Träningen förra veckan

Förra veckan kom vintern hit till Vasa igen, vilket än en gång omöjliggjorde kvalitetspass utomhus. Än så länge innebär det inga problem eftersom jag under denna tidpunkt på året kan bygga upp en bra fartuthållighet även på löpband. Om vintern dock blir så lång som det utlovats kan det bli vissa problem med förberedelserna inför Rotterdam Marathon. Den sista månaden inför ett maraton skulle man ju gärna få in några bra kvalitetspass utomhus för att få testat formen på allvar.

Om man dock utgår från den nuvarande formen, så kan det sägas att det fortsättningsvis känns mycket bra. Veckan som varit har kanske inte varit den bästa möjliga med tanke på resandet mitt i veckan. Förutom vilodagen på torsdag blev både onsdagens kvalitetspass och fredagens distanspass lite lidande. Det kompenserades dock med ett riktigt grymt långpass på lördag.

Nedan finns tiderna från lördagens långpass som jag alltså körde på löpband. Jag är medveten om att tiderna i sig är lite intetsägande när jag inte har något fungerande pulsband för tillfället. Det skulle vara mycket intressant att se vilka pulszoner jag rör mig i åtminstone under de tuffare partierna. Det hoppas jag få åtgärdat i och med att jag snart skaffar en ny pulsklocka. Men när man hållit på ett tag lär man ju känna kroppen rätt bra och på basen av den känslan kan jag med rätt stor sannolikhet säga att pulsen verkar vara rätt bra under kontroll även under tuffare partier.

långpass 3.1.2014

Jag ställde in löpbandet på 1 % lutning och började med en uppvärmning på 3 km. Därefter var det enligt mitt program 16 km på 66 minuter, men eftersom det alltid är mycket enklare att springa inomhus än utomhus bestämde jag mig för att köra i ett betydligt hårdare tempo. Det blev sist och slutligen en tid på drygt 62 minuter på den 16 kilometer långa sträckan och 1:46:47 över hela sträckan på 26 km. Den tredje mellantiden är passeringen vid halvmaraton.

Även om tiderna naturligtvis ser mycket bra ut med tanke på att det är ett träningspass skall man inte ta alltför hårt på tiderna. Löpband är löpband och efter ett tag lär man sig att dra nytta av löpbandet “driveffekt” för att ta sig framåt. Med det sagt kan än en gång konstateras att jag känner mig i betydligt bättre skick än någonsin tidigare vid denna tid på året. Jag har verkligen försökt att ta muskelvården i beaktande varje dag under en längre tid nu och det i kombination med styrketräningen verkar att ha resulterat i ett kraftfullt löpsteg. Ok, förra veckan var väl inte optimal med 2-3 dagars paus från muskelvården.

Många säger att detta med skötsel av musklerna blir allt viktigare med åldern. Det vet jag dock inget om eftersom jag alltid varit lika styv, faktum är att jag känner mig t.o.m. friskare i musklerna än jag någonsin gjort tidigare i mitt liv.

Förra veckas träning:

Måndag 29.12:

3 km uppvärmning, 10 km tempo 39:24, 2 km nedjoggning + 30 min. styrka (Wasa Sports Club)

Tisdag 30.12:

Återhämtande distanspass 14 km ute + styrka 60 min. (WSC)

Onsdag 31.12:

Uppvärmning 3 km, tempopass 8 km 30:59, 1 km nedjoggning + styrka 30 min. (WSC)

Torsdag 1.1:

Vila

Fredag 2.1:

Distanspass 10,3 km ute

Lördag 3.1:

Långpass 26 km på löpband (WSC)

Söndag 4.1:

Återhämtande distanspass 10 km ute+ 60 min. styrka (WSC)

Totalt 6 pass och 87,3 km löpning

PicsArt_1420449227378

Väglaget på onsdag och lördag, då två av mina kvalitetspass skulle avverkas. Inget före man kör några i några hårdare farter på…

PicsArt_1420449271277

Vissa andra verkar att ha haft det lite bättre ställt förra veckan…

PicsArt_1420449315932

Jag vet inte om bilden var avsedd för att jävlas, eller. Tydligen är det bara att plocka åt sig av ölen på hotellet om man vill. Låter som en träningsresa för mig.

PicsArt_1420449621631

Men också jag fick mina godbitar under förra veckan. På tisdagen fick jag testa denna utmärkta öl till middagen. Den skulle nämligen var helt färdigjäst till nyår, därav det annorlunda valet av öldrickardag.

PicsArt_1420449086060

Syrran har just införskaffat den nyaste modellen av Polar, nämligen modellen M400. Jag inväntar omdömet av klockan innan jag gör det slutgiltiga beslutet. Men på basen av mina erfarenheter från min tidigare Polar-klocka lutar det åt att jag införskaffar en likadan. Allt utom pulsfunktionen har hållit högsta klass på klockan under de två åren jag haft den.

 

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *