9 tips inför sökandet av ny bostad

tips för letande av bostad

Börjar det bli dags att byta bostad, men osäker på hur du ska börja? Till att börja med så beror det anledningen till att du vill flytta och var du önskar bo. Behövs det ett större hem eller beror flytten på ett jobb eller studier? Kanske vill du bara byta miljö.

Registrera dig hos en eller flera bostadsförmedlingar så fort du vet i vilket område du önskar bo. Då det gäller att samla på sig köpoäng, så är det viktigt att göra det så snart som möjligt. Ju fler poäng du har, desto fler alternativ finns det för dig. Däremot finns det lösningar som först-till-kvarn och då har det ingen betydelse hur många poäng du har. 

Tips som kan hjälpa dig i sökandet

  1. Sök runt på nätet efter olika bostadsförmedlingar som har bostäder där du önskar bo. Registrera dig hellre på flera, då de alla erbjuder olika alternativ och det kommer finnas olika möjligheter för dig att söka ny bostad. Under vår och sommar uppkommer ofta en större lust för att bo nära skärgården, och då kan det locka med Haninge bostäder.
  2. Glöm inte bort att söka efter de privata fastighetsägarna. Några kan man lätt söka fram på internet. Andra kan man få tips om via sociala medier, genom vänner och olika grupper.
  3. Har du fått erbjudande om ett andrahandskontrakt, så se till att du har bra koll på dina rättigheter. Kontrakten ska vara lagliga och det finns regler gällande hyran.
  4. Det kan vara en god idé att kontrollera hur det ser ut med pendeltrafiken. Ser den ut att fungera bra med ditt schema och är den pålitlig med tiderna?
  5. Vissa bostadsförmedlingar erbjuder en form av garanti till bostadssökande. Till exempel om du är ny på orten och behöver boende på grund av ett jobb.
  6. Lägg gärna upp en annons om dig själv och vilken typ av boende du söker. Det finns speciella grupper för detta, men det börjar även bli möjligt hos några bostadsförmedlingar.
  7. Sprid ut att du söker ny bostad och kort information om vad du söker. Berätta för vänner, lägg upp i olika grupper och ”skvallra” om det på sociala medier.
  8. När det blir aktuellt med ett möte eller visning, så se till att ha alla papper med dig. Även om det inte har efterfrågats. Om du verkligen är intresserad, så är det bättre att du är förberedd.
  9. Ge inte upp hoppet. Det kan kännas lika mödosamt som att söka nytt jobb. Var alltid trevlig och tillmötesgående. Det kan leda till andra kontakter eller så har bostadsförmedlaren andra bostäder att erbjuda. Dessutom vet du aldrig vem du träffar på i framtiden.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *