Tuff start på veckan

Precis som förra veckan består denna av fyra tuffa kvalitetspass. Inte så märkligt då kanske att kroppen börjar bli aningen seg efter 6 hårda pass och nästan 200 km löpning på 10 dagar.

På måndagen blev det som omväxling ett tempopass på löpband. Varför på löpband mitt i sommaren kanske ni undrar? Jo, delvis är det för att få lite mer kraft i löpsteget och framförallt för att få mer fart i löpningen. Då man springer på löpband tvingar man sig själv att hålla upp farten oavsett hur trött man är. Det är klart att det inte alls går att jämföra de farter man gör på löpband med utomhuslöpning. På måndagen drog jag tempodelen på strax över 58 minuter och det är en tid som jag knappast skulle nå ner till utomhus så nedtränad som jag är just nu.

Men ibland är tiderna underordnade syftet med träningspassen. Speciellt nu när jag dessutom försöker få in lite mer variation i träningen och så småningom även förbereda mig på att få mer fart till halvmaratonloppet om några veckor.

Nedan är måndagens tempopass i siffror.

tempopass 8.6.2015

Vi började med 3 km uppvärmning och sedan alltså 16 km på 58:06. Som avslutning 1 km nedjoggning. Som ni kan se höll jag en rätt jämn pulsnivå passet igenom och det beror naturligtvis på den jämna farten som låg på mellan 16 km/h till 17 km/h över hela sträckan.

PicsArt_1433792611712

Det har blivit väldigt mycket löparspecifik styrketräning de senaste veckorna. Det har blivit 4 pass styrka per vecka där jag framförallt fokuserat på bålpartiet. De som känner till min träning vet att det inte är frågan om att öka i muskelvolym, utan styrketräningen syftar enbart till att undvika skador och bygga upp styrkan i de muskler som behövs i löpningen.

intervaller 10.6.2015

Idag var det igen dags för ett kvalitetspass. Enligt programmet hade vi 3-4×4 km i maratonfart. För att få lite mer fart i benen ersatte vi den sista 4-kilometers intervallen 4×1 km i slutet av passet. Benen var väldigt trötta och därför blev inte passet riktigt som planerat. Framförallt var det de kortare intervallerna som jag inte riktigt orkade köra enligt planen. Mellan 4-kilometers intervallerna körde vi en joggvila på 500 meter och mellan 1-kilometers intervallerna en joggvila på 200 meter.

Totalt blev det 23 kilometer löpning idag med uppvärmning på 2,5 km och nedjoggningen på 2,7 km.

PicsArt_1433957913648

Det börjar vara min favorittidpunkt på året. Tidigare brukade jag ofta vakna tidigt och bege mig ut på en morgonpromenad innan jobbet. Nu när jag har en mer än dubbelt så lång sträcka till jobbet än tidigare kör jag dessa promenader på vägen till jobbet istället. Ibland, som igår, är det så härligt väder att jag gärna går en liten omväg för att njuta av vädret.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *