Veckans långpass och recension av Polar RC3 gps

Veckans långlänk är avklarad och totalt blev det 25,7 km på 1:59 vilket är ungefär det tempo som jag skall hålla på de lugnare länkarna under uppbyggnaden inför Stockholm Marathon 2013.

Nämnda tempo ger en medelhastighet på strax under 4:40/km, medan jag har som mål att hålla ungefär en minut långsammare tempo per kilometer på långlänkarna än vad medelhastigheten skall vara per kilometer för att nå under 2:40 på maraton (3:47). Sedan när min kapacitet utvecklas under uppbyggnaden har jag som mål att lägga in längre och längre avsnitt nära eller t.o.m. i det tempo jag skall hålla på maratonsträckan.

I slutet av januari skall jag göra ett testlopp på 10 km i 3:47-tempo vilket i så fall borde gå 37:50 vilket borde vara rätt realistiskt redan med dagens kapacitet, men jag tänker ändå hålla mig till planen. I mitten av februari skulle det redan vara dags för ett 20-kilometers test i samma tempo, vilket kanske låter snabbt marscherat men då har jag räknat med att jag ligger rätt klart under 37:50 kapacitetsmässigt på 10 km redan i januari.

I mars är det förhoppningsvis dags för barcelona marathon. I detta lopp skulle det vara idealiskt att dra första 30 km i nämnda tempo och sedan gå in i väggen :). Eftersom jag dock säkert vill ha ett resultat lutar det åt att jag kör rätt lugnt i detta maraton bara för att bygga lite löpvana inför den nya säsongen.

Den nya pulsklockan

Som nämnt var jag och skaffade en ny pulsklocka av märket Polar RC3 gps igår och testade denna för första gången under dagens långlänk.

Klockan kanske inte vinner några designpris, men det verkar rätt lovande funktionsmässigt. Jag har vis av erfarenheten från min förra pulsklocka lärt mig att inte vara alltför positiv innan jag satt den på prov över en längre tid. Garmins Forerunner 210 har ju som nämnt en förväntad livslängd på 1000 km eller ca. 3 månader med min träningsmängd. Får hoppas min Polar-klocka håller bättre på den punkten.

Det började dock dåligt eftersom det tog en evighet att hitta satelliten för min nya klocka. Några svordomar och ca. 3 minuter senare var den gps-funktionen redo och jag påbörjade länken.

Det enda negativa som jag i det här skedet har att säga om klockan är just att det tog sin tid att få igång gps-funktionen. Annars hittade jag mycket positiva egenskaper hos klockan på basen av erfarenheterna från länken. Den funktion som mäter min./km var mycket responsiv, dvs. den ändrar så gott som genast när man höjer eller sänker farten. På Garmin 210 får man ofta vänta tills jämna kilometertal innan man får respons på farten.

En annan positiv funktion var de många menyvalen och de klara siffrorna. Jag räknade det till minst 7 olika meny alternativ av vilket det första tilltalade mig mest eftersom den visade farten mest tydligt. Vid långlänkar och annars också när det gäller löpträning är det viktigast att man har bra koll på det tempo man håller. Därför föredrar jag att min./km funktionen är den som syns klarast.

Det viktigaste när det gäller pulsklockor och framförallt klockor med gps-funktion är att de är exakta och mäter det de är avsedda att mäta på ett tillförlitligt sätt. På den punkten har jag inget att anmärka eftersom jag sprang samma sträcka som jag oftast sprungit på mina långlänkar och sträckan visade rätt precis vad det alltid brukar visa. Jag är dock lite orolig för hur klockan kommer att reagera under Stockholm Marathons långa tunnelpartier eftersom gps-funktionen blev tom under den korta passeringen i tunneln framför Karlsplan…

 

Join the Conversation

6 Comments

 1. says: Heidi

  Intressant att läsa recensionen, själv har jag också garmin 210 och den har fungerat helt felfritt hittills. Har funderat på varför inte Polar kommit ut med nån klocka med inbyggd gps tidigare. Tror jag skulle ha valt en Polar om den möjligheten skulle ha funnits när jag köpte min klocka, mycket tack vare att man har fler meny alternativ på Polars klockor.

  1. says: Benny

   Jo jag tänkte passa på nu när de äntligen kommit ut med en modell med inbyggd gps. Du har nog haft tur då om din garmin 210 inte krånglat hittills :). Som sagt har mina garmin-klockor gett upp efter ca. 1000 km, vilket naturligtvis inte är tillräckligt bra kvalitetsmässigt. Får se nu med min Polar, allt annat har funkat bra hittills förutom att det som jag nämnde tidigare tar fasligt länge att hitta satelliten då man söker den innan länken…

 2. says: JOnas

  Jag har sprungit maran på 2:24, aldrig ägt en puls eller GPS klocka.
  Det har troligtvis inte heller någon av afrikanerna….däremot så använder varje lönnfet blogglöpare, gps, barfotaskor och annat onödigt trams…tänkvärt

  1. says: Benny

   Jag är väldigt imponerad av din maratontid. Det är inte många som gör dylika tider på maratonsträckan.

   Precis som du skriver är det många som inte använder eller använt pulsklocka eller gps av de löpare som gjort världstider genom tiderna. Pulsklockan börjar vara rätt gammal, men framförallt gps-funktionen har inte funnits med speciellt länge. Löpare har dock alltid klarat sig bra med endast tidtagarur och den känsla för fart som kroppen naturligt besitter.

   Min uppfattning är dock att de flesta löpare av din kaliber nuförtiden har pulsklockor med inbyggd gps. Detta påstående baserar jag på de twitter- och blogginlägg som dessa löpare delar med sig av. Skulle t.o.m. tro att en stor del av afrikanerna som har råd med dessa gärna använder sig av moderna metoder för att mäta sina prestationer.

   Jag själv har märkt att gps-funktionen kan vara mycket nyttig framförallt under långpassen. Som relativt ny i gamet är det inte alltid som jag har den fartkänsla som krävs för att kunna hålla den fart jag siktar på under långpassen, framförallt när jag försöker köra in en viss maratonfart. Där tycker jag att gps-funktionen hjälpt mig mycket. Även ifall man hamnar att springa ensam under maratonloppen som jag gjorde under största delen av Jakob Marathon ifjol tycker jag att det var nyttigt att se till att jag i alla fall höll en hyfsad fart när väggen kom emot.

   Hoppas du inte syftar på mig när du skriver “lönnfet blogglöpare” eftersom jag ligger på en fettprocent på 4,8 enligt senaste mätning 🙂

 3. says: Tove Karlsson

  Hej! Nu börjar detta inlägg kanske vara preskriberat, men jag är lite nyfiken på hur du gör nu för tiden; använder du fortfarande RC3:an, och hur fungerar den för dig? Jag har själv haft min RC3: a i ett drygt halvår, och börjar uppleva biverkningar såsom irritation och fläckvis hårlöshet då GPS-funktionen är segstartad eller inte går att få igång alls – och tappar bort sig i tunnlar precis som du beskriver. Funderar på att så småningom investera i en mer pålitlig klockpolare, men det är som vanligt en djungel där ute. Du råkar inte ha en rekommendation att bjuda på?

  Glad påsk!

  1. says: Benny

   Hej!

   Nejdå, inlägget är nog högaktuellt ännu. 🙂 Jag använder nog fortfarande min Polar RC3:a och jag har nog varit rätt nöjd med den. Framförallt har jag varit nöjd med att den varit så hållbar och responsiv. Med responsiv menar jag att den snabbt korrigerar den uppvisade farten på klockan enligt den fart man håller. Just på dessa punkter är denna gps-klocka rent av överlägsen i jämförelse med Garmins gps-klockor. De Garmin klockor som jag haft och som jag ännu äger har haft en livslängd på 1000 löpta kilometer, vilket gjorde att jag bytte till 3 nya Garmin-klockor under garantitiden. Nu var visserligen denna Garmin-modell inte från den dyrare ändan (Garmin Forerunner 210), men den var trots allt i samma priskategori som Polars RC3:a.

   Det som är bättre hos Garmin är att deras program för att analysera träningspassen är betydligt bättre. Framförallt gillar jag att man i deras program kan se varje löpt kilometer skilt, vilket är speciellt bra för att analysera långpassen. Även om Polars analyseringsverktyg fyller sin funktion, så finns saknas där vissa funktioner som skulle göra analysen av passen mer fullständig.

   Då det gäller att få igång GPS-funktionen så verkar det som att alla gps-klockor har samma problem. Syrran äger en Garmin klocka som är bland de dyrare i deras sortiment och den är minst lika trögstartad som min. Frågan är om det inte tar ännu längre för hennes klocka att hitta satelliterna än för min klocka. Ett insidertips för att försnabba processen är att lägga igång den på samma plats varje träningspass. Men inte ens det hjälper alltid… Då det gäller tunnlar, så tror jag att det inte finns några gps-klockor som inte skulle tappa bort sig där.

   Då det gäller rekommendationer så tror jag faktiskt att jag skulle satsa på Garmins nyaste om jag skulle investera i en ny klocka…och hoppas på att den har längre livslängd än mina förra Garmin-polare. 🙂 Den är väldigt dyr, men med tanke på att man springer så mycket känns det som att det är värt det. Det gäller bara att spara kvittot. 🙂

   Glad påsk åt dig med!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *