Varma härliga dagar

Jag är en verklig morgonmänniska och speciellt nu på våren är det som allra härligast. De extremt tidiga morgnarna de senaste dagarna har dock varit delvis ofrivilliga. Både igår och idag vaknade jag redan kl. 4.45 innan min väckarklocka ringde. Ett av mina problem är att jag nästan alltid dagen efter ett riktigt tufft pass vaknar mycket tidigt. Det märkliga är att jag alltid är otroligt pigg och alert genast när jag vaknar dagen efter dessa pass, även om jag endast skulle ha sovit 5 timmar. Tyvärr håller piggheten sällan i sig till eftermiddagen…

Nu har värmen äntligen kommit hit på allvar. Eller åtminstone de senaste dagarna har det varit mycket varmt och behagligt. Det gör också att det känns betydligt roligare att bege sig ut på de dagliga löprundorna.

Igår blev det ett återhämtningspass på 15 km i regn med styrketräning hemma efteråt. Idag var det dags för mitt andra kvalitetspass för veckan när 12 km skulle avverkas strax under maratonfart på 3:52 min./km. Tyvärr var inte kroppen alls med på noterna idag och jag fick helt enkelt köra i det tempo som kroppen klarade av. Det blev sist och slutligen en snittid på 4:03 min./km. Totalt fick vi ihop 18 km löpning idag med uppvärmningen och nedjoggningen medräknat.

En sak som jag lärt mig med de senaste årens träning är att inte överdriva betydelsen av ett enskilt träningspass även om det inte går som planerat. Det viktigaste är att genomföra passet så gott det går och aldrig ge upp. Ett bevis på detta var förberedelserna inför Rotterdam Marathon då jag månaden innan mitt maratonlopp hade en tyngre period när inget stämde. Jag gav dock aldrig upp och genomförde mina pass enligt det tempo som jag klarade för dagen. Det är med en oerhörd tillfredsställelse jag såhär i efterhand kan konstatera att allt slit gav resultat.

Imorgon fortsätter det med ännu en tidig morgon. Men denna gång är det på grund av vårt morgonpass som vi kör igång med redan kl. 5.30.

PicsArt_1431023551284Även igår blev det en tidig väckning med en liten promenad innan jobbet.

distanspass i regn

Regnigt men varmt och skönt under gårdagens återhämtningspass på 15 km.

PicsArt_1431023741232Styrketräning hemma efter gårdagens löppass. För löpningen behöver man faktiskt inte besöka gymmet för att få till stånd ett effektivt styrkepass, även om fokuset och valmöjligheterna naturligtvis är på en annan nivå vid ett gymbesök. Här kör jag en av de bästa övningarna som finns för att undvika “löparknä”. Det tränar höfterna om någon undrar.

PicsArt_1431020885767

Efter frukosten blev det en promenad med Toffe idag. Han är oerhört morgontrött och uppskattar inte de tidiga morgontimmarna i samma utsträckning som Husse.

PicsArt_1431020807374

Trött men lycklig efter dagens genomkörare.

PicsArt_1431023647227

Äntligen har jag återgått till ett hälsosamt leverne även på kostsidan.

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Malin

    Jag är lite nyfiken på styrkeövningen som du tränar i trappan – vad gör du? Jag borde också stärka höften eftersom min svaga höft ställer till problem ända ner i foten, så jag tänkte om jag kan få nåt tips? Lycka till med kommande utmaningar!

    1. says: Benny

      I just denna övning står jag med ena benet på trappan och sänker det andra benet lite. “Sänkningen” behöver och skall inte vara speciellt stor. Det känns rätt mycket i höften på benet man står på ändå. Det är en av “standardövningarna” för att undvika löparknä och en av de bättre för höfterna enligt mig. Tack för lyckönskningarna! 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *