Att tänka på vid val av sovsäck

sovsäckar

Att köpa sovsäck är inte alltid det lättaste, med tanke på att det är mycket som skiljer de åt så finns det en hel del bra saker att ha i åtanke innan man investerar i sin sovsäck. 

1. Välj sovsäck efter kroppsform

Det första och lättaste steget är att välja sovsäck utefter kroppsform. Sovsäckar finns i herr, dam och barn-modeller för att vara anpassade efter olika kroppsformar, vilket ger en bättre varmeisolering och komfort när man ska sova. Dessutom finns det herrsovsäckar som är extra långa ifall man är över 190 cm.

Risken ifall ett barn eller dam försöker sova i en herr-sovsäck, är att modellen kommer bli alldeles för stor vilket dels inte kommer ge samma goda värmeisolering men den kommer även att kännas pösig och inte så bekväm att sova i.

2. Välj sovsäck efter säsong

Sovsäckar är konstruerade beroende på vilken årstid man vill kunna använda och sova i sovsäcken. Det benämns med säsongsbenämning från 1 -4 säsonger. Det innebär att den 4 säsongs sovsäck är anpassad för samtliga årstider och även vinter. Medans en 1 säsongs sovsäck bara är gjord för sommaren.

Säsong
Årstid
Komforttemperatur
1 säsong
Sommar
+5 till + 9 °C
2 säsong
Sen vår till tidig höst
-1 till +4 °C
3 säsong
Kylig vår och höstnätter
-9 till 0 °C
4 säsong
Vinter
-15 till – 9 °C, finns extremer ner till -30

3. Syntet eller Dun

De flesta modellerna kommer antingen med fyllning av dun eller syntet. Dun är det något mer exklusiva materialet som ger en bättre komfort men kommer ofta i en högre prisklass. Till skillnad från syntet som ofta är något billigare men inte ger samma komfort som en sovsäck i dun.

4. Left eller Right

När man kikar på sovsäckar kommer man förmodligen i kontakt med begreppet left eller right. Det har egentligen bara att göra med på vilken sida som dragkedjan sitter på vilket mer handlar om smak och tycke.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *