Veckans träning – mycket fokus på styrketräning

Det är faktiskt bara en vecka kvar tills mitt första maratonlopp på evigheter. Lite har jag försökt tänka på det och har nu börjat köra lite kortare pass med fler vilodagar fram till loppet.

Men i övrigt bryr jag mig inte desto mer om något resultat där. Jag fick inte riktigt till någon maratonspecifik träning inför detta lopp bortsett från några långpass på 35 km och ett på 40 km förra veckoslutet. Av erfarenhet vet jag att det även behövs tempopass i önskad maratonfart fördelade över många veckor för att kunna ha en chans att hålla jämn fart över en så lång sträcka som ett maraton.

Men man behöver inte ta allt så jävla hårt. Nu handlar det bara om att njuta av upplevelsen och få chansen att se nya platser här på ön.

Jag körde sista tuffa tempopasset på tisdag, men endast 10 km även då i 15,5-16 km/h på löpband. På torsdag blev det 5×1 km i 17 km/h.

Jag har heller inga planer på att lämna bort styrketräningen den sista veckan inför maratonloppet. Varför tränar jag då så mycket styrketräning just nu? Det gynnar väl knappast maratonlöpningen eller löpningen överlag att bli byggd som en 100 meters löpare.

I dagsläget skall det erkännas att mycket handlar om fåfänga. Det varma och soliga vädret vintertid på detta ställe ger en helt annan vilja att få fram synliga muskler än vad som var fallet i Finland såhär års. I Finland är det också under en mycket begränsad tidpunkt under året där man visar sig lättklädd. Vi har en lång sommar framför oss med soligt väder här och då vill man göra sitt allra bästa att vara i så bra form som möjligt.

Här skall såklart heller inte det faktum att jag just nu är singel underskattas.

Med det sagt, så siktar jag inte på att bli så mycket större. Det är också viktigt att bibehålla flexibiliteten i löpningen och inte ha alltför mycket vikt att släpa runt på.

Min styrketräning är heller inte på något sätt så genomtänkt eller optimerad. Ett vanligt styrkepass kör jag i ungefär 60 minuter 5-6 dagar i veckan och då kör jag samtliga muskelgrupper. Jag har studerat tillräckligt mycket träningsteori för att veta att man borde dela upp muskelgrupper i olika dagar och köra fler övningar och serier per muskelgrupp för att ge dem möjlighet att växa och vila.

Men även i träningen, liksom i livet i övrigt, går mycket på känsla just nu. Jag vill inte överanalysera saker och ting. Jag har heller inte tid att sitta och detaljplanera träningen alltför mycket. Det viktigaste är att man gör det som känns kul och att man rör på sig.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *