Träningen just nu

träning på malta

Äntligen har jag fått in rätt inställning på träningen här. Det blev ju en total omändring i dygnsrytmen här i samband med att jag började jobba. Tidigare kunde jag köra träningen när jag ville, men nu måste jag alltså köra träningen tidigt innan jobbet eller efter jobbet.

Allt detta tog hårt på träningsmotivationen de första veckorna i jobb, men allt eftersom jag vant mig vid det nya livet har jag lärt mig att gilla det nya upplägget.

Mycket handlar om att inte fokusera för mycket på farter och målsättningar, även om jag försöker hålla lite koll på mitt träningsschema inför Malta Marathon. Det viktigaste är ändå att träna för hälsan och välmåendet.

På tisdagskvällen blev det löpning i bar mage sent på kvällen. En oerhörd frihetskänsla!

Skulle jag inte se till att hålla disciplin och få in ett pass per dag skulle det snabbt leda till ett kroppsligt förfall. Om man hela livet varit noga med att hålla sig i bra form är detta inget man vill vara med om.

Självklart är det mycket enklare att hålla igång träningen denna tid på året då man bor på Malta. Jag tvivlar på att jag skulle ha motivationen att träna på detta sätt om jag körde med dessa jobbmängder i Finland.

Nu har jag också skaffat gymkort och det kommer att leda till en viss avlastning på benen i och med löpbandsträningen. En mer organiserad styrketräning kommer det också bli framöver, vilket även det är skadeförebyggande.

styrketräning för löpare
idag blev det första styrkepasset på gym sedan jag kom till Malta. Skönt att äntligen få in mer ordentligt med tyngder i styrketräningen igen. Det finns många muskelgrupper att jobba på efter några månaders paus från organiserad styrketräning.

Träningen denna vecka har bjudit på detta upplägg:

Måndag 4.11:

10 km lugnt + 30 min. styrka

Tisdag 5.11:

20 km löpning i snittfart på 4:20 min./km + 30 min. styrka

Onsdag 6.11:

Korta intervaller 10×500 meter, totalt 10 km löping.

Torsdag 7.11:

Intervaller 10×1 km, totalt 12 km löpning.

Fredag 8.11:

10 km lugnt + styrka 30 min. hemma.

Lördag 9.11:

21 km i 4:30-tempo

Söndag 10.11:

Backintervaller 6×400 meter, totalt 20 km löpning + styrka 60 minuter (gym)

Totalt 103 km löpning och ca. 10 h träning.

Träningsupplägget är alltså rätt så simpelt just nu, där mycket fortsättningsvis går på känsla. Jag behöver så småningom börja få in de längre tempopassen där jag nöter in farter på under 4:00 min./km på sträckor mellan 12-15 km.

Det är aningen problematiskt att få till denna typ av pass här på Malta med all trafik. Det är svårt att springa längre än 1 km i sträck utan att någon människa eller bil kommer i vägen. Lite har det underlättats att det inte är lite mycket turister på plats här längre. Men för att kunna springa ett tempopass helt ostört behövs nog hjälp av löpbandet.

löpning valletta

Igår blev det ett lite längre löppass runt Malta. Denna vecka blev det alltså tre pass på runt 20 km. Jag måste dock se till att börja få in längre långpass på över 30 km de närmaste veckorna.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *