Tuff avslutning på året

Jag har konstaterat det förut och jag gör det igen – det är märkligt hur kroppen kan reagera olika på samma typ av träning beroende på när man genomför denna.

Jag har bara negativa minnen från sommarens försök med mängdträning. Då hade jag visserligen problem med både ljumskar och nedre rygg, men oavsett detta var det som att jag endast blev trögare och tröttare för varje genomfört pass. Även i övrigt hade jag problem med motivationen som påverkade löpningen en del.

Då det gäller träningen de senaste månaderna har situationen varit den omvända. Jag började alltså med att lägga in mer fart i träningen med hjälp av löpbandet och de senaste veckorna körde jag nästan helt och hållet utomhus med hyfsat mycket mängd.

Till skillnad från hur det varit tidigare har kroppen denna gång reagerat mycket bra på mängden. De senaste två veckorna införde jag dubbelpass tre gånger i veckan. Trots att det kändes ovant till en början, så har kroppen redan börjat vänja sig vid den korta vila som det innebär att träna två gånger dagligen. Efter de dagar där jag endast kört ett pass per dag har det känts mycket lätt i löpsteget.

Som exempel kan jag ta dagens löppass. Trots att jag körde rätt hårt på gårdagens långpass på 35 km kunde jag idag hålla bra fart på mitt distanspass på 21 km. Med andra ord verkar det som att jag äntligen börjar se de effekter som man alltid eftersträvar med en mängdökning – där en snabbare återhämtning endast är en av effekterna.

Nu har jag också förstått innebörden av att sova ordentligt samt äta näringsrik mat under veckans samtliga dagar. Även detta har väl haft sin del i den goda formen och effekten av träningen.

För tillfället ser det alltså bra ut. Låt oss hoppas att det fortsätter så även under år 2018. Efter en återhämtningsvecka fortsätter det med mer fartträning igen. Farten på träningspassen nedan har i huvudsak varit rätt lugna, där formen för dagen helt och hållet fått bestämma. Annat blir det under följande hårda träningsperiod där det igen blir dags att börja nöta in de rätta farterna.

Träningen senaste två veckorna:

Måndag 18.12:

8 km löpning + styrka hemma

Tisdag 19.12:

22 km löpning inkl. 9 km backlöpning (6×400 + 8×250 meter)

Onsdag 20.12:

Förmiddag: 12 km + styrka 60 min.

Eftermiddag: 18 km

Torsdag 21.12:

FM: 8 km + styrka 60 min.

EM: 22 km

Fredag 22.12:

Långpass 30 km

Lördag 23.12:

FM: 9 km

EM: 11 km

Söndag 24.12:

15 km

Totalt 155 km

Måndag 25.12:

10×320 meter + 10×180 meter. Totalt 10 km

Tisdag 26.12:

Vila

Onsdag 27.12:

FM: 10 km + styrka 60 min.

EM: 10 km

Torsdag 28.12:

FM: 15 km

EM: 20 km på löpband + 60 min. styrka

Fredag 29.12:

FM: 9 km

EM: 21 km

Lördag 30.12:

Långpass 35 km på löpband + 30 min. styrka

Söndag 31.12:

21 km

Totalt 151 km löpning

December totalt 540 km

Jag önskar er alla ett gott nytt år!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *