Yogobe vill sänka ribban för män som vill testa yoga som komplement till löpträning

Magnus Hagström. Bild: Yogobe

Trots att yoga har samma positiva effekter på välmåendet för både män och kvinnor är de allra flesta som yogar i västvärlden kvinnor. Det har gjort att det digitala hälsoföretaget Yogobe nu tagit fram ett nytt koncept som är specialanpassat för män.

Målet är att sänka ribban och få fler män att våga testa yoga. För de som löptränar är yoga och dess kombination av rörlighet, avslappning och andningstekniker ett effektivt komplement.

Vi jobbar hela tiden för att alla ska ha samma möjligheter till psykisk och mental hälsa. Att löpande uppdatera vårt utbud så att det uppfattas som relevant för fler är därför viktigt för oss, säger Peter Munteanu, vd för Yogobe.

Peter Munteanu, VD och grundare av Yogobe. Bild: Yogobe

Klasserna är en blandning mellan traditionell fysisk hatha yoga och avslappnande yinyoga. Syftet är dels att mjuka upp kroppen och öka rörligheten, dels att ge en fysisk utmaning och stärka upp hela kroppens muskler. En annan viktig del är återhämtning, både fysisk och mental – för att kunna landa och få ro, energi samt ökat fokus.

För de som löptränar är yoga och dess kombination av rörlighet, avslappning och andningstekniker ett effektivt komplement. Förutom just ökad rörlighet så ökar även syretillförseln till muskler, ligament och leder, vilket påskyndar återhämtningen och förebygger skador. I förlängningen bidrar detta till en mer effektiv träning.

Yogan kan ge löpare och andra idrottsutövare flera viktiga saker. För det första den rent fysiska i form av rörlighet, balans och stabilitet. Dessutom är den andningsträning som yogan ger väldigt viktig. Sist men inte minst ger yogan en möjlighet till att bli centrerad och lära sig att fokusera, något alla har stor nytta av, säger Magnus Hagström, coach och personlig tränare inom löpning, uthållighetsträning och stress.

Initiativet att få fler män att upptäcka yoga som träningsform ligger i linje med Yogobes målsättning att göra yogans positiva effekter för den mentala och fysiska hälsan tillgänglig för fler. Sedan tidigare har Yogobe specialanpassade klasser bland annat för seniorer, personer med större kroppar, gravida, atleter samt personer som sitter frihetsberövade (i samarbete med Prison Yoga Project). 

Just nu pågår även Yogobe Fall Challenge, en fyra veckor lång utmaning med målet att boosta människors nyfikenhet på träning och låta dem testa allt från yoga och meditation till rörlighetsträning, andningsövningar och stresshantering. Utmaningen vänder sig till alla, men finns på tre olika nivåer – för att alla ska kunna hitta sitt flow, ha skoj, få ny energi och utmana sig själva.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *