Sporttillskott som fungerar

Att många idrottare är vidskepliga är väl ingen hemlighet. Detta tar sig bland annat i uttryck i form av alla möjliga och omöjliga dieter och kosttillskott. Jag kan väl också sägas höra till denna kategori av vidskepliga människor. Det yttersta beviset eller lågvattenmärket, bara hur man ser på saken, var när jag inför fjolårets Jakob Marathon använde mig av sk. syredroppar i hopp om att få en bättre syreupptagning till loppet. Jag har inga direkta bevis för att det inte fungerade, eftersom jag gjorde personbästa i det aktuella loppet. Sannolikheten är dock stor att det var bland de onödigaste spenderade 29 eurona i mitt liv…

sporttillskott som fungerar

Vi löpare är beredda att pröva på det mesta inom ramen för vad som är tillåtet i jakten på minuter och sekunder. Vi lyssnar därför mer än gärna på tillverkarnas marknadsföringstricks gällande deras produkters förträfflighet. Det samma gäller även många av de sk. superfoods som finns på marknaden för den delen. När man sedan närmare läser om preparaten där forskare och läkare gjort utredningar om de aktiva ämnenas egentliga verkningar i kroppen finner man dock att de flesta av kosttillskotten är mer eller mindre verkningslösa med tanke på idrottsprestationen och alltså slöseri med pengar. En varierad och mångsidig kost är i regel det som rekommenderas av samtliga experter inom näringslära.

Döm av min förvåning när jag för några dagar sedan bläddrade igenom boken ”Sporttillskott som fungerar” och hittade exempel på kosttillskott som man faktiskt kan ha nytta av.

Ett kosttillskott som nämndes i boken och som fångade mitt intresse med tanke på min maratonlöpning var de grenade aminosyrorna som går under namnet BCAA. Enligt åtskilliga forskningar som gjorts skulle dessa aminosyror faktiskt ha positiva effekter både då det gäller återhämtningen och uthålligheten under själva prestationen.

De forskningar som gjorts, inte bara på djur utan även på 193 löpare i Stockholm Marathon, visar att intag av BCAA faktiskt kan göra att uthålligheten blir bättre vid långvarigt arbete som under t.ex. ett maratonlopp. I samband med träning skall intag av BCAA både innan och efter ett tufft pass göra så att musklerna bibehålls trots den nedbrytning som i övrigt sker i kroppen. Speciellt under diet och hårda träningsperioder rekommenderar därför författaren BCAA för idrottare som inte vill förlora sin styrka.

Det intressanta ur min synvinkel var att detta ämne verkar vara så pass snabbverkande att det faktiskt kan påverka orken i ett enskilt träningspass eller tävling vid intag både innan och under prestationen.

För mig räckte detta som bevis, vi idrottare är ju inte speciellt svårövertygade då det gäller kosttillskott. 🙂 Nu har jag därför skaffat mig en burk BCAA…

bcaa

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *