Analys av Josefins maratonlopp i Barcelona

De som följt bloggen har säkert inte undgått att syrran gjorde ett riktigt kanonlopp i Barcelona Marathon med en sluttid på 3:10:39. Detta baserar jag delvis på att inlägget jag skrev om hennes lopp i söndags är det mest lästa inlägget under en enskild dag som jag haft under den korta tid som jag haft bloggen. I detta inlägg går jag lite närmare igenom statistik från det aktuella loppet.

Josefin Sjölind Barcelona Marathon 2013

Det är alltid intressant att gå igenom statistik från ett fullgjort maratonlopp via arrangörernas hemsida. Nuförtiden får man fram i princip samma information genom att ladda ner infon från sin GPS-klocka på nätet, men det är inte alltid man minns att stanna av klockan när man kommer i mål. Därför är det bra att ha möjlighet att följa upp sitt lopp efteråt via arrangören.

De flesta erbjuder ju även foton samt filmsnuttar från det aktuella loppet mot en liten betalning. Något som åtminstone jag brukar nappa på.

Som bekant var Josefins sluttid 3:10:39, vilket är det mest väsentliga i sammanhanget. Men intressant är också att se hur jämna kilometertider hon höll i loppet. I den statistik som visas ovan finns sammanställt mellantiderna i 5-kilometersintervaller och där kan vi se att hon höll sig rätt så jämnt kring 22 minuter på samtliga 5-kilometerspasseringar ända in till mål.

Den genomsnittliga kilometertiden över hela loppet blev 4:32 min./km. Det mest intressanta tycker jag ändå är att hon avverkade den första halvmaratonsträckan på 1:34:32, vilket ligger nästan en minut under det personbästa som hon för tillfället innehar på halvmaraton. Det torde finns goda förutsättningar att skala bort en hel del på hennes personbästa på halvmaraton senare i år…

Andra halvan gick på 1:36:08, vilket inte är någon dramatisk försämring för att vara andra halvan av ett maratonlopp. Om man jämför med mitt lopp ifjol där jag löpte 2:54:43 i Jakob Marathon så sprang jag första halvan på 1:24:30, vilket innebär att jag tappade ungefär 3 minuter i jämförelse med första halvan eftersom ett jämnt tempo skulle ha berättigat till ungefär 2:49 på hela sträckan.

Där kan man delvis förklara det med att jag medvetet saktade ner tempot för att bevaka min ledning, men om man inte tappar mer än vad Josefin gjorde i Barcelona på andra halvan så tycker jag att man kan säga att man fördelat krafterna på ett klokt sätt med tanke på hela maratonloppet.

Det som jag tycker att ytterligare stärker prestationen är att hon hamnade att dra så gott som hela sträckan utan farthållare, eftersom 3:15-farthållarna precis som 2:45-farthållarna misskötte sig rejält. Jag misstänkte att 2:45-farthållarna hade hoppat av loppet eftersom de inte syntes till längre vid 37 kilometers markeringen. En misstanke som stärktes när syrran berättade om sina erfarenheter från loppet. 3:15- farthållarna hade tydligen försvunnit helt plötsligt under loppet. Det var kanske bara en fördel för syrran eftersom hon då kunde fokusera på att löpa sitt eget lopp i samarbete med sin gps-klocka, precis som hon vanligen gör under sina långpass.

Lite tragiskt måste jag dock säga att detta med Barcelonas farthållare var. Ni känner redan till mina erfarenheter från 2:45-hararna, men 3:00-farthållarna hade tydligen också misskött sig rejält och först sent i loppet märkt att de hållit en alltför låg fart för att lyckas ta sig under 3 timmar. Detta ledde till att de helt plötsligt tog till en rejäl fartökning för att ha möjligheter att uppnå sin måltid. Alla som löpt ett maraton vet hur uppskattade fartökningar är efter att man löpt hälften av maratonsträckan…

Då kanske någon inflikar att; Ja men, har man inte själv ansvar att följa sin fart och sina passeringar via sin egen gps-klocka. Det är dock inte riktigt så enkelt eftersom man i stora lopp vanligtvis inte startar genast vid startskottet. Det skiljer ofta flera minuter mellan den verkliga tiden och den tid som visas vid passeringarna. För mig som följde 2:45-gruppen var det inget problem, men för grupperna längre bak var det värre…

Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Markus Segervall

  Josefin sprang mycket bra, grattis till henne!!

  Jag håller helt med dig gällande farthållarna, de ska klara av att hålla sin tid och ha jämn fart under hela loppet. Det är ju det som är hela idén med dem. Jag hade tänkt försöka haka på 3:30-hararna men jag sprang över startlinjen 1-2min före dem så jag kunde ju inte invänta dem 🙂 Jag såg aldrig till dem heller sen så jag vet inte hur det gick för dem. Vad jag såg så starta de alla fyra sist i 3:15-3:30 gruppen, borde de inte vara lite utspridda i startfältet?

  1. says: Benny

   Grattis till en bra prestation Markus! 🙂 Det var väl personligt rekord med rätt många minuter för dig?

   Jo, åtminstone i Stockholm Marathon brukar farthållarna vara rätt bra utspridda och de springer alltid hela loppet. Dessutom är de alltid väldigt noggranna med att hålla den rätta kilometerfarten över hela loppet. Dessa hade man ju ingen nytta av eftersom de tydligen inte sprang hela loppet och dessutom höll ett ojämnt tempo…

   Nåja, nu känns det som att jag skällt tillräckligt på farthållarna. Men denna erfarenhet gör mig ännu mer imponerad av hur duktiga farthållarna i Stockholm Marathon är. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *