Aktuellt från Malta – Tankar om arbetsmarknad och boende

Det har gått i rätt riktning sedan vi gick in i en semi-lockdown på Malta. De senaste veckorna har vi haft runt 50 nya fall, vilket är en enorm skillnad från hur det såg ut i mitten av mars.

Den 26 april är det planerat att så kallade non-essential butiker kan öppna upp här igen. I början av juni finns också planer att öppna upp för turister här igen. Det är dock inget som jag ser fram emot. Enligt mig kunde vi gott hålla turismen begränsad hela denna sommar för att undvika att importera nya fall. Har vi inte lärt oss något från fjolåret?

malta i april

Fullt upp

Annars har det varit väldigt hektiskt den senaste månaden för egen del. Det finns inga förutsättningar att jag skall hinna med allt oavsett hur bra jag planerar. Det är dock inget jag klagar över. Det är bra att det finns mycket jobb i dessa tider och att min verksamhet hela tiden utvecklas.

Jag försöker iallafall få in ett träningspass per dag för välbefinnandet. Jag ser också framemot mer intensiv träning när det blir ännu varmare.

morgonträning Malta

Det finns många saker som jag inte tänkt på under min första tid på Malta och som underlättar mycket av det praktiska. En sak är ett maltesiskt ID. Inom de närmaste veckorna får jag mitt maltesiska ID så att jag kan slutföra en del av de saker som jag planerat en längre tid.

I maj är det också dags att börja söka ny lägenhet. Det är riktigt spännande eftersom det är en helt annan bostadsmarknad här än i Finland. Hyrorna är väldigt varierande, men om man vill bo i Sliema kan man räkna med väldigt dyra priser. Det går att hitta billigt boende, men då måste man söka sig lite utanför det område vi vill bo på.

Tankar om boende generellt

För ett par veckor sedan lyssnade jag på en podcast på Vasabladet om hur problemet med att allt fler väljer att flytta bort från Österbotten. Här var en central frågeställning hur man skall lyckas göra Österbotten mer attraktivt för unga människor.

Tryggheten och en lockande arbetsmarknad är två viktiga saker som talar för att bo i Finland eller Österbotten. Där finns bra morötter speciellt för familjer.

Det som gör att jag tror att det blir ännu mer utmanande i framtiden att få unga människor att välja Österbotten är att det hos många företag numera går att jobba varifrån som helst över nätet. Pandemin har bara försnabbat denna utveckling. Ett exempel är det företag jag jobbar hos. Vi har också människor som jobbar i Finland.

Man kunde tro att detta skulle vara något som talar för Finland, att kunna jobba därifrån även om det företaget finns beläget t.ex. på Malta.

Själv tror jag att det fungerar tvärtom. Jag tror att allt fler unga är mer äventyrliga och flexibla. De ser möjligheten att välja att bo utomlands i varmare väder eller på andra orter som Stockholm istället för att stanna kvar.

I framtiden kommer allt färre att vänta till pensionen med att leva det liv man vill ha.

Jag personligen kommer knappast att bo i Finland i framtiden, men det beror också på de preferenser jag har. Jag vill ha korta avstånd, bra väder och ett bekvämt liv. En av de saker jag gillade minst med Finland (förutom vädret) var att de långa avstånden överallt.

För mig var också arbetsmarknaden avgörande. Faktum är att Finland är väldigt industriinriktat. Det är hästlängder efter länder som Sverige då det handlar om näthandel. Jag har faktiskt inte sänt ut en enda faktura till Finland ännu trots att jag haft mitt företag i över 2 år nu! Allt har alltså varit export av tjänster. Jag har flest kunder i Sverige, följt av Danmark. Men jag har haft kunder över hela Europa, som Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike. I Malta har jag också haft regelbundna samarbeten. Nyligen sände jag ett par fakturor även till Dubai.

Det faktum att jag inte haft kunder i Finland beror alltså inte på att mina läsare inte finns där. Det är snarast ett bevis på hur underutvecklat Finland är gällande saker som affiliate- och Native marknadsföring online och näthandel generellt.

För att kunna konkurrera om framtidens arbetskraft tror jag att alltså att Finland även behöver få en mer mångsidig arbetsmarknad.

löpning på malta

En annan stor fördel med den plats jag bor på här på Malta är också att det hela tiden finns mycket människor ute och rör på sig oavsett tid på dygnet. Det skiljer sig rejält från vad jag var van med i Vasa. Här ser du mycket folk springa utefter havet redan kl. 6 på morgonen. Jag tycker att det är inspirerande med så mycket folk i rörelse i alla åldrar!

På våra morgonpass går vi ofta till någon cafeteria och hämtar vårt morgonmål. Sedan sätter vi oss på någon bänk för att avnjuta denna medan vi kollar på alla flitiga motionärer.

morgon Malta

Vädret erbjuder många möjligheter att njuta av livet även i coronatider. Även om jag har mycket jobb är det som att vi har en mini-semester varje veckoslut. Det var något som jag tänkte på även så länge jag bodde i Finland. Hur tokigt det egentligen är att betala tusentals euro för resor varje år bara för att få njuta av varmt väder i ett par veckor. Då bor jag hellre på en plats där jag kan njuta av det varje dag.

malta spinola bay

Vi längtar dock efter att kunna göra korta resor över veckosluten till någon av de närliggande länderna. Men då är det inte varmare väder vi söker efter, utan upplevelsen.

Självklart finns det många utmaningar med att bo här, men när jag ser tillbaka är jag överraskad över hur smidigt allt gått hittills. Jag hade inga förväntningar alls när jag flyttade hit och visste väldigt lite om Malta. Men med facit i hand var det ett väldigt bra beslut!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *