Gents.se. Ifall så är fallet kan jag rekommendera följande parfymer från Profumum Roma som håller samma goda doftegenskaper, nämligen Dulcis in Fundo EdP och Sorriso EdP, som båda är underbara parfymer för sommarhalvåret.

Profumum Roma är ett märke som jag kan rekommendera som bästa märke för sommarparfymer 2024.

2. Xerjoff 1861 Naxos Edp – Bästa unisex festparfym 2024

Bäst i test unisex parfym 2024

Xerjoff 1861 Naxos Edp är en helt underbar doft som jag utnämner till bästa unisex parfym 2024. Det finns goda orsaker till detta. Jag testade denna i en sample som jag fick från en leverantör 2017 medan jag ägde Gentlemannaguiden, det skulle dock dröja tills Scentoniq öppnade i Malta innan jag slutligen slog till och köpte en hel flaska på 100 ml.

Denna parfym uppskattas inte endast av mig. Det är också en av de parfymer med högst betyg på parfymbibeln Fragrantica. Om du letar efter den bästa festdoften att bära på kommande julfester och nyårsfester är detta mitt tips.

XJ 1861 Naxos är en parfym från Xerjoff som lanserades 2015. Den är inspirerad av Italiens rikedomar och skönhet, och är speciellt dedikerad till 150-årsjubileet av landets förening.

Naxos är en hyllning till Sicilien, och dess doft är en blandning av fruktig citrus, mild lavendel, söta blommor, kryddor och honung. I basen finns kontrastrika noter av tobak, tonkaböna och vanilj.

Om du letar efter bästa unisex nischparfymer på marknaden är Xerjoff ett av de märken jag verkligen kan rekommendera.

3. Le Labo Santal 33 – Bästa unisex vardagsdoft 2024

Bästa unisex vardagsdoft 2024

Le Labo Santal 33 är en doft som länge varit en favorit hos min flickvän och vid vårt besök i Paris förra året passade vi på och testade oss fram bland alla deras dofter vid butiken på Triangle D’Or. Hon får ständigt komplimanger när hon bär denna doft och ser alltid till att ha denna doft tillgänglig hemma.

Detta är en doft som innehåller kardemumma, iris, viol och ambrox kombinerat med en rökig träblandning (australiskt sandelträ, papyrus, cederträ). Du hittar även kryddiga, läderartade, myskiga toner, vilket ger parfymen dess unisexsignatur och beroendeframkallande välbehag. 

Detta är en av de bästa unisex nischparfymer som du hittar på marknaden för vardagsbruk.

4. Nishane Wulong Cha EdP – Bästa sommardoft för damer 2024

bästa sommarparfym dam 2024

Detta är en helt underbar sommardoft som min flickvän använder regelbundet. Även om det är en unisexdoft, så skulle jag själv klassa det mer som en feminin doft.

Det är en grön aromatisk doft med toppnoter av bergamott, apelsin, litchi och mandarin som sedan övergår i te och muskot. Den har basnoter av mysk och fikon där tenoten finns i parfymens hjärta. 

Turkiska Nishane är definitivt ett märke att hålla koll på om du letar efter unika nischparfymer som skiljer sig från mängden!

5. Nasomatto Baraonda – Bästa unisex gourmanddoft 2024

Bästa unisex nischparfymer 2024

Italienska nischmärket Nasomatto är känt för sina starka och unika dofter. Underbara Nasomatto Baraonda är en av de parfymer från Nasomatto med det högsta betygen på parfymbibeln Fragrantica.

Det är en unisexparfym som lanserades 2014 av det italienska nischade dofthuset Nasomatto. Doften är inspirerad av den traditionella italienska spriten Amaro och är utformad för att framkalla känslan av att dricka den i en träpanelerad bar.

Baraonda har en komplex och sofistikerad doft som har en rik blandning av träiga, kryddiga och söta noter. Doftens toppnoter består av en blandning av träiga noter, vilket ger parfymen en jordig och mustig doft. Hjärtnoterna består av kryddiga noter som muskotnöt, vilket ger en varm och kryddig karaktär till doften. Slutligen består basnoterna av söta noter som vanilj och tonkaböna, som ger en touch av sötma till doften.

Sammantaget är Nasomatto Baraonda en fängslande och lockande doft som är perfekt för dem som vill lägga till en touch av sofistikering till sin stil. Doften är långvarig och har ett måttligt sillage, vilket gör den lämplig för både dag- och kvällsbruk. Det är en doft som är perfekt för dem som uppskattar de finare sakerna i livet och vill unna sig en lyxig och elegant doft.

Även denna är en av mina val till bästa unisex nischparfymer för fester.

6. Byredo Bibliotheque – Mysig unisex parfym 2024

Mysig unisex vinterdoft 2024

Nischmärket Byredo grundades av Ben Gorham i Stockholm 2006 och blev snabbt populärt runtom i världen. Det är alltid en höjdpunkt att besöka deras butiker när vi är på resor runtom i världen.

Byredo Bibliotheque köpte jag på en resa till Paris förra våren och det är en lyxig och unik doft som är perfekt för bokälskare – något som jag anser mig vara. Doften lanserades 2017 som en del av deras “Night Veils”-kollektion. Inspirationen bakom Bibliotheque är doften av ett traditionellt bibliotek, med sina varma och lugnande noter som framkallar minnen av gamla böcker.

Toppnoterna i Byredo Bibliotheque är fruktiga och söta, med dofter av plommon och persika som blandas ihop för att skapa en saftig, aptitretande doft. I hjärtat av doften är det där magin sker, med de rika och komplexa dofterna av viol och pion som möts för att skapa en vacker blommig bukett. Dessa blommiga noter balanseras av basnoterna av läder och patchouli, som ger ett djup och komplexitet till doften och skapar en rik och fyllig doft som är verkligt unik.

Byredo Bibliotheque är en unik doft med sina fruktiga toppnoter, blommiga hjärta och rika basnoter av läder och patchouli. En komplex och välbalanserad doft som skiljer sig från mängden. En av mina toppval bland bästa unisex nischparfymer för dig som vill ha en mysig vinterdoft som du kan använda i många olika sammanhang.

Detta är ett av mina val till bästa unisex nischparfymer för dig som gillar vintagecharm i parfymer.

7. Acqua di Parma Sandalo – Ett toppval från italienska Acqua di Parma

acqua di parma sandalo

Acqua di Parma är ett märke som är väldigt välrepresenterat på Malta tack vare dess närhet till Italien. Men min kärlek till detta märke började redan under en resa till Milano 2010 och sedan dess har jag ägt otaliga parfymer från märket – bland annat Colonia EdC, som är en av de största klassikerna i parfymvärlden.

Mitt senast köp från Acqua di Parma är Sandalo. Det är en lyxig doft som fångar essensen av en varm sommardag i Medelhavet. Parfymen lanserades 2019 och ingår i Acqua di Parmas kollektion Signatures of the Sun, som innehåller dofter som är inspirerade av de unika dofterna från olika regioner runt om i världen.

Doften öppnar med en fräsch och pikant kombination av bergamott-, apelsin- och citronnoter. I hjärtat av parfymen är det sandelträet som verkligen lyser igenom och skapar en varm och träig doft som är både betryggande och sofistikerad. Detta kompletteras av de kryddiga och blommiga noterna av lavendel och kardemumma, som tillför djup och komplexitet till doften. Doften avrundas sedan med en bas av tonkaböna och vanilj som ger den en söt och krämig avslutning.

En av de utmärkande egenskaperna hos Acqua di Parma Sandalo är dess livslängd. Doften håller i timmar på huden, och torkningsprocessen är lika njutbar som den första appliceringen. Det är en mångsidig doft som kan bäras av både män och kvinnor och är perfekt för alla tillfällen.

Själva flaskan är enkel men elegant, med en elegant och minimalistisk design som återspeglar doftens diskreta lyx.

På det hela taget är Acqua di Parma Sandalo en vackert utformad doft som fångar essensen av sommaren i Medelhavet. Dess varma och träiga noter gör den till en perfekt doft för de svalare månaderna, medan dess fräscha öppningsnoter gör den lämplig även för varmare väder. Om du letar efter en lyxig och sofistikerad doft som är både betryggande och upplyftande är detta definitivt en doft att prova.

8. Floris Leather Oud – Bästa manliga Oud-doft

bästa unisex nischparfymer 2024

Oud-parfymer eller parfymer från det exklusiva Agarträdet har blivit oerhört populära de senaste åren. En av mina personliga favoriter kommer från Floris London, men det finns många bra alternativ på marknaden just nu.

Floris London är ett anrikt parfymhus som grundades 1730 och har flera skapelser som är ett måste för alla som uppskattar parfymkonsten. Till dessa hör Oud-skapelserna Leather Oud och Honey Oud som jag ägt i flera omgångar.

Floris Leather Oud är en lyxig parfym som kombinerar den rika, jordiga doften av oudträ med den mjuka och smidiga doften av läder.

Leather Oud öppnar med en blandning av kryddor, bland annat kardemumma och koriander, som ger plats åt doftens hjärta, där den rika och varma doften av oudträ framhävs. Oud kompletteras av de läderartade noterna som ger en mjuk och sammetslen textur till doften. Basnoterna av ambra, mysk och vetiver ger djup och komplexitet och skapar en långvarig och oförglömlig doft.

Denna unisexdoft är perfekt för dem som uppskattar det raffinerade och eleganta, med en touch av exotism. Den är idealisk för kvällsbruk, med sin sensuella och fängslande doft som dröjer sig kvar på huden.

Floris Leather Oud kommer i en elegant flaska som perfekt återspeglar doftens lyxiga karaktär. Detta är en doft för dem som uppskattar parfymkonsten och användningen av högkvalitativa ingredienser för att skapa en verkligt exceptionell doftupplevelse.

9. Tom Ford Ombré Leather – Festparfym som håller stilen

tom ford ombre leather bästa herrdofter

Ytterligare en unisexparfym som jag får många komplimanger för när jag bär den är Tom Ford Ombré Leather. Denna har jag haft i flera år i min doftgarderob.

Tom Ford Ombré Leather är en lyxig och sofistikerad doft för både män och kvinnor som släpptes av den amerikanska modeskaparen Tom Ford 2018. Doften ingår i kollektionen Private Blend, som är känd för sina exklusiva och avancerade dofter.

Parfymen Tom Ford Ombré Leather är inspirerad av det robusta och vilda landskapet i den amerikanska västern och framkallar varma och jordnära dofter av läder och bärnsten. Den öppnas med toppnoter av kardemumma, svart läder och violblad, vilket skapar en kryddig och rökig doft som sätter scenen för resten av doften.

I hjärtat av doften hittar du de rika och sensuella noterna av jasmin, patchouli och läder, som ger parfymen en varm och förförisk karaktär. Dessa noter blandas perfekt med basnoterna av amber, mossa och vitmossa, vilket skapar en långvarig och minnesvärd doft som kommer att stanna kvar hos dig hela dagen.

Tom Ford Ombré Leather är en mångsidig doft som kan bäras under alla årstider, men den passar särskilt bra till svalare väder då de varma och mysiga noterna av läder och bärnsten verkligen kommer till sin rätt. Doften är också idealisk för formella tillfällen tack vare sin sofistikerade och raffinerade karaktär.

När det gäller prestanda är Tom Ford Ombré Leather en kraftfull och långvarig doft som kommer att stanna kvar i flera timmar. Den har ett måttligt till tungt sillage, vilket innebär att den projicerar väl utan att vara överväldigande, vilket gör den perfekt för både dag- och kvällsbruk.

Sammantaget är Tom Ford Ombré Leather en lyxig och sofistikerad doft som är perfekt för alla som älskar varma och sensuella dofter. Med sin kombination av läder, ambra och blommiga noter är det en doft som garanterat kommer att lämna ett bestående intryck.

10. Creed Bois du Portugal – Bästa maskulina vintage parfym

bästa creed parfymer 2024

Jag smyger in ett tips på en herrparfym trots att det främst handlar om unisexdofter i denna artikel. Jag har en svaghet för Creeds klassiska parfymer och ett besök till parfymmärkets hemstad Paris var ett måste när vi besökte staden.

Den mest populära parfymen från Creed är Aventus, men några av de dofter jag speciellt fastnat för är Santal, som är en utmärkt festdoft och Virgin Island Water som jag ägde medan jag bodde i Finland.

Green Irish Tweed är en parfym som jag hyllat många gånger på Gentlemannaguiden och den står näst på min inköpslista.

Den doft som jag dock fastnade för under vår resa till Paris var Bois Du Portugal som är en orientalisk, kryddig och maskulin doft som är inspirerad av väldoftande träd från Portugal. Den är både frisk med sina vetiver-noter och bergamott och har samtidigt djupa noter av sandelträ – en unik doftkombination som gör den lämplig både för sommar- och vinterbruk.

Doften kan beskrivas som varm, rik och väldigt maskulin. Ett måste för alla som gillar klassiska herrparfymer.

Detta var några av de bästa unisex nischparfymer som du hittar på marknaden just nu. Tipsa gärna om du har egna förslag på bra nischparfymer.

Att tänka på vid köp av bästa unisex nishchparfym 2024

När du köper en unisexparfym eller parfym i allmänhet finns det några saker du bör tänka på:

  • Dina egna preferenser: Tänk på vad du gillar i en doft. Gillar du fräscha, citrusdofter? Eller kanske rika, träiga dofter? Det finns unisexparfymer som passar alla möjliga smaker och deras höga parfymhalt gör så att de håller länge.
  • Tillfället: Kommer du att bära parfymen till vardags eller för speciella tillfällen? Om du letar efter en parfym att bära till vardags vill du kanske välja något som är lätt och behagligt. Om du letar efter en parfym för speciella tillfällen kan du välja mer djupa och eleganta doftnoter som oud.
  • Din hudtyp: Vissa dofter kan utvecklas olika på olika hudtyper. Om du har torr hud kan du välja en parfym med fuktgivande ingredienser. Om du har fet hud kan du välja en parfym med lätta, uppfriskande doftnoter.
  • Priset: Unisexparfymer kan variera i pris från några hundralappar till över tusen kronor. Det är viktigt att bestämma en budget innan du börjar handla. Då det handlar om parfymer från nischmärken ligger prislappen i de flesta fall på några tusen kronor, men å andra sidan håller de längre eftersom du endast behöver använda en liten mängd varje gång.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *