Lite funderingar inför Vasa halvmaraton

Med 8 timmars nattsömn i bagaget känner jag mig betydligt bättre till mods idag. Jag var t.o.m. så tidigt som halv tio i säng igår kväll och till min stora förvåning somnade jag nästan omgående. Jag sov ända fram till kl. 6 och på morgonen kände jag mig mer utvilad än jag gjort på evigheter.

PicsArt_1378481602537

Det är inte speciellt ofta jag får tillfället att sova 8 timmar under en natt. Något som jag bara har mig själv att skylla. Vi har inga andra att ta hänsyn till i vår vardag förutom vår lilla hund och egentligen kan jag själv helt och hållet styra över min fritid och till stora delar även mitt jobb. Ändå har jag en tendens att ta alltför god tid på mig innan jag kommer mig i säng på vardagarna. Det är i och för sig inte speciellt märkligt det heller med tanke på att det är den enda tidpunkten på dygnet då jag brukar unna mig att ta det lugnt och sitta ner en stund, utan att jag känner att jag har något som måste uträttas.

Idag har jag i alla fall känt mig utvilad och som löpare innebär det ju naturligtvis att man genast börjar spekulera i hur gott det måste göra för kroppen att få en såhär lång nattsömn. 🙂 Det får nu vara hur det vill med den saken, jag tror ju inte att jag kan göra speciellt mycket underverk med kroppen den sista dagen inför ett lopp. I dagsläget känner jag mig rätt sliten och det lär inte ändra i alltför hög grad oavsett om jag skulle sova ända fram till start.

Jag är inte speciellt van vid att springa kortare sträckor än maraton. Hittills har jag kommit i mål på två stycken halvmaraton, Vasa halvmaraton 2011 och Helsinki City Run på våren 2012. På det förstnämnda loppet var jag förkyld och kom i mål på 1:26 och i Helsingfors var min sluttid 1:22:45. Jag minns att jag inte var speciellt tillfreds med tiden jag gjorde i Helsingfors, även om jag såhär i efterhand kan tycka att det var en rätt bra tid med tanke på att det var mitt första halvmaraton efter att jag börjat träna mer målinriktat.

Efter detta har jag inte fullföljt något halvmaratonlopp. Problemet är med de flesta av de intressanta loppen är att dessa oftast infaller under den mest kritiska tidpunkten träningsmässigt inför ett maraton. Till exempel Helsinki City Run går av stapeln en månad innan Stockholm Marathon, vilket gör att man är rätt nertränad vid den tidpunkten. Jag minns att jag veckoslutet innan Helsinki City Run ifjol drog ett långpass på 40 km på 2:56, något som garanterat sitter i benen veckoslutet efter. Å andra sidan tränade jag inte alls lika mycket ifjol och var därför i allmänhet inte lika nertränad som jag känt mig under stora delar av årets förberedelser. Då var det sällan jag kommer över 100 km i veckan, medan det i år har varit mer en regel än ett undantag med dessa veckomängder.

Detsamma gäller även loppet imorgon. Jag har tagit det riktigt lugnt denna vecka, men det verkar som att en vecka inte riktigt räcker till för att komma i form efter en tung träningsperiod. Jag blev i alla fall lite lugnare då jag hämtade min nummerlapp idag och diskuterade med en annan löpare som även skall med till Berlin. Han kommer att köra halvmaraton imorgon som en del av träningen inför Berlin och kör en 5 kilometers uppvärmning innan loppet. Det finns tydligen även andra som skall med till Berlin och som skall delta imorgon. Det känns ju alltid lugnande veta, då jag funderat så mycket kring vettigheten att delta i detta lopp.

Nu skall jag börja göra middag som ikväll blir spagetti bolognese. Har jag någonsin nämnt att jag gör den bästa versionen av den maträtten? Nu vet ni. 🙂

PicsArt_1378443394018
Det har varit helt underbart väder idag och imorgon lär det inte bli så mycket sämre. 🙂

PicsArt_1378480783836
Dagens fajitasbuffé vid Amarillo.

PicsArt_1378481136015
Mitt obligatoriska besök till saluhallen på fredagslunchen.

PicsArt_1378481216473
Efter jobbet behövde jag inte ens någon powernap efter min rikliga nattsömn utan kunde istället avnjuta ett mellanmål och genast bege mig iväg på veckoslutshandel. Märkligt att man aldrig lär sig att man behöver 8 timmar sömn på nätterna…

PicsArt_1378481436092
Efter matshoppingen var det dags att hämta upp nummerlappen och chippet. Vid tävlingskansliet var det gott om svängrum ännu idag.

PicsArt_1378481489936
Start- och målområde.

PicsArt_1378481538633
Jag inspekterade även startlistorna och kunde konstatera att det finns gott om deltagare framförallt i halvmaratonloppet.

PicsArt_1378481740153
Ikväll skall jag avnjuta dessa med maten. Jag har konstaterat att jag alltid sprungit bra när jag druckit öl dagen innan ett lopp, så jag bestämde mig för att återgå till detta koncept. 🙂

PicsArt_1378481838143
Jag är även riktigt sugen på att prova på detta vin, men jag tror att det får vänta tills efter loppet…

PicsArt_1378481976104
Jag införskaffade rejält med godsaker till morgondagens frukostbord på dagens mathandel. Det skall bli ett sant nöje att få vakna upp till detta. Jag äter rejält med kolhydrater på frukosten på tävlingsdagen och försöker att undvika fiberrik mat.

Join the Conversation

3 Comments

    1. says: Benny

      Tackar! 🙂 Jag ska verkligen göra mitt yttersta imorgon även fast benen skulle kännas tunga. Vi får hoppas att ni inte behöver läsa om ett avbrutet lopp imorgon iaf. 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *