Att älska sitt jobb

malta

Trots att jag sedan årsskiftet jobbar på heltid med mina sajter har det funnits överraskande lite tid att hinna med alla projekt. Jag har inte ens hunnit med att fixa denna sajt som planerat. Men det är ju som jag brukar säga – man överskattar ofta vad man hinner med på veckor och månader, men underskattar ofta vad man hinner med på ett år. När jag ser tillbaka på mina framsteg ett år från nu kommer jag säkert att vara överraskad över de framsteg jag gjort.

Jag har trivts alldeles utmärkt med mitt liv som egen de första månaderna detta år. Det har bland annat medfört att jag kunnat ta nästa steg i utvecklingen av min huvudsida Gentlemannaguiden. Bland annat genom att jag kunnat lägga mer tid på att utveckla nya fördjupade artiklar inom herrmode.

Vikten av att älska sitt jobb

Från en av våra söndagsluncher i mars.

En av huvudorsakerna till att jag sade upp mig från min heltidsanställning till årsskiftet var såklart att ha mer tid att utveckla min egen företagsverksamhet. En annan viktig delorsak var att kunna ta bättre hand om hälsan. Det är något som jag redan lyckats rätt bra med under de första månaderna av året.

Vi går i allmänhet och lägger oss mellan kl. 21 och 22 på kvällarna och jag sover i regel 7-8 timmar. Sömnen är oerhört viktig för hälsan och genom mindre jobb och mer tid för avslappning har sömnkvaliteten förbättrats avsevärt.

Det bästa av allt är ändå att jag verkligen älskar mitt jobb. Jag vaknar varje dag ivrig att få påbörja dagen och utveckla nya idéer. Det visar sig också i att jag i för det mesta vaknar kl. 5 även på veckosluten för att jobba. För mig känns det inte ens som ett jobb, utan det är även ett av mina största intressen.

Problemet med kärlek är också att det kan bli en besatthet. Därför gäller det också att sätta gränser för sig själv och se till att skapa ledig tid för avslappning. Men besatthet och passion är samtidigt en av de viktigaste ingredienserna för framgång. Det slår talang i alla avseenden.

Jag hade som mål att begränsa mina arbetsdagar till 6 timmar per dag efter att jag började jobba på heltid för mitt eget företag. Med facit i hand har det blivit rätt normala 8-timmars dagar. Delvis beror detta på att vädret varit sämre än normalt här på Malta de första månaderna av året.

Man lär sig något nytt varje dag

En sak som är utmanande och samtidigt väldigt lärorikt är att du som egen tvingas sätta upp schemat för varje dag. Trots att jag alltså hade mina planer utstakade lär man sig efterhand vad som passar en bäst. Jag strävar efter att jobba maximalt 6 timmar under en dag eftersom det enligt mig är den tid som du orkar vara kreativ under en dag.

Men eftersom vädret också är en viktig faktor då det handlar om hur mycket du kan njuta av tillvaron dikterar det också till stor del arbetsschemat. Därför har jag i planerna att jobba mer normala dagar december-april och sedan göra halva dagar maj-november. Det är de månader med sommartemperaturer här på Malta.

Det har blivit mycket styrketräning på terrassen denna vår och vinter vid sidan om löpningen.

I planerna finns också att längre fram ta helt ledigt halva året och jobba halva året. Då skulle jag jobba normalt från december till maj och sedan ta ledigt från jobb juni till november. Jag har ännu för många idéer att förverkliga för att jobba på detta sätt. Därför kommer jag säkert att jobba 4-6 timmar per dag denna sommar och höst.

Det är möjligt eftersom största delen av mina inkomster är i form av affiliate-inkomster. Det är ju passiva inkomster på artiklar som placerats ut genom åren.

Trots att det kanske låter som ett enkelt jobb är det långtifrån sanningen. Det har krävts hårt jobb och många timmar av obetalt jobb för att komma till den situation jag är i idag. Men ännu finns mycket att lära.

Inom detta område är det en hälsosam inställning att hela tiden vara på tårna och ha en handlingsplan utifrån ett “Worst-case-scenario”.

Livet på Malta

Jag har blivit alltmer integrerad i det maltesiska samhället den senaste tiden. Framförallt märks det i att jag lärt känna många nya människor det senaste året. Som jag nämnt tidigare tycker jag att den stora andelen Expats är en av de stora fördelarna med att bo på Malta. Här finns oerhört många nationaliteter samlade på liten yta och det gör att du kommer i kontakt med många olika typer av människor.

Bild från en födelsedagspicknick vi hade förra veckoslutet.

Det har utvecklat mig enormt som människa. Jag är betydligt mer öppen och mindre ängslig bland nya människor än vad som varit fallet tidigare i livet. Att lämna livet i Finland har gjort att jag lämnat min bekvämlighetszon och fått nya utmaningar. Det märks inte endast i den inspiration det gett mig i jobbet, utan även hur jag lever livet i övrigt. Här är livsstilen en helt annan – en mer avslappnad livsstil som är fokuserad på att umgås med andra människor.

Här finns inga lugna dagar, utan oavsett om det är en måndag eller söndag är alla terrasser fulla med människor både dag som kväll. Jag gillar att Malta är så fullt av liv. Även löpstråken här är fulla av människor morgon till kväll.

Naturligtvis spelar det också en viktig roll att jag trivs mycket bättre här än i Finland. Att du mår bra gör också att du känner dig mer balanserad och harmonisk. Det är svårt att få mig att bli irriterad eller arg över någon eller något i dagens läge.

Det har fått mig att inse en viktig sak – om du inte ser till att göra de saker som själv gör dig lycklig kommer ingen att kunna rädda dig. När du är lycklig kan du se allt klarare och det gör också att du kan reagera på allt som sker i din omgivning mer balanserat.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *