Variationsrik löpning i vackert väder

Under Frankrikevistelsen blev det inte speciellt många träningspass då det inte riktigt passade in i vårt rikliga dagsprogram. Dessutom gick vi mest hela dagarna, så det kändes inte speciellt bra för benen att ytterligare plåga benen med löpning. Två morgonpass blev saldot, med avfärd 5.45 på fredagen och 6.00 på lördagen. Morgonpassen var rätt härliga upplevelser med över 25 plusgrader redan den tiden på dygnet. Min rygg var dock aningen styv, som oftast när man byter säng från den hemma och det påverkade löpsteget rätt mycket.

Träningen har dock börjat bra på hemmaplan. Redan på tisdag kväll begav jag mig iväg på en löptur genast efter hemkomsten. 10 km blev saldot den kvällen. På onsdagen var det sedan ett distanspass på 15 km på schemat. Jag var aningen styv och restrött på tisdagen, men på onsdagen fungerade löpningen som den skulle och jag kunde hålla en rätt bra fart under passet. Under de sista 3 kilometerna höll jag ett tempo på 4:10 min./km och snittfarten på hela passet blev 4:45 min./km.

Igår var det sedan dags för det första kvalitetspasset efter resan. Planen var att köra ett tröskelpass på 10 km med syrran enligt hennes farter. Jag har märkt att mitt löpsteg fungerar överraskande bra och att jag rätt lätt och ledigt kan springa i farter på en bra bit under 4:00 min./km. Det största problemet som jag har just nu är att min uthållighet är rätt kass efter närmare 3 månader utan kvalitetspass med löpning. Det har blivit några enstaka kvalitetspass de senaste veckorna, men efter 3-4 kvalitetspass med löpning kan man ju inte vänta sig några underverk av kroppen.

Gårdagens kvalitetspass började också bra med snittfarter på mellan 4:02-4:05 de första 5 kilometerna. Efter det fick jag dock problem med magen och blev tvungen att avbryta passet och släppa iväg syrran. Även om jag inte är så känslig mot värme, så kan jag ibland få magkramper i riktigt varmt väder. Speciellt när jag inte är i toppskick blir det lätt att jag får problem med magen och det var vad som hände igår.

Resten av passet blev det sedan att köra i vanligt distanstempo med en liten ökning i slutet av passet. Totalt fick jag ihop 18 km löpning, med en uppvärmning på 4 km och en “nedjoggning” på 11 km. Nu på morgonen blev det ett återhämtande löppass på drygt 8 km samt styrketräning.

Även om jag inte är i något toppskick just nu känns det riktigt bra med löpning. När kroppen vant sig med cykling och styrketräning en längre tid märker jag hur snabbt kroppen svarar på löpningen. Då tänker jag främst på den ack så viktiga viktminskningen, vilken inte skall underskattas då det gäller träning inför längre sträckor som maraton.

Nu skall jag ännu bege mig iväg till stranden för lite vattenlöpning. Jag kan inte tänka mig något härligare än vattenlöpning i det svala vattnet under en varm sommardag. En helt annan känsla än vattenlöpning i simhallen under kalla vinterkvällar.

morgonpass 11.7.2014 2
Det var avfärd redan kl. 6.00 imorse med syrran. Skönt med morgonpass tidigt under dessa varma sommardagar. Ryggen var rätt styv efter gårdagens kvalitetspass, men ändå mycket bättre än under morgonpassen i Frankrike.

morgonpass 11.7.2014 3
Det börjar vara de sista dagarna av det “Europeiska mattorget”. Får se om vi skulle hinna en sväng där via idag innan de stänger.

morgonpass 11.7.2014 4
Om vädret är tillräckligt varmt blir det några timmar på stranden med Heidi idag. Jag har inte riktigt tålamodet att ligga och steka mig på stranden, men ifall det är så varmt att jag kan bada så trivs jag riktigt bra. Det kan se aningen lustigt ut när jag vattenlöper, men det får jag ta. Det är ju en helt utmärkt alternativ träningsform vid sidan om löpningen och det kalla vattnet gör väldigt gott för kroppen som återhämtning.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *