Löparskor från Kiprun – Här är de bästa modellerna

bästa löparskor från kiprun

Som löpare blir vi rätt bekväma med samma typ av märken som vi alltid använt. I dagens läge är det märken som Nike, Adidas, Hoka One One och Asics som till stor del dominerar marknaden för löparskor i Sverige. Även New Balance och Saucony är starka i Sverige. Men det finns även nya märken som siktar på att ta sig in i löparvärlden bland alla nya löparskor som lanseras varje år. Här tar jag en titt på bästa löparskor från Kiprun 2023.

Kiprun är ett märke för löparskor som specialiserar sig på löparskor för alla nivåer av löpare. Varumärket ägs av franska Decathlon, som jag personligen främst kommit i kontakt med via verktyg för mitt hemmagym, men som även har ett brett utbud av andra sportartiklar. Det är tydligt att man med Kiprun nu gör en allt större satsning inom nischen med löparskor – där man redan i dagsläget knutit några profiler till sitt team.

Bästa löparskor från Kiprun 2023

Men hur står sig löparskor från Kiprun i konkurrensen med andra märken? Är löparskor från Kiprun bra? När jag går närmare in på utbudet hittar jag några riktigt intressanta modeller – inte minst tack vare pris/kvalitetsförhållandet. Här är bästa löparskor från Kiprun 2023.

KIPRUN KD900X

Bästa löparskor från Kiprun 2023

Kiprun KD900X är en löparsko med pebax®-skum och kolfiberplatta som tog mer än två år att ta fram innan den lanserades i september 2022. Den smyglanserades under halvmaraton i Lille 2022 av medeldistanslöparen Yoann Kowal som slog sitt personliga rekord med skorna på 1h02’17.

Skummet tillverkas av franska kemisterna från Arkema. I samarbete med dem skapades skummet VFOAM i Pebax-material, som är 20 % mer dynamiskt än skummet i klassiska skor. Decathlons designers har även skapat kolfiberskivan som finns i mellansulan. Kombinationen av skummet och kolfiberskivan fungerar som en fjädring, som överför 75 % av energin.

När man utformade KD900X, lade man stor vikt vid att garantera att de håller otaliga mil. De är testade av löpare på hög nivå och en av testpersonerna bar dem upp till 1500 km – något som är väldigt slitstarkt för att vara löparskor.

Vikten på KIPRUN KD900X ligger på endast 182 g i storlek 38 och de har en drop på 8 mm.

Kiprun KD800

kiprun kd800 löparsko

Kiprun KD800 är en minimalistisk lättviktssko för ett neutralt löpsted som väger endast 200 gram i storlek 42. Den har en sula i Pebax® som ger bra svikt och framåtdriv. Sulan har även ett kompakt EVA-skum framtill. Yttersulan är också utformad med ett mönster som ger bra fäste på vått underlag.

Droppen ligger på 6 mm i höjdskillnad mellan främre och bakre delen av sulan, vilket ger en naturlig fotisättning.

Kiprun KD900

Bästa löparskor från Kiprun 2023

Ytterligare en skomodell i lättviktsfamiljen KD är Kiprun KD900 som har en tjockare och mer dämpande sula. Den utlovar bra stötdämpning och energiöverföring i 1000 km tack vare skummet Pebax® från Arkema.

Med en vikt på 218 g i storlek 42 är även denna sko en riktig lättviktare. Också KD900 har ett bra grepp på fuktigt underlag med yttersulans geometri. Skons överdel är tillverkad av ett andningsbart nätmaterial som hjälper till att hålla dina fötter svala och torra. Sulans drop är på 8 mm på Kiprun KD900.

Kiprun KD500

bästa billiga löparskor 2023

Till utseendet påminner Kiprun KD500 till stor del om en av de stora klassikerna på marknaden, Nike Pegasus. Till egenskaperna påminner denna sko rätt mycket om KD800 och KD900, men här har skummet placerat på de främsta tryckzonerna vid hälen och mellanfoten.

Pebax®-materialet har kombinerats med ett EVA-skum med hög densitet på yttersidan av sulan för att det skall ge en bra rullning vid fotnedsättningen. 

Kiprun KS900

bra och billiga löparskor 2023

Det nya skummet MFOAM som finns på KIPRUN KS900 LIGHT har tagits fram på Decathlons avdelning för utveckling av skor (Footwear Industrial Division) och är både mjukt och responsivt. Skon är 10 % lättare än den förra versionen, KIPRUN KS LIGHT och väger 252 gram i storlek 42.

Även komforten har utvecklats på skon, med en ny design på baksidan som gör att skon sitter mycket bra i hälen. Den har även en bredare zon framtill för att ge plats åt tårna. Plösen är också den tjockare för att minska risken för skav över vristen. Dropen ligger på 8 mm på skon.

Detta var bästa löparskor från Kiprun 2023. Detta är alltså ett relativt nytt märke som är värt att hålla koll på inom den närmsta framtiden.

För- och nackdelar med löparskor från Kiprun

Är Kiprun ett bra märke för löparskor? Som med alla märken finns det både för- och nackdelar att ta hänsyn till:

Fördelar:

  • Bekväma: Kiprun-löparskor är utformade för att ge löpare komfort och stöd. De har en riktigt bra dämpning på mellansulan på de flesta modeller som absorberar stötar och hjälper till att minska påverkan på dina fötter och leder under dina löprundor.
  • Hållbara: Kiprun-skor är tillverkade av högkvalitativa material som är utformade för att hålla länge. De är byggda för att tåla det slitage som kommer med löpning, så du behöver inte byta ut dem lika ofta som vissa andra märken.
  • Prisvärda: Kiprun-skor är konkurrenskraftigt prissatta jämfört med andra märken av löparskor. Det gör dem till ett bra alternativ för löpare som letar efter alternativa mängdskor eller nya märken att testa på.

Nackdelar:

  • Begränsat urval: Kiprun-skor är inte lika allmänt tillgängliga som vissa andra märken för löparskor. Om du har speciella krav som t.ex. löparskor för traillöpning eller överpronation kan det vara svårt att hitta exakt den modell och storlek som du letar efter.
  • Smal passform: Vissa löpare kan tycka att Kiprun-skor har en smal passform. Detta kan vara obekvämt för löpare med bredare fötter och kan begränsa rörelseomfånget i tårna.
  • Brist på anpassning: Kiprun-skor erbjuder inte samma nivå av anpassning som vissa andra märken av löparskor. Det innebär att du kanske inte kan hitta en sko som passar perfekt för din individuella fotform och löpstil.
Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *