Uppdelat långpass på 25 km

På lördagar är det som bekant långpass på schemat. Men idag var det faktiskt en lite annorlunda uppbyggnad på vårt långpass. Eftersom detta var vårt första egentliga långpass med ordentligt med snö under fötterna var det dags att tänka om lite gällande genomförandet. Detta på grund av att de sista 10 kilometrarna skulle genomföras i ett tempo på 4:00 min./km.

Det kan tänkas att jag för några år sedan skulle ha försökt mig på att köra i denna fart i snö och halka, men eftersom jag numera anser mig mycket klokare vill jag inte riskera benen i de farterna i dessa omständigheter. Det är alltför stor skaderisk förknippat med detta. Därför bestämde vi oss för att köra de första 15 kilometerna utomhus och de sista 10 kilometerna på löpband.

Det blir tyvärr ett viss uppehåll mellan sträckorna, men jag kan ändå rekommendera detta upplägg ifall man vill få in en ordentlig fartökning på långpasset i detta före.

PicsArt_1419074788293

Jag började morgonen med en promenad med Toffe som hittade en snöhög som han naturligtvis måste bestiga, tibetansk vakthund som han är.

PicsArt_1419074632030

Sedan iväg till gymmet där vi placerade bilarna eftersom vi skulle köra den sista sträckan inomhus på löpband.

långpass 20.12.2014 syrran

Iväg på långpasset. Vi körde i ett lugnt tempo de första 15 kilometerna utomhus idag. Det blev ett snittempo på en bra bit över 5 min./km och jag skulle heller inte rekommendera att man kör hårdare än så med tanke på det lömska underlaget. Även om vi körde försiktigt lyckades jag trampa snett en gång. Som tur verkar det inte som att jag dragit mig på något värre till följt av “snedsteget”.

PicsArt_1419074511056

Efter genomförda 15 km utomhus ett snabbt ombyte till innekläder.

PicsArt_1419074423605

Vi avslutade långpasset med 10 snabba kilometer på löpband. Enligt schemat skulle jag köra 10 km på 40 minuter. Jag började följaktligen också i ett tempo på 15 km/h, men ökade till 15,5 km/h när det var 3 km kvar. Jag avslutade den sista kilometern i 17 km/h.

långpass 20.12.2014 tider

Ungefärliga tider från vårt långpass idag. Den första sträckan över 15 km körde vi riktigt lugnt, men kanske inte såhär lugnt med tanke på att jag glömde pausa klockan efter den första sträckan. Men en bra bit över 5 min./km körde vi nog, med några snabbare kilometer strax under 5:00 min./km i slutet av det första partiet.

Det andra partiet körde vi som nämnt inomhus på löpband, så därför registrerades ingen sträcka. Men jag landade på strax under 39 minuter på den 10 km långa sträckan.

PicsArt_1419074298470

Ibland kan man bli nostalgisk över de minsta saker. Idag hade jag glömt kalsongerna hemma för första gången sedan högstadiet om jag minns rätt. Det var bara att fortsätta dagen “au naturel”, även om det inte är så bekvämt som jag mindes det.

PicsArt_1419074205282

Kaffet smakar som bäst efter ett tufft träningspass.

PicsArt_1419078847273

Efter hemkomsten blev det en av mina favoritöl, som för en gångs skulle fanns tillgänglig på Alko igår. Ni som läser detta kan ge fan i ölen om ni har vägarna förbi nämnda butik, eftersom jag tänkt köpa några till årets julbord. 🙂

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *