Trög återgång till vardagen

Det är förvånande hur länge det tar att återhämta sig från maratonloppet i Paris. Jag är medveten om att jag sprang halvskadad och att jag tog ut det allra sista ur min kropp, men att jag ännu 1 1/2 vecka efter loppet ännu knappt kan springa är en längre återhämtningsperiod än planerat. Jag hade ju planerat en löpfri vecka efter maratonloppet, vilket jag också hade, förutom ett lätt löppass på lördagen. Men med facit i hand kunde jag gott ha haft löpfritt även denna vecka.

Nu har jag ändå kört igång med löpningen och började med ett lätt löppass på 12 km samt styrketräning på måndag. Igår körde vi ett lättare intervallpass på 4×2 km i farter mellan 4:10-4:14 min./km, medan vi idag igen körde ett återhämtande löppass på 13 km.

Jag är lite osäker på hur jag skall lägga upp träningen för resten av veckan. Planen var att fortsätta med en stegrande intensitet och högre farter till slutet av veckan, men nu funderar jag på att ersätta morgondagens kvalitetspass med alternativ träning. Även om varje kvalitetspass är viktigt inför halvmaratonloppet i Helsingfors, så känns det inte värt att riskera något med tanke på resten av sommaren.

Jag har ju en längre alterneringsledighet att se fram emot snart och kommer att ha mycket med tid för träning och återhämtning under denna. Därför känns det i dagsläget som att loppet i Helsingfors kommer att bli något av ett träningspass för min del. Jag tror helt enkelt inte att det finns förutsättningar att komma i någon bra form i tid till detta lopp då det inte återstår ens tre hårda träningsveckor fram tills loppet. Dessutom är jag ju som nämnt inte ens i löpskick ännu.

Nu gäller det bara att ta det lugnt och tänka långsiktigt i stället för att riskera benen med tanke på loppet i Helsingfors. Om jag har lärt mig något av mina år som maratonlöpare så är det just att det aldrig lönar sig att börja med för hård träning för tidigt efter ett maratonlopp. Det leder nästan alltid till återkommande skadeperioder som är svåra att ta sig ur.

foamroller bild 2Jag har jobbat rätt intensivt med dessa två foamrollers de senaste dagarna. Ännu känns det dock inte som att det gett något större resultat.

PicsArt_1397668770975
Jag har så småningom övergått till en hälsosammare livsstil denna vecka. Den långa påskhelgen blir dock en utmaning med tanke på kosthållningen.

PicsArt_1397669165874
På tisdagen firade vi 2 år som förlovade.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *