Veckosummering

Ovan finns en liten sammanfattning av denna veckas träning om man endast beaktar löpningen. Till det kommer ännu drygt 3 timmar styrketräning. Med andra ord har det varit en rätt bra träningsvecka, med tanke på att största delen av de 135 kilometrarna kördes i bra tempo.

Två tuffa veckor med fyra kvalitetspass/vecka är till ända och nu väntar en välbehövlig återhämtningsvecka. Första veckan på detta “träningsblock” var rätt jobbig med både magproblem och vissa andra problem att anpassa sig till utomhuslöpning. Denna vecka kom jag dock tillbaka på allvar och har sakta men säkert börjat vänja mig vid snabbare löpning även utomhus.

Det tar alltid ett tag att komma igång när man förflyttar tempopassen från löpbandet utomhus, men nu känner jag att löpsteget flyter på mer naturligt även under dessa förhållanden. Att vi från och med onsdagen kunde köra tempopassen utan snö och is under fötterna hjälpte också en hel del.

Därför förväntar jag mig också att det går betydligt snabbare undan om drygt en vecka när vi igen påbörjar nästa hårdare träningsperiod. Då har jag ju redan avverkat tre veckor med enbart utomhuslöpning, vilket säkert är vad som behövs för att ställa om sig efter att ha gjort nästan alla tempopass på löpband i flera månaders tid. Men framförallt lär jag vara mer utvilad när nästa tuffa träningsperiod tar vid. Det är omöjligt att hinna återhämta sig mellan alla kvalitetspass när man har så många som fyra stycken per vecka. Speciellt på fredag och lördag kände jag mig rejält sliten. Att pulsen var låg under båda passen skvallrar om att det var slitna ben som var orsaken till att det kändes så segt under de båda kvalitetspassen.

Nu väntar alltså en lugnare vecka och då skall det verkligen vilas. Jag har faktiskt tänkt unna mig två löpfria dagar nästa vecka för att vara så utvilad som möjligt inför den sista träningsperioden inför Rotterdam Marathon.

Träningen denna vecka:

Måndag 23.2:

Uppvärmning 2 km, tempopass 16 km på 65:05, nedjoggning 2 km

Tisdag 24.2:

Återhämtande distanspass 13,2 km snittfart 5:26 min./km + styrka 60 min. (Wasa Sports Club)

Onsdag 25.2:

Uppvärmning 2 km, 4×4 km i maratonfart 3:53-3:55 min./km, nedjoggning 1,5 km (tot. 21 km)

Torsdag 26.2:

Återhämtande distanspass 15 km + styrka 60 min. (WSC)

Fredag 27.2:

Uppvärmning 3 km, Tempopass 10 km på 39:53, nedjoggning 2 km

Lördag 28.2:

Långpass 36 km, snittfart 4:43 min./km

Söndag 1.3:

Återhämtande distanspass 15 km + styrka 70 min. (WSC)

Totalt 7 pass och 135,2 km löpning

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *